Počeci turizma

Prvi je pračovjek?

Teško je reći kad je turizam nastao. Najhrabriji objašnjavaju kako se još kretanje pračovjeka (Homo Erectus) u potrazi za hranom i novim staništima može smatrati začecima turizma. Pritom se ne misli da je išao u turistička razgledanja flore i faune 🙂 ili na kupanje u Tuheljske toplice (ako govorimo o našem krapinskom pračovjeku) , već sama činjenicu privremenog udaljavanja od svog obitavalištva krije u sebi temeljni element turizma – putovanje.

Feničani su izumom novca te nekim drugim inovacijama (npr. pismo) 4.000 g. pr. Kr. potaknuli putovanja u cilju trgovine i razmjene. U svakom slučaju već su stari Egipćani, Perzijanci, Babilonci a kasnije Grci i Rimljani putovali radi trgovine, religioznih, sportskih te zdravstvenih razloga – ne putujemo li mi danas iz sličnih razloga?


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Otkud sporta? 884.g. pr.Kr. uspostavljen su Olimpijske igre – sportsko ali i kulturno natjecanje. Potonje je manje poznato, ali osim poznatih atletskih disciplina, natjecali su se i u glazbi i drami! Budući da su natjecatelji i posjetitelji putovali iz onda različitih grčkih država radi spotra i zabave te kulturnih pobuda, bili su im potrebni danas bi rekli hoteli/apartmani, restorani, prijevoz itd.

Rimljani su – poznato je kako su ‘kopirali’ grčku kulturu i život općenito – izmislili gladijatorske borbe (one su u početku bile također sportska natjecanja!, ali su kasnije ‘evoluirale’ u krvoločne borbe) koje je posjećivalo i do 100.000 ljudi. Dolazak tolikog broja posjetitelja na manifestacije koje su trajale i po 2-3 mjeseca omogućile su ceste (Rimljani su ih izgradili oko 100.000 km), a ključnu ulogu su odigrali i smještajni objekti po cijelom Rimu (a i šire). Rimljani su izgradili i veliki broj lječilišta, kupališta i vila širom Carstva – između ostalog i na Jadranu, a u Hrvaskoj i na kontinentu – nedavno je otkrivena rimska vila u Osekovu kraj Popovače.

Antialkoholičari – prvi moderni turisti

E za početak suvremenog turizma lakše se dogovoriti: prvi moderni turisti bili su antialkoholičari! Bilo je to godine 1841 u Engleskoj: gospodin Thomas Cook je za udrugu antialkohiličara organizirao prvo skupno putovanje tada poprilično egzotičnom željeznicom – zakupio je jedan vlakić u kojem se nudila živa glazba; čaj – jasno; i pogađate: nije bilo alkohola 🙂 Budući da je antialkoholičarski vlakić izazvao senzaciju, poduzetni Cook je četiri godine kasnije osnovao prvu turističku agenciju uopće. Mnoge bi današnje turističke agencije poželjele njegove rezultate: za Svjetsku izložbu u Londonu 1851.g. organizirao je izlet za impresivnih 160.000 izletnika! No to nije sve: očito je imao fascinantnu maštu koju je pretvorio u stvarnost: 1871.g. organizirao je prvo putovanje oko svijeta! Ali i to nije sve 🙂 izmislio je rezervaciju, vaučer, itinerer i paket aranžmane!!!