Fažana

Fažana je grad i mala luka te ribarsko središte na jugozapadnom dijelu zapadne istarske obale. Smještena je u Fažanskom kanalu, svega 8 km udaljena od Pule. Iz Fažane se brodom polazi u Nacionalni park Brijune. Gospodarstvo Fažane se temelji na ribarstvu, manjim dijelom voćarstvu, vinogradarstvu i maslinarstvu, a razvijen je i turizam.

Fažana je smještena na niskoj obali. S mora je zaštićena Brijunskim otocima. Krajolikom dominiraju borove šume. Lijepe plaže posebni su mamac za obitelji s malom djecom. Izuzetno ugodan fažanski ambijent s pogledom prema Brijunima pravo je mjesto za odmor.

Prometna povezanost

U Fažanu se cestom može doći iz nekoliko glavnih pravaca. Iz Slovenije rutom Ljubljana – Postojna – granični prijelaz Črni Kal/Požane – Buje – Vodnjan – Fažana. Iz Italije rutom Trst – Koper – granični prijelaz Kaštel/Plovanija – Umag – Fažana. Iz Zagreba je najjednostavnije autocestom do Rijeke, kroz tunel Učku i Pazin. Najbliži aerodrom je u Puli, samo 12 km udaljen od Fažane.

Fažana turistička ponuda

Turistička ponuda podrazumijeva smještaj u hotelima, apartmanima, i kampovima. Od sportskih i rekreativnih sadržaja izdvajaju se tenis i golf (na Brijunima), biciklizam (fažanska biciklistička staza duga je 12 km, a u cijeloj Istri ima šezdesetak staza s čak 1.500 km kružnih ruta), pješačenje, nogomet, košarka, odbojka, stolni tenis, streličarstvo, ronjenje, jet ski i parasailing. Toplo je preporučljiva vožnja brodicom oko Brijuna.

Fažana gastro

Svakako valja kušati riblje specijalitete, tjesteninu (pasutice, fuži i njoke) s plodovima mora i pršut. Poseban su čulni užitak specijaliteti ispod peke (čripnje) – janjetina, riba, gljive ili hobotnica ispod peke dobiva nezaboravni okus. Izvrsnom jelu osjetilni komplement je kvalitetno vino. Svakako probati malvaziju i teran.

Fažana događanja 2023

Najpoznatija događanja u Fažani su Fešta od sardela početkom kolovoza na kojoj se predstavlja ribarska prošlost Fažane i specijaliteti od sardela, Fažanska ribarska akademija, Fažana u brodetu, srpanjska Fešta od kužine, Rimski Valbandon (druga polovica srpnja) te Valbandon ispod čripnje (druga polovica kolovoza). Od proljeća do jeseni događaju se i brojne druge izložbe, susreti, ribarske večeri i tradicijske večeri. Spomenut ćemo među njima još lipanjski ‘Fažanski tanac‘ – smotru folklornih skupina mladih iz Istre te svibanjske ‘Titove dane u Fažani‘. Josip Broz Tito, jedan od najznačajnijih svjetskih državnika 20. st, upravo je iz Fažane 1947. prvi put krenuo na Brijune. Zahvaljujući njemu, u Fažani su bili Richard Burton, Elizabeth Taylor, Mario del Monaco, Sofia Loren, engleska kraljica Elizabeta II i brojne druge slavne ličnosti.

Fažana kalendar događanja srpanj 2023

02.07.2023 20:30 Riva pod zvjezdama
Koncert accustic cover, pop, blues i evergreen glazbe

05.07.2023 20:00 Tradicijske večeri na fažanskoj rivi
Hand Made Fair i Istra Gourmet – sajam istarskih suvenira i istarskih gastro proizvoda


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


07.07.2023 20:00 Valbandon pod zvijezdama
Koncert akustične, pop, blues i evergreen glazbe

08.07.2023 19:00 VI. susret KUD-ova
smotra folklora, pjesme i plesa

09.07.2023 20:30 Riva pod zvjezdama
Koncert accustic cover, pop, blues i evergreen glazbe

10.07.2023 Fažanski sutoni
koncert klasične glazbe (crkva Sv. Kuzme i Damjana)

12.07.2023 20:00 Tradicijske večeri na fažanskoj rivi
Hand Made Fair i Istra Gourmet – sajam istarskih suvenira i istarskih gastro proizvoda

16.07.2023 Rimski Valbandon – SENATUS POPULUSQUE FASANENSIS
Prezentacija rimske povijesti područja Fažane i Valbandona (valbandonska plaža)

19.07.2023 20:00 Tradicijske večeri na fažanskoj rivi
Hand Made Fair i Istra Gourmet – sajam istarskih suvenira i istarskih gastro proizvoda

21.07.2023 20:00 Valbandon pod zvijezdama
Koncert akustične, pop, blues i evergreen glazbe

23.07.2023 20:30 Riva pod zvjezdama
Koncert accustic cover, pop, blues i evergreen glazbe

24.07.2023 Fažanski sutoni
koncert klasične glazbe (crkva Sv. Kuzme i Damjana)

26.07.2023 20:00 Tradicijske večeri na fažanskoj rivi
Hand Made Fair i Istra Gourmet – sajam istarskih suvenira i istarskih gastro proizvoda

28.07.2023 20:00 Valbandon pod zvijezdama
Koncert akustične, pop, blues i evergreen glazbe

29.07.2023 Ghetto beat
Kasarna Fažana

29.07.2023 11. fažanska regata tradicijskih barki
Revijalno jedrenje tradicijskih barki u fažanskoj lučici

30.07.2023 Zvizde, sviće i ferali
Festival svjetla i noć uličnih svirača (fažanska riva)

Fažana – kulturno-povijesne znamenitosti

U Fažani svakako vrijedi pogledati skulpture u Parku sardela – galeriji na otvorenom te jedinstveni ‘Muzej ulicama Fažane i Valbandona’ koji nas na poseban način vodi u doba dinosaura, Starog Rima, doba Mletačke Republike, te nas upoznaje sa sakralnom baštinom i ribarskom prošlošću. U crkvi sv. Kuzme i Damjana (zaštitnika Fažane) nalazi se Venturina ‘Posljednja večera’ iz 1598, te gotičko raspelo iz 16. st. Zanimljivo je da se ta crkva nalazi na svega 1 metar nadmorske visine. U romaničkoj Gospi Karmelskoj nalaze se ostaci freski iz 15. st. te kip Bogorodice s djetetom iz 14. st. Izlet na Brijune neponovljiv je doživljaj – svakako posjetiti!

Povijest Fažane

U rimsko doba u Fažani su se proizvodile amfore. Fažana je u kasnoj antici bila u vlasništvu sv. Apolinara. Početkom 11. st. car ju je darovao pulskim biskupima. Više stoljeća je bila pod vlašću Mletačke Republike. Pred Fažanom se 1379. vodila velika pomorska bitka sa 250 ratnih brodova između Venecije i Genove. Nakon pada Mletačke Republike nakon kratke austrijske i Napoleonove dionice, preko stotinu godina je u sklopu Austro-ugarske monarhije.