Krk

Grad Krk je najveće središte na otoku Krku, a smješten je u zaljevu na jugozapadnoj obali otoka. Krk je bio urbano središte otoka i prije 3000 godina. Uspio je sačuvati svoju bogatu baštinu i sjaj (splendidissima civitas Curictarum – presjajni grad Krčana, kaže natpis s antičkog nadgrobnog spomenika iz 4.st) tijekom niza stoljeća. Početkom turizma simbolički se smatra 1866.g. kada je izdana prva gradska turistička razglednica. 

Krk krase stjenovite, betonske i šljunčane plaže okružene mediteranskom vegetacijom. Posebno su zanimljive šljunčane plaže prema Staroj Baški u nenaseljenoj zoni (parkira se uz cestu i silazi u prelijepe zaljeve).

Prometna povezanost.

Otok Krk je povezan Krčkim mostom s kopnom, pa je jednostavan dolazak automobilom. Može se doći i avionom jer je na otoku zračna luka. Jugozapadno-središnji položaj grada Krka i cestovna povezanost sa ostalim mjestima na otoku čini ga idealnom bazom za obilazak cijelog otoka.

Krk – turistička ponuda i događanja 2023

Turistička ponuda podrazumijeva smještaj u hotelima, apartmanima, pansionima i kampovima. Od sportskih i rekreativnih sadržaja izdvajaju se teniski tereni, postoje ronilački centri, punktovi za iznajmljivanje barki i bicikala (Krk ima puno biciklističkih ruta i staza). Može se zaigrati odbojka na pijesku ili odabrati neki vodeni sport. Djeci će jahanje magarca na rivi biti nezaboravan doživljaj. U brojnim konobama i restoranima može se uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi tradicionalne kuhinje. Grad Krk obiluje događanjima tijekom godine, i svatko može pronaći sadržaj po svom ukusu.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Najpoznatija događanja u Krku su tradicinalne fešte u čast sv. Kvirina (zaštitnika grada) 4. lipnja, ljetne priredbe Krka koje traju od 16. srpnja do 24. kolovoza, Krčki sajam (8 – 10. kolovoza) sa gotovo petstoljetnom tradicijom, a zimi su karnevalski dani u siječnju i veljači. Veliki broj raznovrsnih dnevnih događanja garantira zabavu za sve uzraste.

Kulturno-povijesne znamenitosti

Grad Krk je izuzetno bogat kulturno-povijesnim nasljeđem koje je uključeno u turističku ponudu. Grad je u svojoj povijesnoj jezgri sačuvao rimsku urbanističku osnovu s ulicama koje se sijeku pod pravim kutom (cardo – decumanus). Grad Krk je opasan zidinama koje potječu iz rimskog i srednjevjekovnog razdoblja, a neki dijelovi potječu iz ilirskih vremena.

Najznačajniji arhitektonski spomenik Grada je Katedrala Uznesenja Marijina. Radi se o romaničkoj crkvi iz 12. st. izgrađenoj na temeljima starokršćanske bazilike iz 5/6. st. U unutrašnjosti su nadgrobne ploče krčkih biskupa od 14. do 16.st, gotička raspela i gotička skulptura Bogorodica s djetetom. U zgradi biskupije čuva se poliptih ‘Sv. Lucija’, rad Paola Veneziana donesen iz glagoljaške opatije Sv. Lucija u Jurandvoru.

Crkva sv. Kvirina je dvokatna(!) romanička bazilika iz 11/12.st. Priljubljena je uz katedralu sa zapadne strane. Danas je dvobrodna crkva, jer je treći brod pretvoren u ulični prolaz.

Gradski zidovi i kule potječu iz različitih razdoblja. Najstarija je četverokutna kula na Kamplinu iz 1191. g.

Od ostalih građevina vrijedi pogledati Crkvu Blažene Djevice od Zdravlja, šesterokutnu kulu – bastion, Kanoničku kuću te nekoliko kvalitetnih galerija.

Povijest Krka

Krk je jedno od najstarijih kontinuirano naseljenih mjesta na Kvarneru. Od 4. st. je sjedište biskupa. Počeci Krka javljaju se u pretpovijesno doba. Grad je urbaniziran u antičkom dobu. Rimljani su prilikom dolaska na Krk zatekli potpuno razvijen grad. Zadržali su raspored, a svoje sadržaje su uklapali u postojeće. Oko Grada su izgrađeni bedemi koji su proširivani u srednjem vijeku.

Pod patronatom Venecije 1524. g. je održan Krčki sajam na koji su dolazili trgovci s cijelog Mediterana, a bilo je i trgovaca sa Sjevernog mora! Tradicija traje do danas, s time da je sajam danas turistička atrakcija, pa su i predmeti trgovine prilagođeni turizmu. Šire područje Krka je stoljećima bilo orijentirano poljoprivredi i maslinarstvu, a danas je primat uzeo turizam.