Crikvenica

Crikvenica je najvažnije naselje u Vinodolskom primorju, na ušću potoka Dubračine, svega tridesetak kilometara udaljeno od Rijeke. Kroz stoljeća, uz obalu su izrasla naselja, prvo kao trgovačke luke, zatim kao ribarska naselja i na kraju turistička mjesta.

Njena duga turistička tradicija seže još od 1891. godine, kada je otvoren poznati hotel ‘Therapia’, a 1906. godine stječe status klimatskog lječilišta. Morski zrak se odlikuje čistoćom i zdravim oligomineralima, a nema štetnih peludnih alergena i otpadnih plinova.

Pogodan smještaj i zaštićenost od jakih vjetrova, sa sjevera obroncima planine Kapele, a s juga zahvaljujući otoku Krku, daju blagu klimu, ugodna i topla ljeta, te blage zime.

Njeno čisto more, duge i uređene šljunčane i pješčane plaže savršen su izbor za obitelji sa djecom.

Prometna povezanost

Zbog blizine Rijeke, kao velikog prometnog čvorišta tog područja, do Crikvenice cestovnim putem lako se i jednostavno stiže iz svih dijelova Europe. Za nautičare je u Gradskoj luci osiguran vez za plovila, a na udaljenosti od svega dvadesetak kilometara, na otoku Krku nalazi se zračna luka Rijeka.

Crikvenica  – turistička ponuda

Turistička ponuda uključuje raznovrstan smještaj u hotelima okruženim mediteranskim raslinjem sa neizostavnom domaćom mediteranskom kuhinjom. Svakako bi trebalo probat neke od lokalnih delicija kao što su pršut, grobnički sir, razne domaće tjestenine, janjetinu i riblje specijalitete. Od slastica ne bi trebalo propustiti probati vrhunsku tortu Frankopan, koja se može kušati samo u Crikvenici.

Bogata sportsko-rekreacijska ponuda ističe se brojnim sportskim terenima za tenis i za razne igre s loptom, te opremom za vodene sportove, veslanje, jedrenje i jedrenje na dasci, organizirani biciklizam, planinarenje i lov. Tečajevi ronjenja mogu se prijaviti u ronilačkom klubu Crikvenica ili Dive city.

U mjestu se nalazi klimatsko lječilište, dok plaže imaju blagotvorno blato koje se koristi u liječničke svrhe.

Također, u centru grada postoji i akvarij s jadranskom florom i faunom, te tropskim ribama.

Crikvenica događanja 2023

Najpoznatija događanja u Crikvenici su gospodarska manifestacija Dani hrvatskog proizvoda u srpnju, Dani Crikvenice u kolovozu i ribarski tjedan u rujnu.

U srpnju počinje kulturno-zabavna manifestacija ‘Ljeto u Crikvenici‘ koja uključuje brojne koncerte, glazbeno-scenske predstave, književne večeri i sportska događanja, sa domaćim i stranim gostima.

Svake godine turistima posebnu pozornost privlači dugogodišnji običaj udičarenja s gostima, kada domaći ribari u svoje barke primaju sve znatiželjne turiste i zajedno s njima odlaze u ribolov s povrazima. Nakon cjelodnevnog boravka na moru kod povratka slijedi proglašenje pobjednika s najvećim ulovom i naravno, fešta.

Kulturno-povijesne znamenitosti

Mala srednjovjekovna crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji (zaštitnici grada) nalazi se na lijevoj strani ušća rječice Dubračine. Uz nju se nalazi samostanska zgrada, koja datira iz 1412. godine, koju je sagradio knez Nikola IV Frankapan kao dar crkvenom redu pavlina, što ujedno i označava početak stvaranja Crikvenice. Također, još i danas se mogu naći tragovi arhitekture kamenih kuća srednjeg vijeka, sa svodovima i dvorištima ograđenim visokim kamenim zidovima, povezanih uskim uličicama – kalama.

Tragovi austro-ugarske vladavine najviše su vidljivi na hotelskoj arhitekturi. Jedan od primjera je hotel Nadvojvotkinje Clotilde (današnja ljekarna Jadran) i hotel ‘Therapia’ iz 1895. godine.