Otok Cres

Otok Cres je, s površinom od 406 km2, drugi najveći jadranski otok. Dug je 68 km. Najviši mu je vrh Gorica (648 m). S Krkom je povezan trajektnom vezom, a s Lošinjom je povezan mostom.

U sjevernom dijelu otoka sačuvane su velike šume crnog i bijelog graba te hrasta kitnjaka. Središnji dio zauzimaju pašnjaci, vinogradi i maslinici. U središnjem dijelu se nalazi i Vransko jezero čije je dno 68 m ispod razine mora. Otok obiluje divljači, pticama pjevicama i grabljivicama. Na strmim i nepristupačnim dijelovima istočne obale nalazi se ornitološki rezervat na kojem prebiva rijetki i ugroženi bjeloglavi sup. Cres je zbog velikog uzgoja ovaca poznat po janjetini i kvalitetnom siru.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Najpoznatije turističko mjesto je grad Cres, a uz njega tu su i Martinšćica, Osor, Valun i Beli.

Svakako vrijedi posjetiti Vransko jezero, ornitološki rezervat, gradske zidine Cresa, gotičko-renesansnu crkvu sv. Marije, palaču Petris te ruševine gotičke palače Rodinis u Cresu. Valunska ploča u Valunu prvi je pisani spomenik na glagoljici u Hrvata. Rimski most kod Belog je jedini potpuno očuvani rimski most na istočnoj strani Jadrana.