Rovinj

Rovinj je grad i luka na zapadnoj obali Istre, na izuzetno povoljnom položaju, u zaleđu ravničarski dio južne Istre, a pred obalom brojni otočići i ribom bogati plićaci. Uz bogato razvedenu obalu, tu je iznimno bujno zelenilo prirodnih šuma hrasta medunca i crnike te uzgojenih borovih šuma.

Jezgra Rovinja nastala je na poluotoku, koji je u prirodnim uvjetima bio priobalni otok, a u 16-17. stoljeću je nasipanjem spojen s kopnom. Klima je mediteranska. Rovinj ima dvije luke, otvoreniju sjevernu i mnogo zaštićeniju manju južnu. Ispred obale mnogobrojni su otoci koji su sidrišta za veće brodove. Gospodarska osnova je poljodjelstvo, vinogradarstvo, ribarstvo, prehrambena i duhanska industrija te turizam.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Rovinj – turistička ponuda i događanja 2023

Na Rovinjskoj rivijeri postoje brojni hoteli, turistička naselja, kampovi, marine te različite vrste ugostiteljskih objekata. Rovinj ima bogatu ponudu manifestacija među koje spadaju: ATP Tennis tournaments, održava se u travnju na Istarskoj rivieri; Regata Rovinj-Pesaro-Rovinj u svibnju; Modri biser – međunarodni festival mladih pop pjevača u srpnju; Grand prix Rovinja – međunarodna biciklistička utrka u veljači; Grisia – izložba slika na otvorenom u kolovozu kad mnogi europski i hrvatski umjetnici izlažu svoje radove duž najpoznatije starogradske ulice; Sv. Eufemija 16. rujna – dan zaštitnice grada Rovinja popraćen bogatom gastronomskom ponudom, zabavom te vatrometom, te Rovinjska fešta u kolovozu.

S bogatom turističkom ponudom uklopljenom u slikoviti ambijent staroga grada te bogate borove šume, Rovinj je jedno od najrazvijenijih mjesta u Hrvatskoj. Rovinjski otoci i obala proglašeni su zaštićenim krajolikom. Turizam dolazi u Rovinj s parobrodskom linijom s Trstom 1845, te željezničkom prugom od Beča 1876. godine, a za službeni početak turizma može se uzeti 1888. kada je u gradu otvoreno morsko klimatsko lječilište Maria Theresia. Podiglo ju je društvo iz Beča, a najstarija je ustanova te vrste na hrvatskoj obali. Lječilište su posjećivala djeca iz cijele Austro-Ugarske. Brojni arheološki nalazi dokazuju da su Rovinj kao i cijelu Istru nastanjivali Iliri – Histri.

Znamenitosti Rovinja

U Rovinju svakako valja posjetiti crkvu Svete Eufemije, zaštitnice grada koja dominira cijelom starogradskom jezgrom. Crkva je izgrađena početkom 18. st., a polovicom prošlog stoljeća sagrađeno je novo pročelje u barokno-venecijanskom stilu. Također vrijedi pogledati gradske bedeme i vrata, krstionicu Sv. Trojstva – romaničku crkvicu iz 13. st, franjevački samostan iz 18. st, akvarij (kraj tvornice Milna). U Zlatnom Rtu se nalazi park – šuma s egzotičnim stablima. U okolici Rovinja može se pogledati dvorac na otoku Sveti Andrija, nalazište dinosaura (Brachiosaura) u Balama i ruševine srednjovjekovnog grada Dvigrada kod Kanfanara.