Jadransko more

Jadransko more je zapravo prostrani zaljev Sredozemnog mora između Balkanskog i Apeninskog poluotoka. Smjestilo se u središnjem dijelu Sredozemlja, a proteže se u smjeru sjeverozapad – jugoistok u dužini od 870 km zračne linije te prosječne širine 159 km.

Najveća širina je 217 km. Zauzima površinu od 138.595 km2, te volumen od 34.836 km3. Jadransko more je jedno od plićih mora jer mu je gotovo 70% prostora dubine manje od 200 m. Najveća dubina je 1233 m. Smatra se da je ime dobilo po etruščanskoj koloniji Adriji/ Hadriji.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


More je toplo, ljetna temperatura površinske vode je između 22 i 26°C, pa je pogodno za turizam. Slanost Jadranskog mora je oko 38% te spada među vrlo slana mora. More je izuzetno prozirno, prosječna prozirnost je od 22 do 33 m, a najveća izmjerena prozirnost je 56 m na otvorenom moru.

Jadransko more je bogato biljnim i životinjskim svijetom, u njemu žive brojne vrste riba, sisavaca, rakova, bodljikaša planktona, spužvi i algi. Hrvatski dio obale je izuzetno razveden (više od 1.000 otoka, grebena i hridi), uz norvešku i grčku jedna je od najrazvedenijih europskih obala.

Na obali i u njenom zaleđu nalazi se sedam nacionalnih parkova (Brijuni, Risnjak, Sjeverni Velebit, Plitvička jezera, Kornati, Mljet i Krka. Jadranska obala je bila naseljena još u prapovijesno doba, o čemu svjedoče nalazišta u Picugima, Nezakciju, Grapčevoj špilji, a intenzivan život događao se u doba antike (Salona, Vis, Hvar, Zadar, Trogir, Split…).