Zadar

Zadar se nalazi na izrazito povoljnom položaju u središtu obale Jadranskog mora. Prema otvorenom moru štite ga otoci njegovog arhipelaga, a prema kopnu Ravni kotari.

Izrazito razvedena obala, netaknuta priroda, bogata povijest i kulturna baština, te arhipelag koji broji 24 veća i čak tristotinjak malih otočića i hridi, 3 parka prirode (Telašćica, Sjeverni Velebit i Vransko jezero) i 5 nacionalnih parkova – Paklenica, Plitvice, Kornati, Krka i Velebit svrstavaju Zadar i njegovu okolicu u sam vrh turističke ponude Hrvatske.

Odlikuje ga blaga mediteranska klima sa toplim i suhim ljetima, te blagim i kišovitim zima, što se najviše očituje u mediteranskoj vegetaciji na zadarskom području.

Prometna povezanost

Grad Zadar lako je dostupan kopnom, morem i zrakom. Ima dobru prometnu infrastrukturu, kojom je direktno spojen s ostalim većim gradovima u Hrvatskoj, kao što su Zagreb, Rijeka, Split i Dubrovnik.

Cestovnim prometnom je povezan kroz jadransku magistralnu cestu iz smjera Rijeke, koja je pak državnom cestom povezana sa autocestom Zagreb – Split, sa koje se silazi na čvoru Maslenica ili Posedarje, a što omogućuje laku povezanost autobusnim prometom s cijelom Hrvatskom, ali i Europom.

Odvojkom željezničke pruge je povezan s Kninom, gdje se spaja na glavnu prugu Zagreb – Split.

Zračna luka Zadar nalazi se u Zemuniku svega 14 km istočno od grada i desetak minuta vožnje i odlično je povezana sa Zagrebom i ostalim većim gradovima u Hrvatkoj, a samim time i sa nekim glavnim europskim gradovima.

Sve luke, kao i one na zadarskim otocima, dostupne su redovitim brodskim i trajektnim linijama, kao i linija između talijanske luke Ancona i luke Zadar.

Zadar – turistička ponuda

Zadar se stvarno može pohvaliti svojom iznimnom ponudom smještaja turistima, od vrhunskih hotela, do privatnog smještaja u apratmanima i sobama, hostelima, kampovima. Nekoliko kvalitetno i moderno opremljenih marina zadovoljit će potrebe svakog ljubitelja nautike.

Plaže su pretežno šljunčane i prilagođene obiteljima s djecom svakog uzrasta. Za one koji vole komfor na plaži, tu su betonske terase hotelskih plaža na kojima se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke. No, u zadarskoj okolici ima i stjenovitih uvala gdje može nesmetano uživati u kupanju u čistom moru i sunčanju na stijenama.

Bistro i čisto more, te prekrasna podvodna vegetacija, možda Vas potaknu da se okušate u ronjenju.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Za one koji vole planinarenje, kao i biciklizam tu su Velebit i Nacionalni park ‘Paklenica’.

Gastronomska ponuda uključuje brojne restorane koji nude zdravu dalmatinsku kuhinju, koja prvenstveno uključuje riblje specijalitete, školjke i mekušce uz kuhano povrće, začinjeno domaćim maslinovim uljem.

Tu je nezaobilazna janjetina na ražnju, prije koje kao predjelo možete kušati čuveni ovčji sir i pršut, a za desert fritule.

I na kraju, zaštitni znak grada Zadra, maraskino – liker koji se u Zadru proizvodi stoljećima od autohtone višnje maraske, a navodno mu se pripisuju ljekovita svojstva, pa nikako nemojte propustiti probati ovu deliciju.

Povijest i kulturne znamenitosti

Zadar ima vrlo bogatu povijest, pa samim time i obiluje brojim povijesnim i kulturnim znamenitostima.

Prvi put se spominje u 4. st. pr.n.e. kao naselje ilirskog plemena Liburna kao Jader,a tijekom povijesti mijenja nekoliko imena od grčkog Idassa, rimskog Jadera, pa Diadora, Zara iz venecijanske i talijanske vladavine, pa sve do današnjeg imena – Zadar.

Pod vladavinom Rimljana Zadar poprima karakter grada s pravilnom mrežom ulica, s izgarađenim glavnim trgom – forumom, a do njega povišeni kapitolij s hramom. U 7. stoljeću Zadar postaje središte bizantske provincije Dalmacije.

Zatim se početkom 9. stoljeća spominje kao sjedište biskupa Donata i bizantskog vođe Paulusa. U tom vremenu podiže se na rimskom forumu crkva Svetog Trojstva, danas Svetoga Donata, za koju se može reći da je simbol grada Zadra. To je monumentalna građevina iz ranog srednjeg vijeka, specifična po neobičnom cilindričnom obliku i dvostrukim unutrašnjim prostorom. Danas se zbog izvrsnih akustičnih karakteristika koristi za razne glazbene programe.

U 10. stoljeću je zabilježeno veće naseljavanje Hrvata, a iz toga vremena sačuvani su temelji romaničke crkve Sv. Marije, u njoj se nalazi i stalna izložba crkvene umjetnosti, poznatija kao Zlato i srebro Zadra, s predmetima koji datiraju od 8. do 18. stoljeća i jedna je od najvrednijih u Hrvatskoj.

Zatim, tu je i trobrodna bazilika s tri bogato ukrašene polukružne apside romaničkog stila – crkva Sv. Krševana, a ime je dobila po mučeniku, zaštitniku grada Zadra.

Iz tog razdoblja nikako ne smijemo zaboraviti na katedralu Sv. Stošije, trobrodnu romaničku građevinu, ujedno i najveću takvu u Dalmaciji.

Početkom 13. stoljeća grad spaljuju i osvajaju Križari i Mlečani.

Poslije toga grade se prve gotičke crkve u Dalmaciji: Sv. Frane koja predstvalja tip tzv. redovničke crkve s jednobrodnim prostorom s malo podignutim svetištem i Sv. Dominik, koja se također danas koristi za održavanje koncerata i predstava, a od umjetničkog blaga tog vremena treba izdvojiti pozlaćenu srebrnu škrinju – kovčeg Sv. Šimuna.

Nakon Venecije vlast nad Zadrom po prvi put preuzimaju Austrijanci, a zatim Francuzi, pa po drugi put pripada austrijskoj vlasti koja je potrajala sve do 1918. g., a Zadar i dalje zadržava status glavnog grada Kraljevine Dalmacije i sjedište je Dalmatinskog sabora.

1920. pripojen je Italiji i ostao sve do konca Drugog svjetskog rata u kojem je tijekom teških savezničkih bombardiranja razoreno 80% povijesne jezgre grada. Gotovo potpuno razoren i napušten konačno je pripojen Hrvatskoj u okviru Federativne Jugoslavije.

Obratite pozornost i na Rimski forum – gradski trg u središtu Zadra, najveći takav na istočnoj strani Jadrana. Zatim, na Obalu kralja Petra Krešimira IV., gradsku promenadu s pogledom na zadarski kanal i sa nizom reprezentativnih zgrada. Tu je još i Trg pet bunara, Kalelarga, Utvrda Forte, Palače Nassis i Petrizio, Providurova palača, Narodni trg, Kapetanova kula, Gradske zidine i Kopnena vrata.

Osim povijesnih, tu su i brojne kulturne zanimljivosti i atrakcije.

Tu su Morske orgulje izrađene po projektu Nikole Bašića smještene u blizini novog pristaništa za cruisere, u sklopu zadarske rive te su prepoznatljive kao posebno oblikovana obala u nekoliko redova stepenica koje se spuštaju prema moru. Stepenice se protežu na sedamdesetak metara obale, ispod kojih je, na razini najnižeg mora oseke, okomito na obalu ugrađeno 35 cijevi različitih dužina, promjera i nagiba sa zviždaljkama, koje se koso uzdižu do obalnog poločanja i završavaju u kanalu. Sviraju 7 akorda od 5 tonova. Iznad kanala su performirane kamene stepenice kroz koje izlazi morem potisnuti zrak koji proizvodi zvuk.

Od istog autora na vrhu zadarskog poluotoka svijetli Pozdrav Suncu. Sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. Ispod staklenih provodnih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli.

Svakako posjetite i Arheološki muzej, Muzej antičkog stakla, Narodni muzej Zadar i njegov etnološki i prirodoslovni odjel i Pomorski muzej.

Zadar događanja 2023

Od velike i zabavne ponude grada Zadra izdvojili bismo za ljubitelje kulture Zadarsko ljeto, kao i glazbene večeri u crkvi sv. Donata s koncertima klasične glazbe.

U srpnju je fešta “Noć punog mjeseca“, kada je riva osvijetljena bakljama i svijećama i brodovima kao plovećim štandovima koji nude tradicionalna jela.

Ne zaboravimo ni veliku pučku feštu “Dani Maraske“, koja traje nekoliko dana, a poznati liker Maraskino tada se pije u obilnim količinama.

Za mlade željene dobre noćne zabave tu je nekoliko diskoteka i klubova, kao i brojni kafići na Kalelargi.