Šibenik

Šibenik je smješten gotovo na središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana, u slikovitom i razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših kraških rijeka Hrvatske.

Na obalnom prostoru vrlo je visoka srednja godišnja osunčanost (2710 sati), a prema unutrašnjosti insolacija se smanjuje. Temperature su ljeti relativno visoke, međutim ublažuje ih ugodan vjetar maestral koji puše s mora ka kopnu.

Prometna povezanost

Grad Šibenik ima izuzetno značajan prometni položaj, a dobre veze omogućuju izravne komunikacije. Okosnica je Jadranska turistička cesta s odvojcima do Drniša (33 km) i Knina (55 km) te dalje u unutrašnjost Hrvatske. Značajna je prometnica i željeznička pruga koja vodi prema Zagrebu i Splitu. Zračni se promet odvija preko zračne luke ‘Split’ u Kaštelima, udaljena 45 kilometara i zračne luke Zemunik, udaljene 50 kilometara od Šibenika. Novoizgrađena autocesta ‘Dalmatina’ još je kvalitetnije povezala Šibenik s ostalim dijelovima Hrvatske, te Europom.

Šibenik – turistička ponuda

Područje krase lijepo uređene betonske, stjenovite i šljunčane plaže.

Sportsko-rekreativna ponuda uključuje brojne sportske terene, npr. za odbojku na pijesku, te mogućnosti za jedrenje, veslanje, ronjenje, skijanje na vodi i windsurfing.

Za odvažne, kao i za sve one koji traže pravu avanturu i veću dozu adrenalina, tu je bungee jumping sa Šibenskog mosta.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


U Šibeniku je smještaj omogućen u hotelima svih kategorija, vilama, apartmanima, kao i autokampovima. Za one željne wellnesa, u Šibeniku se nalazi i najveći wellnes centar u Dalmaciji. U dometu jednodnevnih izleta možete posjetiti pregršt atraktivnih lokacija kao što su NP Krka, NP Kornati, NP Paklenica, NP Plitvička Jezera, PP Vransko Jezero, a tu su još i otok Zlarin, kao i etno selo Dalmati koji turiste upoznaju sa običajima, tradicijom i načinom života ovog kraja.

Gastro ponuda se bazira na jelima domaće kuhinje, janjetini, jelima s roštilja, jelima ispod peke, a domaćini se posebno ponose jelima pripremljenim od tuke ili purice. Restorani na ovom području nude Vam riblje specijalitete, a mi Vam preporučujemo da uz zdravu i laganu mediteransku kuhinju svakako probate i čašu nekog finog vina.

Povijest i kulturne znamenitosti

Šibenik se prvi put spominje u ispravi koja je sačuvana u kartularu zadarskih benediktinki. Opatica Čika ishodila je kraljevsku zaštitu za samostan sv. Marije u kralja Petra Krešimira IV. koji je o Božiću 1066. godine stolovao u Šibeniku, a postoje i naznake da je Šibenik grad osnovan od Hrvata poslije propasti rimskog carstva.

Grad obiluje raznim kulturno-povijesnim spomenicima od kojih su neki uvršteni u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Katedrala sv. Jakova jedna od značajnih građevina koju svakako preporučujemo posjetiti, a koja je 2000. godine uvrštena u UNESCO-v popis. Kneževa palača smjestila se u neposrednoj blizini Katedrale i danas pruža dom arheološkom, etnografskom i kulturno-povijesnom muzeju. Sama palača bila je dijelom obrambenog sustava grada u 13.i 14.stoljeću.

Biskupska palača (1439.-1441.) naslonjena je na katedralu sv. Jakova s morske strane i gotičko-renesansni je objekt iz druge polovice 15.stoljeća. U staroj gradskoj jezgri zanimljiv je i Trg s četiri bunara koji je izgrađen 1451. godine.

Muzej grada Šibenika je muzej kompleksnog tipa, a sastoji se od arheološkog, kulturno-povijesnog i etnografskog odjela. Njegova djelatnost je prikupljanje, čuvanje, obrada i prezentacija kulturno-povijesne baštine šibenskog kraja.

Šibenik događanja 2023

Krajem lipnja i početkom srpnja na gradskom trgu se održava Međunarodni dječji festival. Sredinom srpnja održavaju se ‘Bodulska pripetavanja‘ – kulturna, sportska i zabavna manifestacija u kojoj sudjeluju predstavnici naseljenih šibenskih otoka i gradskog kupališta Jadrija.

U drugoj polovici kolovoza tu su klapske večeri koje održavaju tradiciju klapskog pjevanja u cijeloj šibenskoj regiji. U kolovozu se u gradu susreću i ljubitelji orgulja, što je također zanimljiv događaj.

Kolovoz je jako bogat kulturni mjesec, pošto se u njemu održava i festival dalmatinske šansone. Rujan je mjesec kada grad poprima renesansno ruho, budući da se tada održava srednjovjekovni sajam koji nas vraća u daleku prošlost.