Mali Lošinj

Mali Lošinj je sa svojih skoro 7.000 stanovnika najveći grad na otocima Jadrana. Koncem 19. stoljeća, zahvaljujući pomorstvu Mali Lošinj se razvio u pomorski gradić i središte ovog otočnog područja. Tako se i danas cijelim gradom i njegovom okolicom osjeća utjecaj pomorske prošlosti i utjecaj lošinjskih kapetana.

Smješten je sa južne strane lošinjskog zaljeva, te je zahvaljujući tom položaju postao značajno pomorsko i trgovačko, a danas i turističko središte. Danas je Mali Lošinj jedan od glavnih turističkih centara na Jadranu, poznat u svim europskim turističkim krugovima o čemu svjedoče mnogobrojni vjerni gosti, koji ga posjećuju svake godine iznova. Prema istraživanjima na otoku Lošinju identificirano je čak 1018 biljnih vrsta što ovaj otok ističe ne samo kao biser na Jadranu već i na cijelom Mediteranu.

Prometna povezanost

Iako otočna turistička destinacija, dodatni poticaj za dolazak na otok predstavlja njegova dobra prometna povezanost sa kopnom, kao i blizina europskih emitivnih turističkih tržišta. Otok Cres povezan je s kopnom dvjema trajektnim linijama. Trajektnom linijom Porozina – Brestova povezan je s Istrom, dok je trajektnom linijom Merag – Valbiska povezan s otokom Krkom. Vožnja trajektom traje 20-tak minuta. Otoci Cres i Lošinj povezani su mostom. Lošinjski sportski aerodrom (900 m asfaltirane piste) osposobljen je za međunarodni promet (policija i carina) i drugi je aerodrom u Hrvatskoj po apsolutnom broju slijetanja (iza Zagreba).

Turistička ponuda Malog Lošinja

O dugoj turističkoj tradiciji otoka svjedoči i podatak da je već 1887. godine sagrađen prvi hotel u Malom Lošinju, “Vindobona”, koji je imao 13 soba.

Većina hotela smještena je u lošinjskim uvalama, na samoj obali mora, okruženih gustom borovom šumom. Svojim izgledom, sadržajima, brižljivo odabranom ponudom, uslužnosti i gostoljubovosti osoblja zadovoljiti će i najraznovrsnije želje gostiju.

Kampovi su smješteni duž cijelog otoka, te će Vam pružiti doživljaj bogatog i raznolikog otočnog krajolika dok boravak u privatnom smještaju, kod mještana, omogućava Vam da upoznate običaje otočana.

Lošinj je turistička destinacija kojoj se određuje budućnost u skladu potpuno očuvane okoline i sklada sa stilom života koji asocira na zdrav život i prostor koji takav mora i ostati. Naglašava se važnost očuvanja prirode i dodatne valorizacije povijesnog nasljeđa koje je atraktivno turistima. Prednost je otoka, što unatoč ranom i snažnom turističkom razvoju, nije uništena njegova prirodna ljepota.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Izuzetno blaga klima omogućuje svim ljubiteljima aktivnog odmora, sportašima i rekreativcima bavljenje sportom tijekom cijele godine.

Na otoku postoje brojne mogućnosti za aktivan odmor tako da kroz cijelu godinu postoji mogućnost bavljenja sportom i rekreacijom.

Šetnice i pješačke staze podijeljene su prema kriteriju zahtjevnosti u tri skupine lungomare staze, lagane i teže pješačke staze tako da se može odabrati za svakoga ponešto. Brojne uvale, uvalice i drage pružaju neograničene mogućnosti jednodnevnih izleta barkom. Najatraktivniji su svakako izleti na otoke lošinjskog arhipelaga, Unije, Susak, Ilovik, ali i na susjedne otoke Silbu i Rab.

Za mnogobrojne ljubitelje mora i podmorja organiziraju se ribarski i ronilački izleti, za koje Vam na raspolaganju stoje mnogobrojni izletnički brodovi.

Specijaliteti bazirani na namirnicama iz mora, jela pripravljena po starim tradicionalnim receptima, uz zastupljenost lokalnog samoniklog bilja, aromatičnih trava, začinskog bilja i maslinovog ulja, osnovne su značajke otočne kuhinje.

Mali Lošinj – izdvojena događanja

Od kulturno-zabavnih događanja najpoznatiji su fešta Dani glazbe u lipnju, Večeri folklora u srpnju i kolovozu, Osorske glazbene večeri u srpnju i kolovozu, Dan dupina, 5.8. što uključuje edukativni program za djecu i izložbu slika i fotografija dupina, ribarska noć na dan Velike Gospe, 15.8., a poznat je dan grada, 24.8.

Povijest i povijesne znamenitosti

Cresko-lošinjsko otočje zvalo se u antičko doba zajedničkim imenom Apsyrtides. Ime je vezano uz legendu o mitskom junaku Apsyrtu.

Otoci Cres i Lošinj su u svojoj davnoj prošlosti činili cjelinu, ali su zbog potreba trgovine i Jantarskog puta razdvojeni umjetno prokopanim kanalom kod Osora.

Najstarija naselja na otocima (Lubenice, Osor, Beli) pamte povijest dužu od 4000 godina, a rimski grad Osor bio je sjedište biskupije u IX. stoljeću.

Bogato kulturno naslijeđe otoka prisutno je na svakom koraku. Crkvice, samostani, renesansne zgrade, bazilike i antički ostaci nalaze se posvuda na otoku.

Počeci turizma sežu u 1885. godinu kada se kao prvotni oblik turizma na otoku pojavio zdravstveni turizam.

Galerija u Malom Lošinju čuva izuzetno bogatu umjetničku zbirku hrvatskih umjetnika, dar prof. Andra Vida i Katarine Mihičić i zbirku stranih europskih umjetnika, dar Giuseppea Piperate.

Muzejsko galerijski prostor Kula u Velom Lošinju svjedoči o pomorskoj tradiciji otoka. Stalni postav ima zadaću predočiti slojevitu povijest Lošinja, s posebnim težištem na slavnoj pomorskoj prošlosti. Osim stalnog postava osiguran je i prostor za održavanje povremenih likovnih i muzejskih izložbi.

O bogatom kulturnom životu svjedoči i otkriće dragocjene skulpture, nađene 1991. godine u lošinjskom podmorju, koja predstavlja grčkog atleta Apoksiomena, djelo čuvenog kipara Lizipa iz 4. stoljeća prije Krista.

Grad Osor zapravo je muzej na otvorenome u kojemu su umjetnici svih epoha ostavili svoj trag, od suvremenog Meštrovića do ostataka antičkih zidina, utvrda, prve ranokršćanske bazilike; grad-muzej čiji vrtovi i parkovi u zelenilu kriju tragove prastarih antičkih vila, renesansnih portala i samostana. Gradić koji je u isto vrijeme i povijest i muzej, ljeti postaje jedinstveni scenski prostor bogat kulturnim događanjima među kojima se ističu Osorske glazbene večeri.