Cres

Cres je glavno naselje i turističko središte cijeloga istoimenog otoka, a zahvaljujući razvoju pomorstva i trgovine, veze sa svijetom imale su važno mjesto u tradiciji grada. Prostrani zaljev okružen stijenama i povijesna jezgra s nizovima povezanih kuća daju mjestu posebnu slikovitost otočkoga turističkog ambijenta. Izvanredni su mikroklimatski uvjeti, čista priroda i more, a gotovo cijela obala je plaža.

Na Cresu se idealno spajaju dva elementa – more, koje omogućava razvoj ribarstva, pomorstva, trgovine i brodograditeljstva i zemlja, koja zadovoljava potrebe stanovništva za obradom vinove loze i bavljenjem maslinarstvom.

Prometna povezanost

Zbog svog središnjeg položaja na otoku, grad Cres se nalazi na glavnoj otočnoj prometnici Mali Lošinj – Porozina. Sa susjednim otokom Lošinjom povezan je pomičnim mostom u mjestu Osor. Kako je otok trajektno dobro povezan, iz mjesta Porozina trajekt vozi za Brestovu na poluotoku Istri, a iz mjesta Meraga na Valbisku na otoku Krku, odakle je nadalje lako dostupan iz cijele Europe.

Za nautičare, u creskoj uvali južno od grada nalazi se moderna marina sa mnoštvo vezova i servisa.

Cres – turistička ponuda

Smještaj se turistima nudi u hotelima, u nekoliko odlično opremljenih kampova smještnih na samoj obali i u privatnim apartmanima i sobama.

Plaža ima za sve ukuse, onih bližih gradskom središtu uz ugostiteljske objekte, gdje se nudi i iznajmljivanje sandolina, pedalina, suncobrana i ležaljki, a ima i onih prekrasnih plaža, malo udaljenijih do kojih treba malo pješačiti kroz stare staze između stabala maslina, smrekovine i mirisa ostalog ljekovitog bilja. Priključite se jednom od organiziranih izleta brodicama i posjetite prekrasne plaže dostupne samo s morske strane, kao i špilju ‘Plave grote‘ i uživajte u njenim igrama svjetla i vode.

Svakako posjetite park prirode, slatkovodno Vransko jezero i selo Orlec u blizini Cresa u kojem se nalazi stanište rijetkih i zaštićenih bjeloglavih supova.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Od sportsko-rekreativnih sadržaja posjetiteljima se nude mnogobrojne mogućnosti. Od onih uobičajenih tu su tenis, mini-golf, odbojka na pijesku, stolni tenis, košarka i nogomet, a na raspolaganju je i nekoliko kilometara pješačkih i šetnih staza.

Za one hrabre i željne izazova tu su jedrenje, podvodni ribolov, letenje padobranom. Postoji i interesantna škola ronjenja sa dugom tradicijom za sve uzraste, a moguće je i iznajmljivanje čamaca i jahti.

Od gastronomskih specijaliteta svakako kušajte ekološki uzgojenu janjetinu, voće i povrće, te neka jela sa šparogama i poznate ljekovite rakije.

Povijest i kulturne znamenitosti

Otok Cres bio je naseljen već u mlađe kameno doba, stoga je njegovo povijesno i kulturno naslijeđe vrlo bogato – od liburnijskih gradina, ostataka antičkih gradova, ranokatoličkih crkvica, samostana i ostataka gradskih baština venecijanskog razdoblja do spomenika današnjice.

U srednjem vijeku naselje se formira na istočnoj strani uvale unutar zida. 1332. dobiva statut, a od 1459. u njemu je sjedište venecijanske uprave za otoke Cres i Lošinj, koje je do tada bilo u Osoru. U 16. st. Venecija gradi nov, djelomično sačuvan gradski zid.

U luci, gdje je bila podignuta većina javnih objekata i patricijskih palača, ističu se gradska vrata s tornjem za sat iz 16. stoljeća, a do njih gradska loža.

Kroz gradska vrata stiže se do trga s gotičko-renesansnom crkvom sv. Marije i odvojenim zvonikom. U crkvi se nalazi i vrijedna gotička drvena Pietá iz 15. st.

Cilindrična kula sačuvala se u sjeverozapadnom dijelu grada. Od gradskih vrata u luci u smjeru pristaništa stoji uz obalu zgrada fontika (sada hotel) i na malom trgu iza fontika palača Petris iz 15. stoljeća, građena u stilu mletačke gotike i rane renesanse.

U spletu uličica iza palače Petris je srednjovjekovna crkva sv. Izidora (Sidar) s romaničkom apsidom i gotičkim portalom; u crkvi se čuvaju drvena skulptura patrona crkve i dijelovi gotičkoga drvenog poliptiha.

U blizini su ruševine gotičke palače Rodinis (15. st.). Izvan grada, uz obalu, je gotička crkvica sv. Marije Magdalene iz 1402., franjevački samostan sa dva klaustra i crkvom iz 14.-15. st. Nešto podalje je samostan benediktinki iz 10. st.

Umjetnički i kulturnopovijesni spomenici sabrani su u nekoliko zbirki: u Creskom muzeju (osnovan 1910.), smještenom u gotičkoj palači Arsan-Petris (prapovijest i antička arheologija, pleterna skulptura, ikone, drvena plastika 15. st., numizmatika), u lapidariju (rimski natpisi iz sjevernog dijela otoka, srednjovjekovna epigrafika), u župnom uredu (slike 15.-18. st.), u franjevačkom samostanu (namještaj iz 16.-17. st., gotička plastika, slike, inkunabule, kodeksi iz 15. st.) i u samostanu benediktinki (ikone, kodeksi iz 15. st.).

Cres događanja 2023

Najpoznatija kulturno-zabavna događanja su gradske fešte koje se održavaju jednom tjedno. Zatim, doček starih brodova početkom srpnja, dok se završetak sezone obilježava i održava 31. kolovoza, te poznate Lubeničke glazbene večeri sa mnogim domaćim i stranim izvođačima.

Listopad je rezerviran za poznatu regatu Cres-CUP.