Ston – turistička ponuda, događanja, gastro ponuda, noćna zabava

Ston je gradić i luka u južnoj Dalmaciji, na krajnjem sjeverozapadu Stonskoga kanala i na istoimenoj prevlaci koja spaja poluotok Pelješac s kopnom. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i uzgoj kamenica i naravno, turizam, a najveću važnost za Ston nekad i danas imaju solane. Sa svojim znamenitim bedemima i brojnim kulturno-povijesnim spomenicima jedan je od najljepših primjera utvrđenoga grada i dubrovačkoga graditeljstva.

Prometna povezanost

Kako se nalazi na regionalnoj prometnici koja povezuje magistralnu prometnicu s Pelješcem, iz smjera Zagreba, do Stona možete preko Knina i Splita do Ploča, pa trajektom do Trpnja na poluotok Pelješac ili možete u Pločama nastaviti preko Neuma do Stona.

Brzim dužobalnim linijama trajektom povezan je s Rijekom, Splitom, Hvarom, Korčulom i Dubrovnikom. S Korčulom je trajektnim linijama povezan vrlo često, kao i brodicama s Orebićem i Vignjem.

Najbliže zračne luke su u Dubrovniku i Splitu, koji su pak opet odlično povezani brodskim i cestovnim prometom sa poluotokom Pelješcom.

Ston – turistička ponuda

Smještaj se nudi u hotelu, kao i u raznim privatnim apartmanima i sobama, a u neposrednoj blizini Stona je suvremeno opremljen autokamp ‘Prapratno’ na samoj obali mora, u predjelu obraslom borovom šumom i maslinicima. Mjesto obiluje prekrasnim plažama djelomično sa pjeskom, dijelom sa šljunkom: Moramo izdvojiti pješčanu plažu u uvali Prapratno, koja se proteže cijelom uvalom, a more je plitko, što ju čini pogodnom za djecu i razne igre u moru.

Za turiste željne aktivnog odmora, interesantno je pješice obići pelješku rivijeru, dok oni hrabri mogu isprobati atraktivno spuštanje zmajem sa brda Sv. Ilije.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Izleti se organiziraju u Lumbardu i Blato na otoku Korčuli, svjetski poznati Dubrovnik i u Nacionalni park Mljet.

Krenite jednom od Vinskih cesti, jer obilasci vinarija predstavljaju pravi doživljaj tradicije, življenja i ljubavi domaćina prema grožđu i vinu.

Od gastro ponude možete birati između mnoštva ribljih i morskih specijaliteta te tradicionalnih dalmatinskih slastica od kojih valja izdvojiti rozatu, hrostule, kotonjatu i fritule.

Ston je poznat po uzgoju školjaka, pa od delicija stonskog kraja preporuča se da kušate kamenice, dagnje i klapovice u nekom od njegovih vrhunskih restorana.

Najpoznatije vino je Plavac mali posebno sa svjetski poznatih lokaliteta Dingač i Postup. Osim Plavca Malog na Pelješcu postoje razna vrhunska bijela vina kao što su Rukatac, Pošip i Maraština, desertno vino prošek te razni aperitivi: loza, travarica, orahovica.

Povijest i kulturne znamenitosti

U rimsko doba Ston je nosio ime Turris Stagni. Gradski prostor ranog srednjovjekovnog Stona bio je smješten na južnim padinama brežuljka Svetog Mihajla, na čijem je vrhu još od predhistorije postojalo naselje. Predromanička crkva Svetog Mihajla, koja se nalazi u neposrednoj blizini današnjeg grada na vrhu brežuljka, jedan je od najvrednijih spomenika iz razdoblja ranog srednjeg vijeka.

Zatim, tu su i pet kilometara duge Stonske zidine, najduže su u Europi i povezuju Veliki i Mali Ston, sagrađene kada Ston dolazi u posjed Dubrovačke Republike.

Južno od novih solana je crkva Gospe od Lužina koja pripada vremenu romanike s pleternom ornamentikom, a Veliki Kaštio velika je četverokutna tvrđava smještena na jugoistočnom kutu grada, koja je za davnih vremena branila grad, dvoja vrata, te polja i dio prevlake s morske strane.

Iz 14. stoljeća tu je i sjedište uprave stonske knežije i stan kneza, koji su se nalazili u Kneževom dvoru iz 14. stoljeća u kojem su se nalazile i tamnice.

Ston kulturna događanja 2023

Od događanja izdvajamo ‘Stonsko ljeto‘ koje traje od sredine srpnja do kraja kolovoza, a u programu se nude klapske večeri, modne revije, zabavni programi, razna gostovanja.

Svake se godine u drugoj polovici kolovoza pod pokroviteljstvom Matice hrvatske – ogranka Ston, organizira likovna kolonija uz sudjelovanje likovnih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva.

U programu ljetnih priredbi u Stonu sudjeluju i domaće skupine i pojedinci – članovi KUD-a Ston, stonska limena glazba, te ženske klape ‘Stonke’ iz Stona i ‘Žuljanke’ iz Žuljane.