Vela Luka – turistička ponuda, događanja, gastro ponuda, noćna zabava

Vela Luka je najveće mjesto na otoku Korčuli, a smjestila se u Velalučkom zaljevu na zapadnom dijelu otoka Korčule. Miran je mediteranski gradić, okrenut tradicionalnoj poljoprivredi, ribarstvu i turizmu. Ljepota krajolika sa slikovitim otočićima i neiskvarena priroda izvrsni su za turizam.

Klima je sredozemna, a obilježava ju obilje padalina s nepovoljnim rasporedom padalina tijekom godine, visoke srednje temperature i male temperaturne razlike, te vjetrovi jugo, maestral i kontinentalna bura.

Prometna povezanost

Vela Luka je autobusima nekoliko puta dnevno povezana sa svim otočnim naseljima, dnevno s Dubrovnikom, te nekoliko puta tjedno sa Zagrebom.

Trajektom je povezana sa Splitom i Lastovom i obratno, a iz grada Korčule brzim trajektnim linijama je nekoliko puta tjedno povezana s Rijekom, Splitom, Hvarom i Dubrovnikom.

Vela Luka – turistička ponuda

Hotelski smještaj turistima se nudi u nekoliko hotela i pansiona. Ostali smještaj dostupan je u privatnim sobama, apartmanima i kućama za odmor. Na otočiću Prozid, udaljenom od Vela Luke svega pola sata vožnje brodicom, nalazi se jedinstvena ‘bijela’ plaža i tirkizno more, zbog čega se turisti iznova vraćaju. Za one koji vole mir i tišinu, tu je i otok ‘ljubavi’, odnosno Ošjak, bez tragova urbanog života. Otok je pokriven borovom šumom, a kroz njega vodi pješačka staza.

Također, pružaju se mnoge mogućnosti za ljetne sportove na vodi, a obilje sunca i čisto more svima će pružiti pravi odmor. Svakako posjetite obližnje izvore ljekovitih voda, koji će olakšati zdravstvene tegobe i blagotovorno utjecati na mnoga oboljenja u lječilištu ‘Kalos’.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Mogu se organizirati različiti zanimljivi dulji i kraći izleti, a najprivlačniji su oni morem – trajektnim redovitim linijama, motornim brodicama, izletničkim jedrenjacima, hidrogliserima i taxi čamcima na obližnje otočiće ili posjeti arheološkim nalazištima kao što su Majsan, Lučnjak ili Sutvara. Također, možete i na izlet na Vrnik u šetnju napuštenim srednjovjekovnim kamenolomima.

Gastronomska ponuda Vele Luke temelji se na nizu kvalitetnih restorana i konoba u kojima se nude lokalni specijaliteti i druga jela. Većina njih je smještena u samom centru mjesta, a na širem području Vele Luke nalazi se i nekoliko seoskih domaćinstava u kojima se u autentičnom dalmatinskom ambijentu nudi tradicionalna velolučka kuhinja i domaća vina.

Povijest i kulturne znamenitosti

Mjesto se razvilo početkom 19. stoljeća u dubokoj, zaštićenoj uvali.

U Veloj Luci se nalazi Kulturni centar koji je smješten u starom ljetnikovcu Kaštelu, a posjeduje vrijednu arheološku zbirku pretpovijesti iz obližnjeg neolitskog nalazišta, te rimskih lokaliteta, a osim toga ovdje je i zbirka suvremene umjetnosti domaćih i svjetskih umjetnika. Na području današnje Vele Luke već u prapovijesti (3200 g.pr.Kr) nalazimo tragove ljudskog prisustva o čemu svjedoče arheološki nalazi u Veloj špilji. Ostaci gradina i gomila, dokazi su o prisustvu Ilira i kasnijoj grčkoj kolonizaciji (5 st.pr.Kr ), a brojni ostaci govore i o intenzivnom naseljavanju rimskog stanovništva.

U srednjem vijeku Vela Luka je postojala samo kao područje na kojem su korčulanski knezovi i plemići gradili svoje kaštele, a u tom razdoblju sagrađena je crkvica sv. Vicence i crkvica sv. Ivana u Gradini.

Vela Luka se počinje formirati kao naselje tek krajem 18. st. i od tada možemo pratiti njen stalni razvoj do danas, kad se razvila u privlačan i pitom gradić s razvijenom privredom, školstvom i raznovrsnom kulturnom aktivnosti.

Dan Općine slavi se na blagdan sv. Josipa, 19.ožujka, kome je posvećena i župna crkva.

Vela Luka događanja 2023

U Veloj Luci postoji dugogodišnja tradicija ‘maškara’, tako da se od početka siječnja do kraja veljače svake nedjelje organiziraju zabave sa izborom najboljih kostima. Ljetna sezona se otvara 24. lipnja, na dan Sv. Ivana, a obilježava se tradicionalnom utrkom čamaca na vesla od uvale Gradina do samog centra mjesta.

Tijekom cijelog ljeta nudi se zabavni program koji omogućuje svim posjetiteljima Vele Luke da uživaju u nastupima folklornog društva ‘Kumpanija’, klapskoj pjesmi, izložbama lokalnih i drugih umjetnika, ribarskim večerima, te raznim koncertima zabavne i klasične muzike.

Za mlade željne noćne zabave, u Veloj Luci se nalazi i disco klub, te veliki broj caffe barova u kojima se povremeno održavaju i koncerti popularnih pjevača i grupa, kako sa domaće tako i inozemne glazbene scene.

Treće subote u kolovozu se već sedam uzastopnih godina organizira Međunarodni plivački maraton koji privlači sve veći broj učesnika kojima plivanje dugo četiri tisuće i petsto metara predstavlja avanturu i izazov.

Smještaj

Pronađite najpovoljniji smještaj u Veloj Luci:

Booking.com