Umag

Umag je grad i luka na sjeverozapadnoj obali Istre i predstavlja ‘vrata Hrvatske u Europu’. Stara jezgra Umaga leži na poluotoku između dva plitka zaljeva. Zaleđe Umaga je plodno i dobro obrađeno zemljište, što je pogodovalo da na tom području cvate poljodjelstvo, vinogradarstvo, ribarstvo i turizam.

Posebno je poznat kao sportski centar Istre s obzirom da već godinama kao domaćin ATP turnira, ugošćuje brojne zvijezde svjetskog tenisa.

Područje Umaga je mješavina mediteranske i alpske klime, što blagotvorno djeluje za osobe s kardio i plućnim smetnjama.

Prometna povezanost

Na regionalnoj je prometnici koja povezuje Savudriju s Novigradom i Umag s Bujama.

Cestovnim prometom iz smjera Ljubljane brzo stižete preko Kopra, dok iz smjera Zagreba putujete prema Rijeci, preko tunela Učke, Buzeta i Buja.

Najbliže zračne luke nalaze se u Puli i Trstu, a željezničke postaje u Pazinu i Buzetu.

Umag – turistička ponuda

U Umagu postoje hoteli, depandanse, apartmani, bungalovi, kampovi, te marina sa standardnim pratećim sadržajima (marina Umag jedna je od najkvalitetnijih hrvatskih marina na Jadranu). Plaže su vlasnice plave zastave kao simbol europskog kupališnog standarda.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Umag je pravi raj sportskoga turizma, tako da će tu najviše uživati posjetitelji sportskog duha. Osim tenisa, koji je ovdje najomiljeniji sport, u turističkim naseljima duž umaške rivijere gostima su na raspolaganju i ostale brojne vrste rekreacije, kao što su nogomet, kuglanje, minigolf, jogging, jahanje, lov, vožnja bicikala i čamaca, jedrenje, surfing, skijanje na vodi, ronjenje, plivanje te podvodni ribolov. Umag je poznato odredište zdravstvenog turizma.

Od izleta Vam preporučamo ‘lov na blago‘ umaške rivijere, posjetite Park vjeverica kraj hotela Sol Koralj i uživajte u promatranju vjeverica u igri, a u sklopu kampa Park Umag nalazi se Eko Park, gdje možete upoznati sve osobitosti Istre, od kamene obale, autohtonog raslinja do suhozida.

Od gastronomske ponude nikako nemojte propustiti slavne tartufe u jednom od brojnih restorana. Naravno, tu je još i bogata ponuda morskih specijaliteta, riba, školjki i rakova, a uz prilog uzmite šparoge ili domaće fuže (makaroni), a sve to valja dobro zaliti bijelom malvazijom ili crnim merlotom, odnosno teranom – sve proizvodima ovog dijela obale. Treba svakako još spomenuti da Bujština ima jednu od najčuvenijih vinskih cesta u Hrvatskoj.

Povijest i kulturne znamenitosti

Današnji je poluotok grada Umaga bio nekada zapravo otok, a samo naselje se nalazilo pri kraju luke Umag, a u rimsko doba nosio je ime Umacus.

Na ulazu u povijesnu jezgru grada nalazi se crkva Sv. Roka, izgrađena nakon epidemije kuge 1507. godine u čijoj se unutrašnjosti nalazi oslikani drveni strop iz 18. stoljeća.

Tu je još i župna crkva Uznesenja Marijina i Sv. Pelegrina koji je zaštitnik grada Umaga sa kasnobaroknim pročeljem crkve koje je ostalo nedovršeno. S unutrašnje strane crkvenog ulaza uzidan je prikaz Sv. Pelegrina u kamenu iz 14. stoljeća. Na glavnom se oltaru nalaze kipovi Sv. Pelegrina i Sv. Nicefora. Obratite pažnju na kip Gospe Žalosne i orgulje koje potječu iz 1776. godine. Mletački se lav na zvoniku izvorno nalazio na gradskoj palači uništenoj u požaru 1924. godine, a zvonik je visok 33 metra, a potječe iz 17. stoljeća.

Iza crkve, uz zid kod apside nalazi se utisnuta metalna kugla za koju kažu da se radi o topovskoj kugli koju su ispalili Đenovljani početkom 19.stoljeća.

Na plaži Sv. Pelegrina nalazi se istoimena crkva (1401.) podignuta na mjestu na kojem je svetac mučenički podnio smrt.

Ističu se još i zidine s gradskim vratima i pomičnim mostom koje su podignute u 10. stoljeću, a tu su još i brojne drevne kuće, uličice, grbovi i natpisi pretežito na zapadnoj strani grada, što ga danas i čini prepoznatljivim, kao i javna cisterna iz 1677. godine, obnovljena 1780. godine, a tu je i lukobran – diga, čija je gradnja započeta 1825. godine, a dug je 404 metra.

U ulici Epifanio, na broju 3, u pročelje je uzidan ranokršćanski sarkofag iz 5. stoljeća, a na mnogim se zgradama nalaze probušeni kameni nosači, između kojih su se na posebne blagdane vješale i pokazivale izvezene plakate.

Umag – kulturna događanja 2023

Umag je kao destinacija poznat i po svojim zabavnim sadržajima i pučkim feštama, koje se događaju tijekom cijele godine, a najpoznatija je fešta od rajčica. Od ostalih tradicionalnih umaških manifestacija krajem svibnja ističe se Sv. Pelegrin – pučka svečanost u čast zaštitnika Umaga. Zatim, 5. kolovoza slavi se Gospa od snijega, pučka fešta u Materadi posvećena Majci Božjoj.

15. kolovoza pučka je fešta Velika Gospa i Svete Marije na Krasu kraj Umaga.

Tijekom srpnja i kolovoza traje koncertno ljeto sa koncertima klasične i ozbiljne glazbe u župnoj crkvi, a krajem srpnja prisustvujte ATP turniru Croatia Open, međunarodni teniski turnir u kampu Stella Maris, koji je Umag učinio jednim od najčuvenijih hrvatskih turističkih mjesta.