Funtana

Funtana je ribarsko, poljoprivredno i turističko mjesto na zapadnoj obali Istre, smješteno između Vrsara i Poreča. Priobalje se proteže od Zelene Lagune na zapadu do Valkanele na jugu, a na tom području istarska obala je najrazvedenija s brojnim uvalama i otočićima.

Funtanu okružuju brežuljci s vinogradima vinogradima, maslinicima, oranicama i livadama, te borovim i hrastovim šumarcima koji se nerijetko protežu do samoga mora. Klima je blaga, mediteranska s prosječnom temperaturom u najhladnijem mjesecu – siječnju +5°C, a u najtoplijem kolovozu +24°C. More je čisto, a sezona kupanja traje od svibnja do listopada. Sve ove značajke utjecale su na snažan razvoj turizma.

Prometna povezanost

Do Funtane iz smjera sjevera cestovnim prometom stižete preko Ljubljane do Buzeta i preko Poreča do Funtane. Iz smjera Zagreba idete preko Gorskog Kotara do Rijeke, preko tunela Učke do Pazina, pa preko Badema i Poreča do Funtane. Najbliže željezničke stanice se nalaze u Rijeci, Pazinu i Puli, koje su dobro povezane Zagrebom, a time i s ostatkom Europe.

Brodskim prometom možete doći ljetnom sezonskom brodskom linijom Trst – Poreč – Pula ili ljetnim izletničkim linijama Venecija-Poreč i Grado-Trst-Poreč. Vlastitim plovilom možete doći preko graničnog prijelaza Poreč.

Do međunarodne zračne luke Pula odaberite neku od redovnih linija ili charter. Dostupan je i avio taxi ili mali zrakoplov kojim možete do sportske zračne luke Crljenka kod Vrsara.

Funtana – turistička ponuda

Smještaj pronađite u jednom od hotela, kampova ili privatnih apartmana i soba. U turističkom naselju plaža je uređena za djecu, a možete birati između onih stjenovitih, betonskih ili kamenih, a dostupni su i vanjski veliki i dječji bazeni s morskom vodom, kao i dodatni sadržaji, ležaljke i suncobrani.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Od sportsko-rekreacijskih sadržaja na raspolaganju su Vam vodeni sportovi, kao što su jedrenje, ronjenje, skijanje, zatim tenis, nogomet, minigolf, boćanje, kuglanje i jahanje.

Vlastitim prijevozom ili organiziranim izletima posjetite nezaboravne srednjovjekovne gradiće u unutrašnjosti Istre, a tu je i veličanstvena pulska Arena i božanstvena Eufrazijeva bazilika, odnedavna na listi svjetske baštine UNESCO-a.

Krenite i nekom od vinskih cesti čiji Vas putokazi vode do vinara gdje možete kušati i kupiti poznata istarska domaća vina, kao što su malvazija i pinot (bijela), merlot, borgonja, teran, cabernet sauvignon (crna), te muškat i malvazija slatka (desertna).

Za gastronome tu je velik broj restorana, gostionica, konoba, koje su specifičnost ovoga maloga mjesta. Od bogate ponude istarske kuhinje tu su maneštra s koromačem, fuži, palenta na istarski način, kupus s janjetinom, janjetina s krumpirom ‘spod čripnje’.

Povijest i kulturne znamenitosti

Funtana je dobila ime po izvorima žive vode, koji se nalaze neposredno uz more, a voda koja izvire čista je i pitka. Ove izvore su donedavno koristili žitelji unutrašnjosti, jer nikada ne presušuju, a rimska vila u Zelenoj Laguni podignuta u 2.stoljeću, također se opskrbljivala vodom s ovih izvora.

Razgledajte romaničku crkvicu Blažene Djevice Marije od Milosrđa iz 11. stoljeća koja se nalazi na napuštenom groblju, a u više je navrata preuređivana. U unutrašnjosti su grobnice iz 17. i 18. stoljeća.

U jednobrodnoj župnoj crkvi Svetog Bernarda sa sakristijom iz 1621. godine, iza oltara na zidu vrijedna je slika na platnu koja predstavlja Bogorodicu s Djetetom i svecima.

Uz samu glavnu prometnicu nalazi se crkvica svete Lucije sagrađena 1750. godine, a danas u privatnom vlasništvu.

Zatim, tu je Funtanski kaštel koji je zaštićeni spomenik kulture renesansnih obilježja, pregrađen za vrijeme baroka s novim prozorskim otvorima i prva je građevina u Funtani oko koje se počelo razvijati mjesto.

U Valkanelu posjetite park skulptura Dušana Džamonje, čije su skulpture izložene u prirodnom ambijentu. U mjestu se nalazi i mala galerija u kojoj se održavaju izložbe.

Funtana događanja 2023

Ribarske fešte održavaju se tijekom cijelog ljeta, kao i brojni koncerti klasične glazbe u crkvi Sv. Bernarda.

23.-24. kolovoza održavaju se fešti Sv. Bernarda, koji je zaštitnik mjesta, kada ćete moći uživati uz autentičnu istarsku glazbu.

Za mlađe posjetitelje tu Zabavni centar Margarita s atraktivnom diskotekom s glazbom za ples i prigodnim artističkim programima.