Nin

Nin je gradić koje se nalazi na obali južnog dijela Ninskog zaljeva na poluotoku Ždrijac, 17 km sjeverno od Zadra. Razvio se na niskom naplavnom poluotoku koji je prokopavanjem kanala u u 14. stoljeću pretvoren u otočić, a s kopnom je spojem mostićima.

Grad se razvijao na otočiću, a vremenom se proširio i na kopno. Sa sjeverne strane okružen je pješčanim sprudom i vikend naseljem Ždrijac, s istočne strane se nalazi solana a na južnoj i zapadnoj strani se nalazi noviji dio samog mjesta. Klima je mediteranska s izraženom vjetrovitim razdobljima, a zimi znatan utjecaj ima bura koja se spušta s Velebita.

Prometna povezanost

Do Nina možete doći automobilom, autobusom, vlakom ili avionom, što Vam omogućava to da je samo desetak kilometara udaljen od Zadra, glavnog središta regije, koji je pak odlično povezan sa cijelom Hrvatskom. Cestovnim prometnom najbrže se dolazi državnom autocestom A1 u smjeru Zagreb – Split, a silazi se na čvoru Maslenica ili Posedarje i dalje se nastavlja magistralom prema Zadru. Iz smjera Rijeke koristite se Jadranskom magistralom.

Obzirom na blizinu Zadra odlično je povezan i autobusnim prometom, dok je željezničkim prometom povezan na relaciji Zagreb-Knin-Zadar.

Blizu je i zadarska Zračna luka Zemunik, koja je dobro povezana sa svim većim gradovima Hrvatske i Europe.

Trajektna povezanost (do Zadra) iz smjera Italije je preko linije Ancona – Zadar.

Turistička ponuda Nina

Smještaj za turiste je standardne ponude, pa možete birati između hotela, kampa, apartmana i soba u privatnom aranžmanu.

Oko Nina ima više dugih pješčanih laguna, odvojenih od prometa, industrijskih zona i buke, s posebnim mikroklimatskim odlikama.

Plitko more je uvučeno u kopno, pa je samim time i toplije od otvorenoga i idealno za odmor obitelji s malom djecom. Tu je najveće poznato jadransko nalazište ljekovitoga morskog blata peloida, koji se koristi u ljekovite svrhe već više od trideset godina, što je pogodovalo da Nin razvije i zdravstveni turizam.

Postoje mogućnosti za sport i rekreaciju, sportski ribolov i lovni turizam.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Od gastonomskih specijaliteta svakako probajte ninski ‘šokol’ – suhomesnati proizvod dobiven od mesa svinjske vratine, pripremljen tako što se tri do sedam dana ostavlja ležati u morskoj soli, zatim se stavlja u kuhano crno vino i na kraju se meso oblaže i ‘špikuje’ začinima: paprom, klinčićom, muškatnim oraščićima.

Povijest i kulturne znamenitosti

Područje Nina naseljeno je od pretpovijesnih vremena. U rimsko je doba – Aenona značajno središte antičke Liburnije. U doba narodnih vladara Nin je središte župe, a u njemu borave hrvatski kraljevi i tu se povremeno održavaju državni i crkveni sabori. Od 12. stoljeća Nin priznaje vlast ugarsko-hrvatskih vladara, a zatim se stavlja pod zaštitu Venecije. Najstariji je grad hrvatskih kraljeva i u to vrijeme važna morska luka.

Posjetioci dolaze u grad preko jednog od dva mosta, prolazeći kroz jedna od povijesnih vrata sa pogledom na ostatke zaštitnih zidina. Gradić je bogat kulturnim spomenicima i arheološkim nalascima, kao na primjer krstionica kneza Višeslava, koja predstavlja važan spomenik crkvenog namještaja, a svjedoči o vremenu pokrštavanja Hrvata. To je šesterostrana kamena posuda, u kojoj su se prilikom pokrštavanja uranjali vjernici, a u Ninu je izložena kopija. Iz predromaničkog razdoblja je crkvica sv. Križa – nazvana i najmanjom katedralom na svijetu, s tlocrtom u obliku križa i kupolom. Ima ukrašeni kameni nadvratnik s uklesanim imenom župana Godežava. Iz nekadašnje crkvice sv. Mihovila potječe i natpis s imenom kneza Branimira iz druge polovice 9. stoljeća, danas u crkvi sv. Križa.

Današnja župna crkva sv. Anzelma nalazi se na mjestu stare romaničko-gotičke katedrale, od koje se sačuvala bočna kapela i reljefi svetaca uzidani uz sjeverni portal.

Tu je još i kapela Sv. Marcele u gotskom stilu iz 13. stoljeća, brončani kip slavnog Biskupa Juraja Ninskog, dva starohrvatska broda ‘Condura Croatica’ iz 11. stoljeća i rimski hram.

Nedaleko od Nina, uz cestu prema Zatonu, sačuvala se predromanička crkvica sv. Nikole.

Nin događanja 2023

Tijekom cijelog ljeta, od lipnja do kraja kolovoza svakog četvrtka možete uživati u promenadnom defileu ninskih mažoretkinja starim gradom.

10. svibnja slavi se Gospa od Zečeva, čijom prigodom je hodočašće brodicama i kopnom.

Tijekom lipnja slave se Dani grada Nina – najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada. Povodom toga domaćini su gostima pripremili niz glazbeno-scenskih događanja, zabavne priredbe i tradicionalni polumaraton Zadar-Nin.

11. srpnja sudjelujte u ‘Ninskoj šokolijadi‘- to je gastronomsko događanje, natjecateljska i degustatorska priredba za sve goste grada.

05. kolovoza priključite se Tradicionalnom hodočašću Gospi od Zečeva, kada brodicama ili pješice na otočić Zečevo – u procesiji na spomen Gospinog ukazanja nosi kip Gospe iz katedrale u Ninu u zavjetnu crkvicu na otočić Zečevo.

25. i 26. kolovoza slave se Dani zaštitnika grada Nina, sv. Marcele i sv. Anselma.

Kalendar događanja srpanj 2023.

04 srpnja 2023.
“Čovjek u vremenu i prostoru” – izložba fotografija (4 autora)

06 srpnja 2023.
Dan otvorenih vrata Solane Nin

08 srpnja 2023.
Sajam proizvođača Mareta

14 srpnja 2023.
“Pjesnik Petar Zoranić Ninjanin vodi vas kroz povijest kraljevskog grada”, besplatno kostimirano turističko vođenje na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku

16 srpnja 2023.
21. Ninska šokolijada, gastro i etno događanje

20 srpnja 2023.
Dan otvorenih vrata Solane Nin

20 srpnja 2023.
Ljetni salon HDLU-a Zadar – skupna izložba

25 srpnja 2023.
Tradicionalna procesija na blagdan Sv. Jakova u Ninu

28 srpnja 2023.
“Pjesnik Petar Zoranić Ninjanin vodi vas kroz povijest kraljevskog grada”, besplatno kostimirano turističko vođenje na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku

28. – 29. srpnja 2023.
Festival vina i delicija ViNin