Tribunj

Tribunj se nalazi na malom poluotoku 4 km zapadno od Vodica i dio je atraktivne šibenske rivijere. Stari dio naselja sa zbijenim kamenim kućama u vijugavim ‘kalama’ sagrađen je na otoku koji je kasnije kamenim mostom povezan s kopnom. Zanimljivo je turističko odrediše, ali ujedno i jedna od najznačajnijih luka ribarske flote u Dalmaciji.

Prometna povezanost

Obzirom na blizinu Šibenika, geografski položaj Tribunja u priobalnom dijelu Šibensko-kninske županije je izrazito povoljan, pa je samim time cestovno dobro povezan s ostalim dijelovima županije i južnom Hrvatskom, državnom obalnom prometnicom, te najnovije izgrađenim autoputom.

Tribunj je preko Šibenika povezan željezničkim prometom sa svim većim gradovima Europe, kao i preko linija autobusnih kolodvora Zagreb, Šibenik, Zadar i Split.

Postoje zračne veze preko zračne luke Zadar udaljene 69 kilometara i zračne luke Split udaljene 65 kilometara, a iz oba grada zrakoplovi često lete prema svim većim europskim gradovima. Tijekom ljetne sezone Tribunj je brzim trajektnim linijama preko Šibenika, Zadra i Splita povezane s Rijekom i Dubrovnikom, te Anconom i Barijem u Italiji.

Tribunj – turistička ponuda

Smještaj se nudi u brojnim privatnim apartmanima i sobama, kao i kampu, a u lučici se mogu sidriti manje jahte, dok je za veće jahte sidrište jugoistočno od naselja.

Na širem se području naselja nalazi nekoliko kupališta i uvala od kojih je uvjerljivo najljepša uvala Sovlja.

Šljunčane plaže pogoduju odmoru s djecom, pogotovo plaža Sinje more.

Raznovrsna je i ponuda sportskih sadržaja od tenisa i boćanja, malog nogometa i košarke, do škole ronjenja, jedrenja, i podvodnog safarija. Posjetite i prvi svjetski rezervat za zaštitu magaraca, koji se nalazi na otočiću Logorunu nadomak Tribunja.

Ljubitelji ribarskih specijaliteta neka čekaju svaki dan u poslijepodnevnim satima kada se ribari vrate s mora, jer tada tribunjska riva postaje izlogom svježe ribe, a u ponudi su još i kvalitetne svježe školjke i rakovi. Mjesni je specijalitet kojeg morate probati je brudet s palentom.

Povijest i kulturne znamenitosti

Na brdu susjednog kopna od 1298. spominje se utvrda Jurjevgrad na čijim je ruševinama uz groblje, 1452. godine podignuta crkva sv. Nikole. Sveti Nikola, zaštitnik pomoraca i ribara, a zaštitnik je i grada Tribunja.

1463. godine spominje se pod imenom Tribahunj, a bio je okružen obrambenim zidinama čiji se ostaci i danas mogu vidjeti. Utvrda Jurjevgrad na obližnjem brdu Sv. Nikole sagrađena 1650. godine i pružala je stanovništvu Tribunja utočiste pred čestim upadima Turaka.

Tu je još i starija crkva Pohoda bl. Djevice Marije, poznata i kao crkva Male Gospe u Vrtlima koja postoji od 1435.godine.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Događanja u Tribunju 2023

Za vrijeme turističke sezone organiziraju se tradicionalne fešte, Tribunjska i Ribarska noć. Posebno se slave blagdani Velike Gospe 15. kolovoza i sv. Nikole 6. prosinca.

U Tribunju se svake godine održavaju magareće trke na poznatoj tribunjskoj rivi, koje su već postale tradicionalne. Trke organizira Udruga za zaštitu magaraca ‘Hrvatski tovar’ osnovana 1999. godine, kako bi spasila tovare od izumiranja, a ujedno i nastavila tradiciju. Fešta u čast tovara nadaleko je poznata i okuplja velik broj posjetitelja svake godine u prvome tjednu kolovoza. Na magarcima jašu samo muškarci koji su iz Tribunja i to obučeni u narodnu nošnju. Pobjeđuje tko prvi dođe na cilj, što i nije tako jednostavno, zbog poznate tvrdoglavosti magaraca. Trka se izvodi oko starog sela, odnosno otočića i jedna je od najboljih fešta i atrakcija na Jadranu.

Kalendar događanja u Tribunju srpanj 2023.

04. srpnja 2023.
JAZZ SUMMER NIGHT, IVANA PRGIN

06. srpnja 2023.
SLIKANJE I GIN

08. srpnja 2023.
IGRE ISPO` SELA

09. srpnja 2023.
LJETNO KINO “ŠKVER”

10. srpnja 2023.
OTVORENJE TRIBUNJSKE KOŠARKAŠKE AKADEMIJE (3KA)

10. srpnja 2023.
PAŠKO UPOZNAJE TRIBUNJ

11. srpnja 2023.
Predstava za djecu Keko eko, Produkcija Z

12. srpnja 2023.
KREATIVNI DJEČJI KUTAK

13. srpnja 2023.
Stand up comedy – Vlatko Štampar

14. srpnja 2023.
MALONOGOMETNI KUP RIBARA

16. srpnja 2023.
TRIBUNJSKA POVIJESNA PRIČA – VITEŠKA MANIFESTACIJA

17. srpnja 2023.
20
SAJAM “DOMAĆE JE NAJBOLJE”

17. srpnja 2023.
VITEŠKI SHOW

18. srpnja 2023.
KLAPA SEBENICO

19. srpnja 2023.
KREATIVNI DJEČJI KUTAK

20. srpnja 2023.
KONCERT: Ženska pjevačka skupina Sveti Nikola Tribunj i Mandolinski orkestar HKUD-a Tribunj

21. srpnja 2023.
Turnir u košarci ZA DJECU I MLADEŽ

22. srpnja 2023.
Ribarska noć, Jole, Zaratino band

23. srpnja 2023.
Plesna skupina “B. group”, stage control

24. srpnja 2023.
Nera Gojanović i Gordana Pavić, „An evening with Disney”

26. srpnja 2023.
Matija Prskalo i Slavko Juraga, predstava “Otvoreni brak”

28. srpnja 2023.
turnir u košarci za djecu i mladež

29. srpnja 2023.
KONCERT “LJETNO KINO”

30. srpnja 2023.
Predstava za djecu “Pufi u šumi”, Kazalište Smješko

31. srpnja 2023.
Look like Mišo Kovač