Lopar

Mjesto Lopar nalazi se na otoku Rabu, smještenom u Kvarnerskoj skupini otoka. Udaljeno je 110 km od administrativnog središta Rijeke, 190 km od Zagreba.

Lopar obiluje prekrasnim pješčanim plažama. Ima ih čak 22, od kojih su 3 nudističke (Ciganka, Sahara i Stolac). Najveća i najpoznatija loparska plaža je “Rajska plaža“, dugačka 1,5 km, duž koje su smješteni najvažniji turistički kapaciteti mjesta, a koju od 2003. krasi Plava zastava, međunarodni simbol kvalitete i očuvanosti okoliša te sigurnosti kupača.

Prometna povezanost

U Lopar se može stići trajektom Jablanac-Mišnjak, gdje vožnja traje desetak minuta ili, gostima sve zanimljivijom zbog blizine Rijeke i zrakoplovne luke, trajektnom linijom Baška (na Krku)-Lopar, gdje izuzetno atraktivna vožnja traje pedesetak minuta.

Lopar – turistička ponuda

Lopar je moderno turističko središte u kojem, u ljetnim mjesecima, boravi i do 12.000 turista u smještajnim kapacitetima u Loparu, plus 5 000 – 7 000 kupača koji dolaze s drugog dijela otoka ili organizirano dolaze s drugih otoka.

U 2004. je ostvareno 570 000 noćenja. Zbog svojih prirodnih ljepota posebice pješčanih plaža, Lopar već početkom 20-tog stoljeća razvija turizam, a bio je jedno od poznatih nudističkih središta još prije I svj. rata.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Pozitivan pomak u turističkoj ponudi Lopara svakako su brojni privatni pansioni, restorani te u novije vrijeme i hoteli.

Rajska plaža je posebno zanimljiva za starije osobe, obitelji s djecom i slabije kupače, ali i za one mlađe, željne sporta i zabave. U špici sezone pronaći slobodno mjesto za sunčanje na ovoj plaži pravi je zgoditak, jer se osim loparskih ovdje kupa i više od 50% svih rapskih turista.

Nedaleko Rajske nalazi se još jedna u nizu pješčanih plaža, mnogima još atraktivnija, Livačina, gdje se u sjeni borova smjestilo nekoliko ugostiteljskih objekata koji kupačima nude mnogobrojne osvježavajuće specijalitete te velik izbor rekvizita za plažu i more.

Lopar najpoznatija događnja 2023

Najatraktivnije događanje u mjestu Lopar, tradicionalno je 08. rujna, na blagdan ‘Male Gospe’ kada vjernici s cijelog otoka, praćeni brojnim turistima hodočaste i slave rođenje Bl. Djevice Marije.

Za goste Lopara na dan ‘Male Gospe’ tradicionalno održavaju turnir u gađanju samostrijelom, gdje hrabri vitezovi pokazuju svoje vještine, dobro oko i sigurnu ruku. Za najvještije slijede nagrade “časnog suda”, ali najveća nagrada je čast i ponos pobjednika.

Toga dana održava se i tradicionalni malonogometni turnir koji slovi za jednog od najjačih u državi, turnir u boćanju, potezanju konopa, peče se janjetina i vol na ražnju, a tu je i bogat izbor tradicionalnih ribljih i mesnih delicija.

Fešta se u večernjim satima seli u ogromni šator sa živom glazbom i bogatim programom, te popraćena dobrom voljom svih nazočnih traje do jutarnjih sati.

Povijest i kulturno-povijesne znamenitosti

U Loparu je osnovano naselje koje je neprekinuto trajalo i živjelo kroz mlađe kameno doba, pa bakreno, brončano sve do 4.st. poslije Krista kada je na spomenutoj lokaciji narasla starogrčka vojna utvrda, čiji ostaci zajedno s ostacima iz prethodnih razdoblja i danas svjedoče o povijesti ovoga mjesta.

U mjestu postoje dvije crkve. Prva je župna crkva Sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe Lopar koja se nalazi u samom središtu mjesta, uvjek otvorena svojim župljanima i njihovim gostima. U ljetnim mjesecima u njoj se održavaju mise na stranim jezicima, koncerti otočkih klapa, te koncerti ozbiljne glazbe. Druga crkva je zavjetna crkva Blažene Djevice Marije iz 14. stoljeća na koju su mještani posebno ponosni. Smještena na brežuljku, u borovoj šumi blizu trajektnog pristaništa, meta je brojnih turista i hodočasnika.