Klenovica

Klenovica je smještena sjeverno-zapadno od Senja, a južno od Novog Vinodolskog. Njezina glavna specifičnost su mjestimični izvori slatke vode u moru koji se nalaze u uvali Žrnovica što je posebno ugodno za ljetnih vrućina kad more rezultira za koji stupanj svježije nego drugdje. Miješanje slatke i slane vode pogoduje razvoju flore i faune, pa je zona bogata ribom, a ukoliko ćete imati sreće moći ćete vidjeti i dupine koji obilaze to područje.

Stalni posjetitelji Klenovice već godinama su i labudovi – valjda jedini slučaj gdje žive u moru.

Među rijetkim je gradovima koji uz preko 100 km dug, slabo naseljeni pojas obale u podnožju planine Velebit uspijela prikupiti mnogobrojne turiste i postala jedna od najposjećenijih manjih turističkih mjesta.

Kako je to malo i mirno mjesto, ne previše izloženo i razvikano, idealno je prvenstveno za obitelji sa malom djecom i one u potrazi za mirom od gradskih gužvi i žurbi.

Prometna povezanost

Cestovnim prometom Klenovica je dostupna sa svih strana. Iz smjera Italije putuje se prema Rijeci, pa jadranskom magistralom prema Senju; iz Slovenije preko Postojne i Ilirske Bistrice do Rijeke, pa prema Senju. Iz smjera Zagreba postoje dvije mogućnosti. Prva je autoputom prema Rijeci do izlaza Oštrovica, pa prema Senju i druga mogućnost je autoputom A1 do izlaza Žute Lokve, pa prema Senju i jadranskom magistralom prema Klenovici.

Klenovica – turistička ponuda

U Klenovici se osim privatnih kuća nalazi još samo jedan hotel i nekoliko kampova.

Kamp Klenovica se nalazi na samom moru sa velikom šljunčanom plažom u čijem je sklopu i pristanište za manje turističke brodove, gdje se može uživati u posebno čistom moru i raznovrsnim sportovima na vodi. Najnoviju ponudu čine mobilne kućice (mobile homes) koje su doživjele pravi procvat u modernom turističkom poslovanju.

Ako bi se zaželjeli uobičajene ljetnje gužve, dovoljno je otići do 20 km udaljene Crikvenice i pomiješati se sa brojnim kupačima na Gradskoj (pješčanoj) plaži ili prošetati po rivi do kasno u noć otvorenih kafića.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


U mjestu se nalazi sve potrebno za bezbrižan godišnji odmor. Tu su 4 restorana, isto toliko kafića, par trgovina, pošta, kamp, benzinska pumpa, sve vam je na dohvat ruke, pa ukoliko nema potrebe, auto se može slobodno parkirati i ne koristiti do kraja odmora i šetati do plaža, dućana ili restorana. U restoranima Klenovice se jedu odlični riblji specijaliteti – restorani čak imaju vlastite ribarice. Staze uz obalu kao stvorene su za večernje šetnje, uz predivne zalaske sunca, tihi šum valova i miris opojnog mora.

Od sportskih aktivnosti, Klenovica je najpogodnija za sportski ribolov, a imate li brodicu, u lučici ćete naći siguran vez.

Za boravka u Klenovici je preporučljivo bar jedan dan odvojiti za izlet u unutrašnjost; već nakon 20 minuta uspona dolazi se u pravi alpski pejzaž na preko 1.000 m visine. Zimski centar “Bjelolasica” nalazi se na samo 40 km zračne linije od Klenovice.

Povijest i kulturne znamenitosti

Za stanovništvo Klenovice upravo je karakteristično da su, premda vjekovima žive uz more, te su sa svih strana okruženi čakavskim govorom, govore ‘ikavsku štokavštinu‘ i da su u tom smislu prava oaza i izuzetak od ostalih stanovnika koji žive uz obalu. Prema tome, kao i drugim običajima – sličnosti u nošnji, pjesmi i sl. vjerojatno je da su i oni dijelili sudbinu Bunjevaca – Krmpoćana koji su se ovamo doseljavali i raseljavali od Zemunika do Liča, Podgorja i Like, dakle, s jedne i s druge strane Velebita i po obroncima Velike i Male Kapele.

U životu i razvoju naselja Klenovice značajno mjesto pripada uvali Žrnovnica u kojoj je uz samu morsku obalu, između dva rata, bilo smješteno 9 mlinova koji su pokretani silinom voda ponornica.

Stanovnici Klenovice sve do 60-ih godina ovog stoljeća tradicionalno su se bavili ribarstvom, pomorstvom, zidarstvom i stočarstvom, jer se jedino tako moglo preživjeti na tom području.

Godine 1957. ribarska zadruga ‘Udarnik’ u Klenovici osniva svoj prvi ugostiteljski objekt u kući Jure Cvitkovića. To su prvi počeci turističko-ugostiteljskog privređivanja u Klenovici. Prve značajnije investicije u ugostiteljstvu na ovom području realizirane su u razdoblju 1968.-1970. godine kada je sagrađena ‘Villa Lostura’, ali i sezonski objekt ‘Ribarska koliba’, čime je znatno proširena ugostiteljska ponuda u Klenovici.

Značajan doprinos u razvoju turizma i turističke privrede na području Klenovice imalo je osnivanje Turističkog društva ‘Jadran’ u Klenovici. Modernizacijom električne rasvjete, izgradnjom novih trafostanica, javne rasvjete po svim zaseocima, te kanalizacije s pročiščivačem, Klenovica dobiva obrise modernog urbanog naselja čije vrijeme tek treba doći. Može se s pravom reći da je turizam preobrazio ovaj kraj, podigao standard i preobrazio kulturu življenja ljudi ovog kraja.

U bližoj okolici od kulturnih znamenitosti svakako posjetite Tvrđavu Nehaj, simbol grada Senja, sagrađenu 1558. godine od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća prvotno smještenih izvan gradskih zidina. Vrh tvrđave služi kao vidikovac. S vrha tvrđave pruža se lijepi pogled na Hrvatsko primorje i otoke Rab, Goli, Prvić, Cres, Krk, na planine Gorskog kotara, te Učku i Velebit. U Gradskom muzeju pogledajte postavu sakralne baštine i ostale zbirke muzeja kao što su: Arheološka i hidroarheološka, Numizmatička zbirka, Zbirka glagoljice i glagoljskog tiskarstva, Zbirka oružja i vojne opreme, Zbirka novije senjske povijesti, Etnografska zbirka – Bunjevci i Prirodoslovna zbirka – Velebit.

Iznad starog dijela grada Novi Vinodolski, izdiže se trobrodna stolna crkva sv. Filipa i Jakova.

Dobro je sačuvana i gotička crkvica sv. Marina na istoimenom otočiću.

Poseban dragulj u kulturnoj baštini Novog Vinodolskog svakako je Vinodolski zakon iz 1288. g, pisan glagoljicom na čakavštini, jedan od najvažnijih dokumenata hrvatskog srednjovjekovnog običajnog prava.

Klenovica događanja 2023

Blizina velikih centara, Novog Vinodolskog, Senja i Crikvenice daje mogućnost za raznoliku zabavu. U Novom Vinodolskom posjetite ‘Ljetni karneval‘ uz sudjelovanje maski – “maškara” iz brojnih mjesta Hrvatske i susjednih i prijateljskih zemalja Europe, koji sve više ima međunarodni značaj, a krajem kololovoza ne propustite višednevno natjecanje za ‘Ružicu Vinodola‘, obnovljeni stari vinogradarski običaj za vrijeme berbe.

U Crikvenici se zabavite uz ‘Ljeto u Crikvenici‘ koja uključuje brojne koncerte, glazbeno-scenske predstave, književne večeri i sportska događanja, sa domaćim i stranim gostima i dugogodišnji običaj udičarenja s gostima, kada domaći ribari u svoje barke primaju sve znatiželjne turiste i zajedno s njima odlaze u ribolov.

U Senju posjetite najstariji i najveći događaj takve vrste u Republici Hrvatskoj – Senjski ljetni karneval. Karnevalska događanja traju četiri dana tijekom kolovoza.