Nacionalni parkovi u Hrvatskoj

Zemljopisni položaj Hrvatske omogućio je raznovrstan krajolik, te biljni i životinjski svijet. Puno je u Hrvatskoj očuvanih prostora, a među onima posebnima i u svjetskim razmjerima, najznačajniji su nacionalni parkovi.

Hrvatska ih ima osam, četiri su u planinskom području (Plitvička jezera, Paklenica, Risnjak i Sjeverni Velebit), a četiri na obalnom (Brijuni, Krka, Kornati i Mljet).

Nacionalni park Plitvička jezera

Najstariji i najposjećeniji nacionalni park jesu Plitvička jezera – krški kompleks 16 nanizanih kaskadnih jezera s brojnim sedrenim slapištima. Posjet Plitvičkim jezerima nezaboravan je doživljaj koji se pamti za cijeli život. Plitvička jezera su atraktivna u sva četiri godišnja doba.

Nacionalni park Paklenica

Paklenica je smještena u jugoistočnom dijelu velebitske primorske padine nedaleko od Starigrada. Poznata je po atraktivnim kanjonima Male i Velike Paklenice i jednu od najvećih šuma na Sredozemlju.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Nacionalni park Risnjak

Risnjak je šumovit gorski masiv u Gorskom Kotaru. Granično je područje i prirodna veza između Dinarida i Alpa. Bogatog je biljnog pokrova (tridesetak biljnih zajednica). Udaljen je od Rijeke 15-ak km zračne linije. Ime je dobio po risu – europskoj divljoj mački.

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Sjeverni Velebit je poseban zbog brojnih geomorfoloških posebnosti i bogatstva biljnog i životinjskog svijeta. UNESCO je uvrstio Velebit u međunarodnu mrežu rezervata biosfere.

Nacionalni park Brijuni

Brijuni su otočna skupina ispred zapadne obale Istre, od Pule udaljeni 6 km. Krase ih, za Sredozemlje neuobičajeni, pejzažni parkovi. Zaštićena je i bogata kulturna baština koja se proteže još iz doba neolitika te ilirskog i rimskog doba.

Nacionalni park Krka

Krka je rijeka u Dalmaciji, a nacionalni park obuhvaća dvije trećine njena toka. Posebno su dojmljivi Roški slap i Skradinski buk, te Visovačko jezero.

Nacionalni park Kornati

Kornati su najgušća otočna skupina u Sredozemlju (150 otoka, otočića i hridi). Otoci obiluju krškim fenomenima, jamama i špiljama. Podmorje je jedna od najbogatijih biocenoza Jadranskog mora.

Nacionalni park Mljet

Mljet je nacionalni park na zapadnoj obali istoimenog otoka. Specifične je obalne razvedenosti, a i izrazito je šumovit. Šuma alepskog bora najljepša je šuma te vrste na čitavom Sredozemlju.