Tribunj

Tribunj se nalazi na malom poluotoku 4 km zapadno od Vodica i dio je atraktivne šibenske rivijere. Stari dio naselja sa zbijenim kamenim kućama u vijugavim ‘kalama’ sagrađen je na otoku koji je kasnije kamenim mostom povezan s kopnom. Zanimljivo je turističko odrediše, ali ujedno i jedna od najznačajnijih luka ribarske flote u Dalmaciji.

Prometna povezanost

Obzirom na blizinu Šibenika, geografski položaj Tribunja u priobalnom dijelu Šibensko-kninske županije je izrazito povoljan, pa je samim time cestovno dobro povezan s ostalim dijelovima županije i južnom Hrvatskom, državnom obalnom prometnicom, te najnovije izgrađenim autoputom.

Tribunj je preko Šibenika povezan željezničkim prometom sa svim većim gradovima Europe, kao i preko linija autobusnih kolodvora Zagreb, Šibenik, Zadar i Split.

Postoje zračne veze preko zračne luke Zadar udaljene 69 kilometara i zračne luke Split udaljene 65 kilometara, a iz oba grada zrakoplovi često lete prema svim većim europskim gradovima. Tijekom ljetne sezone Tribunj je brzim trajektnim linijama preko Šibenika, Zadra i Splita povezane s Rijekom i Dubrovnikom, te Anconom i Barijem u Italiji.

Tribunj – turistička ponuda

Smještaj se nudi u brojnim privatnim apartmanima i sobama, kao i kampu, a u lučici se mogu sidriti manje jahte, dok je za veće jahte sidrište jugoistočno od naselja.

Na širem se području naselja nalazi nekoliko kupališta i uvala od kojih je uvjerljivo najljepša uvala Sovlja.

Šljunčane plaže pogoduju odmoru s djecom, pogotovo plaža Sinje more.

Raznovrsna je i ponuda sportskih sadržaja od tenisa i boćanja, malog nogometa i košarke, do škole ronjenja, jedrenja, i podvodnog safarija. Posjetite i prvi svjetski rezervat za zaštitu magaraca, koji se nalazi na otočiću Logorunu nadomak Tribunja.

Ljubitelji ribarskih specijaliteta neka čekaju svaki dan u poslijepodnevnim satima kada se ribari vrate s mora, jer tada tribunjska riva postaje izlogom svježe ribe, a u ponudi su još i kvalitetne svježe školjke i rakovi. Mjesni je specijalitet kojeg morate probati je brudet s palentom.

Povijest i kulturne znamenitosti

Na brdu susjednog kopna od 1298. spominje se utvrda Jurjevgrad na čijim je ruševinama uz groblje, 1452. godine podignuta crkva sv. Nikole. Sveti Nikola, zaštitnik pomoraca i ribara, a zaštitnik je i grada Tribunja.

1463. godine spominje se pod imenom Tribahunj, a bio je okružen obrambenim zidinama čiji se ostaci i danas mogu vidjeti. Utvrda Jurjevgrad na obližnjem brdu Sv. Nikole sagrađena 1650. godine i pružala je stanovništvu Tribunja utočiste pred čestim upadima Turaka.

Tu je još i starija crkva Pohoda bl. Djevice Marije, poznata i kao crkva Male Gospe u Vrtlima koja postoji od 1435.godine.

Događanja u Tribunju 2023

Za vrijeme turističke sezone organiziraju se tradicionalne fešte, Tribunjska i Ribarska noć. Posebno se slave blagdani Velike Gospe 15. kolovoza i sv. Nikole 6. prosinca.

U Tribunju se svake godine održavaju magareće trke na poznatoj tribunjskoj rivi, koje su već postale tradicionalne. Trke organizira Udruga za zaštitu magaraca ‘Hrvatski tovar’ osnovana 1999. godine, kako bi spasila tovare od izumiranja, a ujedno i nastavila tradiciju. Fešta u čast tovara nadaleko je poznata i okuplja velik broj posjetitelja svake godine u prvome tjednu kolovoza. Na magarcima jašu samo muškarci koji su iz Tribunja i to obučeni u narodnu nošnju. Pobjeđuje tko prvi dođe na cilj, što i nije tako jednostavno, zbog poznate tvrdoglavosti magaraca. Trka se izvodi oko starog sela, odnosno otočića i jedna je od najboljih fešta i atrakcija na Jadranu.