Parkovi prirode u Hrvatskoj

Hrvatska ima deset parkova prirode. U mediteranskom pojasu su Vransko jezero, Učka, Telašćica, Biokovo i Velebit, a u kontinentalnom pojasu Žumberak, Papuk, Lonjsko polje, Kopački rit i Medvednica.

Vransko jezero je najveće jezero u Hrvatskoj, a obiluje ribom (jegulja, cipal, gavun, šaran, som, štuka…) i pticama močvaricama od kojih je najposebnija rijetka mediteranska vrsta čaplji (Ardea). Na sjeverozapadnom dijelu jezera je ornitološki rezervat.

Planina Učka se uzdiže iznad Opatijske rivijere, a proteže u dužini oko 22 km. Njeni najviši vrhovi rezervati su šumske vegetacije. S njena vrha (Vojak, 1.401 m) pruža se pogled na cijelu Istru, Veneciju, Tršćanski zaljev i na brojne jadranske otoke.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Telašćica je duboko uvučen 10 km dug zaljev u jugoistočnom dijelu Dugog otoka. Na zapadnoj obali je klif Grpašćak visok 146 m. Zanimljivo je i slano jezero Mir veličine 800×300 m. U parku živi 400 biljnih, a u moru oko 550 biljnih i životinjskih vrsta.

Biokovo je jedna od najatraktivnijih kraških planina. Na relativno malom području tri su različite klimatske regije. Biokovska visoravan neobičan je sustav ponikvi (dubine i do 80 m) koje podsjećaju na mjesečeve površine.

Velebit je najveća hrvatska planina i najduža planina Dinarskog masiva uopće. Velebit je stanište brojnih endema (velebitska degenija, hrvatska sibireja, ris, dugonogi šišmiš…). Park je prepun planinarskih staza.