Tisno

Tisno je mjesto u središnjoj Dalmaciji, dijelom smješteno na kopnu, a dijelom na otoku Murteru. Po uskom tjesnacu naselje je i dobilo ime Tisno. Kopneni i otočni dio mjesta spaja most koji je prvotno sagrađen početkom 18. stoljeća, pa se naselje počelo širiti i na kopneni dio.

Mjesto je poznato po prostranim trgovima, zelenilu i dugačkoj rivi, a turizam mu je glavna grana gospodarstva.

Klima je tipična mediteranska, a prosječna temperatura zraka u srpnju i kolovozu je oko 25° C, a ugodni maestral ublažava visoke ljetne temperature.

Prometna povezanost

Tisno se nalazi na regionalnoj prometnici koja povezuje magistralnu prometnicu s otokom Murterom, a blizina Šibenika čini ga lako dostupnim odredištem, preko autoceste ‘Dalmatine’, kao i željezničke pruge koja vodi prema Zagrebu i Splitu. Najbliže zračne luke se nalaze u Splitu, koja je udaljena četrdesetak kilometara i zračna luka Zemunik, udaljena pedesetak kilometara. Također, iz obližnjih Zadra i Splita, voze i međunarodne brodske linije prema Anconi.

Tisno – turistička ponuda

Otok je poznat po predivnim pješčanim i šljunkovitim plažama, kao što su Jazina, Slanica, Kosirina, Podvrška, Vučigrade, Lovišća, Čigrađe i Podvršaka. Možete birati između plaža s mnogobrojnim kupačima ili pak osamljenih uvala i obala mnogobrojnih otočića u blizini murterske obale. U Tisnom plaže se nalaze van mjesta u smjeru Jezera duž pješačkog puta, plaža je stjenovita sa manjim betoniranim dijelom, dok je prema kampu u smjeru Betine, djelomično šljunčana. Na kraju samog poluotoka, na kojem je smješteno Tisno, nalazi se maslinik ‘Puntica’ sa privatnom plažom.

Smještaj se turistima nudi u privatnim kućama, kampovima ili hotelima.

Od ostalih sadržaja za turiste nudi Vam se ronjenje, dok se na plaži okušajte u odbojci na pijesku.

Krenite na neke od organiziranih izleta u NP Kornate, NP Krka ili možda na rafting na Cetinu.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


U cjelokupnoj gastro ponudi ovog podneblja možete zaista uživati u tradicionalnim dalmatinskim specijalitetima poput ribe, školjaka, plodova mora, pizza, ali i mesa. Tu su još i neizostavne slane srdele, dalmatinski pršut sa sirom i maslinama, kao i izuzetna domaća vina koja se kušaju uz suhi kolač.

Povijest i kulturne znamenitosti

Tisno se po prvi put spominje 1474. godine, a mjesto je nastalo doseljavanjem stanovništva koje je bježalo pred Turcima. Mjesto je znamenito po tome što se jedan dio nalazi na kopnu, a drugi na otoku Murteru. Stari i mlađi dio mjesta po prvi put su spojeni mostom 1797. godine, dok novi most datira iz 1991. godine.

U mjestu se nalazi crkva sv. Duha iz 1548. godine, koja je dograđivana u 17. i 19. stoljeću. Domaći su graditelji u periodu od 1680. do 1684. godine izgradili zvonik visok 31 m koji je odvojen od crkve. Barokne elemente dobila je u 17. stoljeću. Na glavnom oltaru nalazi se ranogotički kip Bogorodice s djetetom (11/12. stoljeće), a jedinstven je u Europi jer je unikat obložen srebrom i zlatom a prethodno nije obojan.

Na brdu Brošica iznad mjesta, nalazi se crkva Gospe od Karavaja, a znamenita je po slici Gospe od Karavaja donesenoj iz Italije početkom 18. stoljeća. Crkva je izgrađena u 18. stoljeću, a obnovljena je krajem 20. stoljeća.

U obližnjem zaselku Ivinju nalazi se srednjovjekovna crkva sv. Martina, dok se u Dazlini nalazi crkva sv. Ilije iz 11. stoljeća i ostaci srednjovjekovne kule. U mjestu se nalaze još i crkve sv. Andrije i sv. Roka iz 17. stoljeća.

Tisno događanja 2023

Tisno je poznato i po velikoj fešti 26. svibnja, dan Gospe od Karavaja (Caravaggia), kad se u Tisnom okupljaju vjernici iz cijelog kraja, koji hodočaste na brdo na kojem se nalazi crkva.

Prva nedjelja u kolovozu je rezervirana za ‘Igre na korentu‘ – tišnjanske igre bez granica u kojima se igrači bore protiv jake morske struje ispod tišnjanskog mosta. Igre su borba bacanja s brvna, ronjenje slova, punjenje bačvi, pucanje balona iz skoka.

11. studenog slavi se dan Sv. Martin, ujedno i Dan općine Tisno, kada se obavlja krštenje vina, kao i dodjele nagrada za dostignuća u pojedinim djelatnostima, a posebno u turizmu.

The Garden Croatia 2023 program

Hospitality On The Beach: 4. srpnja 2023.

Love International: 12. srpnja 2023.

Suncebeat: 20. srpnja 2023.

Outlook Origins: 24. srpnja 2023.

Defected Croatia: 3. kolovoza 2023.

Dekmantel Selectors: 24. kolovoza 2023.

Dimensions: 31. kolovoza 2023.