Prirodna bogatstva

Jadransko more

Jadransko more je zapravo prostrani zaljev Sredozemnog mora između Balkanskog i Apeninskog poluotoka. Smjestilo se u središnjem dijelu Sredozemlja, a proteže se u smjeru sjeverozapad – jugoistok u dužini od 870 km zračne linije te prosječne širine 159 km.

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj

Zemljopisni položaj Hrvatske omogućio je raznovrstan krajolik, te biljni i životinjski svijet. Puno je u Hrvatskoj očuvanih prostora, a među onima posebnima i u svjetskim razmjerima, najznačajniji su nacionalni parkovi.

Parkovi prirode u Hrvatskoj

Hrvatska ima deset parkova prirode. U mediteranskom pojasu su Vransko jezero, Učka, Telašćica, Biokovo i Velebit, a u kontinentalnom pojasu Žumberak, Papuk, Lonjsko polje, Kopački rit i Medvednica. Vransko jezero je najveće jezero u Hrvatskoj, a obiluje ribom (jegulja, cipal, gavun, šaran, som, štuka…) i pticama močvaricama od kojih je najposebnija rijetka mediteranska vrsta čaplji …

Parkovi prirode u HrvatskojRead More »

Jezero Peruča na Cetini

Jezera u Hrvatskoj

U Hrvatskoj ima najviše krških i umjetnih jezera. Najveća prirodna jezera u Hrvatskoj se nalaze u pojasu Jadranskog mora. Vransko jezero pored Biograda na Moru najveće je hrvatsko jezero. 

Rijeke u Hrvatskoj

Rijeke na području Hrvatske pripadaju crnomorskom (35.133 km2 ili 62%) i jadranskom slivu (21.405 km2 ili 38%).  Crnomorskom slivu pripadaju najveće i najduže rijeke.