Žrnovo – turistička ponuda, događanja, gastro, noćna zabava

Žrnovo se smjestilo na otoku Korčuli i najbliže je mjesto gradu Korčuli, udaljeno svega 4 kilometara glavnom cestom na putu prema unutrašnjosti otoka. Smješteno je u slikovitom predjelu okruženom brežuljcima, vitkim čempresima i drugim terasastim kamenim ogradama, vinogradima i maslinicima; cijeli krajolik okićen je dolomitnim stijenama kredne formacije, što na ovom prostoru poprima fantastične oblike.

Prometna povezanost

Veze otoka s kopnom su raznovrsne. Tu je najprije nekoliko puta dnevna povezanost trajektom s poluotokom Pelješcem (Orebić), a prema Pelješcu voze i motorne brodice za Orebić, Kučište, Viganj. Trajektna linija tzv. brze linije nekoliko puta tjedno povezuje grad Korčulu s Rijekom, Splitom, Hvarom i Dubrovnikom, a dnevna trajektna veza je iz Vele Luke za Split i Lastovo i obratno. Autobusima nekoliko puta dnevno povezana su sva otočna naselja, dnevno s Dubrovnikom, te nekoliko puta tjedno sa Zagrebom.

Turistička ponuda

Najbliži izlaz na more nalazi se u Žrnovskoj banji, mjestašcu oko 2 km udaljenom od Žrnova. Plaža u Žrnovskoj Banji je šljunčana, a u okolici postoji nekoliko djevičanskih uvala (Orlanduša, Medvidnjak, Vrbovica, Rasohatica, Pavja Luka) u kojima uvijek možete pronaći svoj miran kutak i uživati u prekrasnom mediteranskom krajoliku i kristalno bistrom moru. Posebno je omiljena među windsurferima i predstavlja jedno od najpoželjnijih lokacije za ljubitelje ovoga sporta na cijeloj dalmatinskoj obali.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Smještaj je omogućen u privatnim vilama, apartmanima, a uz samu obalu se nalazi i nekoliko autokampova. Hotelski smještaj moguć je u obližnjem (4 km) gradu Korčuli.

Izvrsnu gastronomsku ponudu grada Korčule čine riblji specijaliteti uz čuvena prvorazredna domaća vina (Pošip, Rukatac, Plavac, Grk), te tradicionalni kolači, cukarine, kroštule i pikle.

U blizini grada Korčule je arhipelag dvadesetak nenaseljenih otočića obraslih gustom makijom i pristupačne obale: na nekima su uz more glatke kamene ploče pogodne za sunčanje.

Mnogobrojne turističke agencije nude izlete prema susjednim turističkim odredištima poput Dubrovnika, Nacionalnog parka Mljet, otoka Lastova, poluotoka Pelješca, kao i izleta na samom otoku Korčula.

Povijest i kulturne znamenitosti

U zaseoku Postrani na padini brežuljka crkva je sv. Roka, pred njom popločeni trg na kojemu rastu stara stabla ‘Koštili’. Tu se tradicionalno održava mačevalačka igra Moštra. Pored naselja je i groblje s crkvom sv. Vida iz 13. st., a u mjestu je još nekoliko malih, starih kapela. Kaštel Baničević poznate plemićke obitelji u Postrani dobro je očuvan. Na pročelju je ploča s grbom i latinskim natpisom o najistaknutijem članu te obitelji Jakovu koji je živio u 16. st. i bio poznati europski humanist. Podalje od središta naselja i ceste na stjenovitoj uzvisini okružena borovima, nalazi se župna crkva sv. Martina iz 14. st. pregrađena u novije vrijeme.

Izdvojena događanja

U Žrnovu se održavaju folklorne priredbe, njeguje tradicija ‘mladog kazališta‘. Pred crkvom sv. Roka (16. kolovoza) izvodi se moštra – mačevalačka borba za obranu doma i izbor seoskoga kralja – po odredbama Statuta iz 1620. Tu prastaru igru izvode dvije vojske uz zvuke mijeha. Nakon izvođenja 10 različitih plesnih figura s mačevima nastavlja se opće narodno veselje i ples. Prema tom Statutu na kraju treba žrtvovati vola, tako da mu se jednim udarcem teškoga mača odsječe glava, ali se posljednjih godina odustalo od te tradicije.