Klenovica

Klenovica je smještena sjeverno-zapadno od Senja, a južno od Novog Vinodolskog. Njezina glavna specifičnost su mjestimični izvori slatke vode u moru koji se nalaze u uvali Žrnovica što je posebno ugodno za ljetnih vrućina kad more rezultira za koji stupanj svježije nego drugdje. Miješanje slatke i slane vode pogoduje razvoju flore i faune, pa je zona bogata ribom, a ukoliko ćete imati sreće moći ćete vidjeti i dupine koji obilaze to područje. Stalni posjetitelji Klenovice već godinama su i labudovi – valjda jedini slučaj gdje žive u moru.

Među rijetkim je gradovima koji uz preko 100 km dug, slabo naseljeni pojas obale u podnožju planine Velebit uspijela prikupiti mnogobrojne turiste i postala jedna od najposjećenijih manjih turističkih mjesta.

Kako je to malo i mirno mjesto, ne previše izloženo i razvikano, idealno je prvenstveno za obitelji sa malom djecom i one u potrazi za mirom od gradskih gužvi i žurbi.

Prometna povezanost

Cestovnim prometom Klenovica je dostupna sa svih strana. Iz smjera Italije putuje se prema Rijeci, pa jadranskom magistralom prema Senju; iz Slovenije preko Postojne i Ilirske Bistrice do Rijeke, pa prema Senju. Iz smjera Zagreba postoje dvije mogućnosti. Prva je autoputom prema Rijeci do izlaza Oštrovica, pa prema Senju i druga mogućnost je autoputom A1 do izlaza Žute Lokve, pa prema Senju i jadranskom magistralom prema Klenovici.

Turistička ponuda

U Klenovici se osim privatnih kuća nalazi još samo jedan hotel i nekoliko kampova.

Kamp Klenovica se nalazi na samom moru sa velikom šljunčanom plažom u čijem je sklopu i pristanište za manje turističke brodove, gdje se može uživati u posebno čistom moru i raznovrsnim sportovima na vodi. Najnoviju ponudu čine mobilne kućice (mobile homes) koje su doživjele pravi procvat u modernom turističkom poslovanju.

Ako bi se zaželjeli uobičajene ljetnje gužve, dovoljno je otići do 20 km udaljene Crikvenice i pomiješati se sa brojnim kupačima na Gradskoj (pješčanoj) plaži ili prošetati po rivi do kasno u noć otvorenih kafića.

U mjestu se nalazi sve potrebno za bezbrižan godišnji odmor. Tu su 4 restorana, isto toliko kafića, par trgovina, pošta, kamp, benzinska pumpa, sve vam je na dohvat ruke, pa ukoliko nema potrebe, auto se može slobodno parkirati i ne koristiti do kraja odmora i šetati do plaža, dućana ili restorana. U restoranima Klenovice se jedu odlični riblji specijaliteti – restorani čak imaju vlastite ribarice. Staze uz obalu kao stvorene su za večernje šetnje, uz predivne zalaske sunca, tihi šum valova i miris opojnog mora.

Od sportskih aktivnosti, Klenovica je najpogodnija za sportski ribolov, a imate li brodicu, u lučici ćete naći siguran vez.

Za boravka u Klenovici je preporučljivo bar jedan dan odvojiti za izlet u unutrašnjost; već nakon 20 minuta uspona dolazi se u pravi alpski pejzaž na preko 1.000 m visine. Zimski centar “Bjelolasica” nalazi se na samo 40 km zračne linije od Klenovice.

Povijest i kulturne znamenitosti

Za stanovništvo Klenovice upravo je karakteristično da su, premda vjekovima žive uz more, te su sa svih strana okruženi čakavskim govorom, govore ‘ikavsku štokavštinu’ i da su u tom smislu prava oaza i izuzetak od ostalih stanovnika koji žive uz obalu. Prema tome, kao i drugim običajima – sličnosti u nošnji, pjesmi i sl. vjerojatno je da su i oni dijelili sudbinu Bunjevaca – Krmpoćana koji su se ovamo doseljavali i raseljavali od Zemunika do Liča, Podgorja i Like, dakle, s jedne i s druge strane Velebita i po obroncima Velike i Male Kapele.

U životu i razvoju naselja Klenovice značajno mjesto pripada uvali Žrnovnica u kojoj je uz samu morsku obalu, između dva rata, bilo smješteno 9 mlinova koji su pokretani silinom voda ponornica.

Stanovnici Klenovice sve do 60-ih godina ovog stoljeća tradicionalno su se bavili ribarstvom, pomorstvom, zidarstvom i stočarstvom, jer se jedino tako moglo preživjeti na tom području.

Godine 1957. ribarska zadruga ‘Udarnik’ u Klenovici osniva svoj prvi ugostiteljski objekt u kući Jure Cvitkovića. To su prvi počeci turističko-ugostiteljskog privređivanja u Klenovici. Prve značajnije investicije u ugostiteljstvu na ovom području realizirane su u razdoblju 1968.-1970. godine kada je sagrađena ‘Villa Lostura’, ali i sezonski objekt ‘Ribarska koliba’, čime je znatno proširena ugostiteljska ponuda u Klenovici. Značajan doprinos u razvoju turizma i turističke privrede na području Klenovice imalo je osnivanje Turističkog društva ‘Jadran’ u Klenovici. Modernizacijom električne rasvjete, izgradnjom novih trafostanica, javne rasvjete po svim zaseocima, te kanalizacije s pročiščivačem, Klenovica dobiva obrise modernog urbanog naselja čije vrijeme tek treba doći. Može se s pravom reći da je turizam preobrazio ovaj kraj, podigao standard i preobrazio kulturu življenja ljudi ovog kraja.

U bližoj okolici od kulturnih znamenitosti svakako posjetite Tvrđavu Nehaj, simbol grada Senja, sagrađenu 1558. godine od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća prvotno smještenih izvan gradskih zidina. Vrh tvrđave služi kao vidikovac. S vrha tvrđave pruža se lijepi pogled na Hrvatsko primorje i otoke Rab, Goli, Prvić, Cres, Krk, na planine Gorskog kotara, te Učku i Velebit. U Gradskom muzeju pogledajte postavu Sakralne baštine i ostale zbirke muzeja kao što su: Arheološka i hidroarheološka, Numizmatička zbirka, Zbirka glagoljice i glagoljskog tiskarstva, Zbirka oružja i vojne opreme, Zbirka novije senjske povijesti, Etnografska zbirka – Bunjevci i Prirodoslovna zbirka – Velebit.

Iznad starog dijela grada Novi Vinodolski, izdiže se trobrodna stolna crkva sv. Filipa i Jakova.

Dobro je sačuvana i gotička crkvica sv. Marina na istoimenom otočiću.

Poseban dragulj u kulturnoj baštini Novog Vinodolskog svakako je Vinodolski zakon iz 1288. g, pisan glagoljicom na čakavštini, jedan od najvažnijih dokumenata hrvatskog srednjovjekovnog običajnog prava.

Događanja

Blizina velikih centara, Novog Vinodolskog, Senja i Crikvenice daje mogućnost za raznoliku zabavu. U Novom Vinodolskom posjetite ‘Ljetni karneval’ uz sudjelovanje maski – “maškara” iz brojnih mjesta Hrvatske i susjednih i prijateljskih zemalja Europe, koji sve više ima međunarodni značaj, a krajem kololovoza ne propustite višednevno natjecanje za ‘Ruživu Vinodola’, obnovljeni stari vinogradarski običaj za vrijeme berbe.

U Crikvenici se zabavite uz ‘Ljeto u Crikvenici’ koja uključuje brojne koncerte, glazbeno-scenske predstave, književne večeri i sportska događanja, sa domaćim i stranim gostima i dugogodišnji običaj udičarenja s gostima, kada domaći ribari u svoje barke primaju sve znatiželjne turiste i zajedno s njima odlaze u ribolov.

U Senju posjetite najstariji i najveći događaj takve vrste u Republici Hrvatskoj – Senjski ljetni karneval. Karnevalska događanja traju četiri dana tijekom kolovoza.