Slano – turistička ponuda, događanja, gastro, noćna zabava

Slano se nalazi u istoimenom zaljevu, a udaljeno je 37 km sjeverozapadno od Dubrovnika i smješteno uz Jadransku turističku cestu uz obalu Jadranskog mora.

Slano je jedno od najpitoresknijih mjesta dubrovačkom područja, u najpitomijem zaljevu dugom više od 2 km.

Prometna povezanost

Mjesto se nalazi u blizini jadranske magistrale, javni prijevoz prometuje više puta dnevno, a najbliža zrakoplovna i morska luka je Dubrovnik.

Slano – turistička ponuda

Blaga klima, čisto i bistro more, lijepi krajolici i šetališta omogućavaju ugodan boravak od ranog proljeća do kasne jeseni. Šljunčane plaže su pogodne za kupanje obitelji s djecom. Smještaj je moguć u hotelima, privatnim vilama i apartmanima, kao i u autokampu.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Za sve one željne aktivnog odmora u Slanom postoje mogućnosti bavljenja ronjenjem, wind surfingom, jedrenjem i skijanjem na vodi.

Mjesto je izrazito pogodno za nautički turizam, iako ne postoji izgrađena marina već se jahte mogu sidriti u zaštićenoj uvali Banja. Velike jahte mogu sidriti ispred ulaza u uvalu, jugozapadno od rta Gornji.

U dometu jednodnevnih izleta su i neki od bisera Hrvatske: Korčula, poluotok Pelješac, Nacionalni park Mljet, kao i Dubrovnik, pa možda i dvjestotinjak kilometara udaljeni Split, a u relativnoj blizini je i svjetski poznato katoličko svetište Međugorje.

Slano kulturna događanja 2023

Turistima se cijelo ljeto nudi bogati program koji uključuje folklorne večeri, kao i večeri ozbiljne glazbe, tu su i gostovanja dalmatinskih klapa, nezaobilazne ribarske večeri te izložbe ručnih radova.

Obližnji Dubrovnik je grad s bogatom kulturnom ponudom u kojoj se uz brojne izložbe, koncerte, kazališne predstave, razne festivale, ističu tradicionalne ‘Dubrovačke ljetne igre’ u okviru kojih se pod vedrim nebom i na raznim lokacijama u gradu odvijaju brojni koncerti i kazališne predstave.

Povijest i kulturne znamenitosti

Područje Slanoga bilo je naseljeno već u pretpovijesno doba (ostaci kasteljera i gomile na obližnjim brdima) i u antici (rimski kastrum na brdu Gradina; starokršćanski sarkofazi, danas pred franjevačkom crkvom). Dubrovčani su stekli Slano 1399; ondje je bilo sjedište kneza (knežev dvor, pregrađen potkraj 19. st.). U blizini je ljetnikovac obitelji Ohmučevića. Sadašnja franjevačka crkva sagrađena je u 16. st.; na glavnom oltaru je poliptih Lovre Dobrićevića. Župna crkva sv. Vlaha iz 1407. pregrađena je u vrijeme baroka. U Banjoj su crkve Navještenja i sv. Petra iz 13. st.

Franjevačka crkva sv. Jeronima jedna je od najljepših u tom kraju, iz 15. st. sačuvan je i Knežev dvor iz vremena Dubrovačke Republike, ljetnikovac poznate porodice Ohmučević, čiji su članovi bili vrsni pomorci i književnici.

Iz Slanoga vodi cesta za Zavalu u Hercegovini, gdje se nalazi glasovita krška špilja “Vjetrenica” (14 km).