Orebić – turistička ponuda, događanja, gastro, noćna zabava

Orebić leži na jugozapadnom dijelu poluotoka Pelješca u podnožju brda Sv. Ilija. Slikoviti je gradić i kolijevka pomorskih kapetana i mornara.

Cijelo područje je poznato po vinima i vinogradarstvu i gustoj zimzelenoj vegetaciji s tipično mediteranskim biljem, kao i čistim morem, a jedno je od najtoplijih mjesta na Jadranu po broju sunčanih dana. Zahvaljujući iznimno pogodnom zemljopisnom položaju zaštićen je od većih naleta bure sa sjevera, a kako je mjesto cijeloga dana okrenuto prema suncu, lagani maestral boravak tijekom ljeta čini vrlo ugodnim.

Prometna povezanost

Uobičajene cestovne rute do Orebića iz smjera Zagreba su preko Knina i Splita do Ploča, pa trajektom do Trpnja na poluotok Pelješac ili možete u Pločama nastaviti preko Neuma do Stona i duž Pelješca do Orebića.

Brzim dužobalnim linijama trajektom povezan je s Rijekom, Splitom, Hvarom, Korčulom i Dubrovnikom. S Korčulom je trajektnim linijama povezan vrlo često, kao i brodicama s Vignjem.

Najbliže zračne luke su u Dubrovniku i Splitu, koji su pak opet odlično povezani sa svim odredištima, pa tako i Orebićem.

Turistička ponuda i događanja u Orebiću

Tu su duge pješčane plaže i brojne uvale s kristalno čistim morem okružene stoljetnim borovima i čempresima, kao i mnogo maslina, badema, agava i cvijeća. Među plažama izdvaja se Trstenica.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Svima koji vole aktivniji odmor u ponudi su windsurfing, jedrenje, lov, planinarenje i tenis.

Tu su još dva ronilačka centra, teretana, mogućnost najma bicikla ili korištenja teniskog terena, kao i mnogi oblici vodene zabave na plažama Orebića. Surferi neka iskoriste mogućnost za izlete u obližnji Viganj, koji je svjetski poznata windsurfing destinacija – sa iznimnim vjetrovima i potrebnom infrastrukturom. Također, postoji i mogućnost posjete Dubrovniku, Korčuli, Stonu, Međugorju, Neretvi, a u ljetnim mjesecima i Mljetu, Lastovu, Hvaru.

Od programa se mogu ponuditi berbe grožđa, maslina, sakupljanje ljekovitog bilja, ribarenje i spremanje ribe, kao i sudjelovanje u arheološkim nalazima Nakovana.

Posebnost je u Orebiću što mještani nude gostima kako naučiti dio njihove tradicionalne baštine, kao što su ples, pjesma, sviranje, učenje sviranja tradicionalnih instrumenata ljerice i mješnica, plesanje tradicionalnih plesova, od kontradance do linđa, učenje izrade nošnje, veženje maramica ili kukičanje, učenje kuhanja tradicijskih jela kao što su popara od ribe, rižot od mušula, hrostule, sudjelovanje u berbi grožđa, sudjelovanje u pravljenju vina – odnosno, tještenje grožđa u badnju nogama, sudjelovanje u pečenju rakije, učenje kako napraviti razne rakije od ruža, sudjelovanje u ribarenju – mreže, vrše, parangali.

Orebić je također poznata lovačka destinacija. Dobro organizirana pelješka lovačka društva održavaju fond fazana, zečeva, veprova, a na Sv. Iliji poznati su mufloni, od kojih su većina kapitalni primjerci.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti da svakako kušate slavna pelješka crna vina kao što su Dingač, Postup, Plavac i Pelješac.

Povijest i kulturne znamenitosti

Orebić je utemeljen krajem 15. i početkom 16. stoljeća, na području tadašnje Dubrovačke Republike. Godine 1586. pomorci obitelji Orebić obnovili su kaštel usred utvrđenog naselja, koje se po njima prozvalo Orebić, koji je do 16. stoljeća nosio ime Trstenica. Od 17. stoljeća pelješki brodovi sačinjavali su važan dio dubrovačke trgovačke mornarice.

Kamene gomile i utvrđenja na brežuljku Grudi i Vižanjici potječu iz pretpovijesnog doba. Otkriveni su i tragovi rimskog naselja, villae rusticae i grobovi. Dva kilometra zapadno od mjesta, na obližnjem brežuljku je gotičko – renesansni franjevački samostan iz 15. stoljeća u kojem je zbirka umjetnina, odakle se pruža nezaboravan pogled na jedinstvene prirodne ljepote ovog kraja.

U brdu iznad samostana je gotička, u doba baroka obnovljena crkva Gospe od Karmena. Uz nju su antički sarkofazi i nekoliko prastarih, golemih čempresa, a nešto podalje barokna loža i ruševine dvorca trsteničkoga kneza. U samom mjestu posjetite Pomorski muzej.

Orebić kulturna događanja 2023

U Orebiću i okolnim mjestima održavaju se tijekom ljetnih mjeseci brojne tradicionalne vjerske svečanosti vezane uz proslave blagdana zaštitnika mjesta. Tako se tradicionalno slavi Sv. Ante 13. lipnja u Stankoviću, Gospe od Karmena 16. srpnja, Sv. Jakov 25. srpnja u Mokalu, Velika Gospa 15. Kolovoza u Podgorju te Postupu, Sv. Roko 16. kolovoza u Crkvicama i Mala Gospa 8. rujna u Nakovani.

Uz blagdane zaštitnike potrebno je istaknuti tradicionalne ribarske večeri u kolovozu u Dingaču, Lovištu, Podobuću. Tu su još i Mornarske noći, Utrke Tovara u Orebiću, te Noć Peljeških Jedara kao centralna proslava ljeta prvi četvrtak u kolovozu. Ljeti gostuju kazališta i organiziraju se druge kulturne priredbe kao što su izložbe slikara, koncerti ozbiljne glazbe i pjesnički susreti.