Malinska

Malinska je razvijeno turističko središte na sjeverozapadnoj obali otoka Krka. Od Krčkog mosta je udaljena 15 km, a od grada Krka 13 km. Povijest Malinske počinje u 15. st. izgradnjom mlina po kojem Malinska i nosi ime. Turizam se počeo razvijati prije stotinjak godina. 

Šire područje Malinske krase pješčane i šljunčane plaže, a ima i više skrovitih uvala za one koji ne vole velike gužve na plaži. Plaže su okružene mediteranskom vegetacijom (zbog bujnih šuma u široj okolici, Malinska je nekad bila glavna otočna luka za izvoz drva), pa i neljubitelji sunčanja mogu uživati u hladovini tijekom cijelog dana. Osim uređenih plaža postoje i bazeni.

Prometna povezanost

Cestovna povezanost otoka Krka s kopnom omogućuje brz dolazak automobilom i autobusom (Malinska je dobro povezana autobusnim linijama sa Zagrebom i Rijekom). Nedaleko od Malinske je i Riječki aerodrom. Naravno, u Malinsku se može doći i brodom, jedrilicom ili gliserom.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Malinska – turistička ponuda

Turistička ponuda uključuje smještaj u hotelima, vilama, apartmanima i kampovima. Od sportskih i rekreativnih sadržaja na kopnu izdvajaju se tenis, jahanje, minigolf, kuglanje i boćanje, a na vodi su razvijeni ronjenje, ribolov i jedrenje. Večernje šetnje Rajskom cestom prema Njivicama nezaboravan su doživljaj. Disco klubovi, noćni bar, plesne terase i brojni kafići nude mlađim gostima dobru zabavu.

Gastro ponuda uključuje svježe plodove mora: ribu, školjke i rakove, domaće maslinovo ulje, te druga jela začinjena mediteranskim biljem, prije svega lovorom i ružmarinom. Uz dobro jelo ide i kvalitetno vino – nadaleko poznatu zlatnožutu žlahtinu.

Malinska događanja 2023

Najpoznatija događanja u Malinskoj su fešta sv. Apolinara (zaštitnika mjesta) 23. srpnja, Malinskarska noć krajem srpnja, Kulturno ljeto u Malinskoj od 15. lipnja do 15. rujna, te Kvarnerske regate u rujnu. Pored navedenog, u Malinskoj se tijekom turističke sezone održavaju i druge kulturno-zabavne i sportske priredbe i izložbe.

Kulturno-povijesne znamenitosti

Na starom groblju jugozapadno od Malinske sačuvao se zvonik srušene crkve sv. Apolinara (12. st) sagrađen 1618. godine. U uvali sv. Martina nalaze se ruševine benediktinskog samostana i crkve iz 11. i 12. st. Svakako vrijedi posjetiti i obližnji Porat (4 km od Makarske) i u njemu crkvu sv. Marije Magdalene – franjevački samostan iz 1500. godine, gotičko-renesansnu građevinu koja je dvjestotinjak godina kasnije barokizirana. Danas je u samostanu muzej sa vrijednim eksponatima iz narodnog života i običaja, te sakralnim sadržajima.

Povijest Malinske

Malinska je bila malo selo na području Dubašnice koje se počelo razvijati kao izvozna luka (izvozilo se uglavnom drvo i ulje te poljoprivredni proizvodi). 1880. godine u luku je pristao prvi turistički parobrod, čime je počela nova faza razvoja i transformacije u turističko odredište. U počecima se razvio lovni turizam, a kasnije i lječilišni. U prvoj polovici 20. st. Malinska je postala poznato turističko mjesto u širim europskim razmjerima. 1969. je izgrađen prvi hotelski kompleks visoke kategorije.