Trpanj – turistička ponuda, događanja, gastro ponuda, noćna zabava

Trpanj je slikovito malo mjesto smješteno na sjeverozapadu poluotoka Pelješca. Klima je blaga; prosječna temperatura zraka tijekom siječnja 7 °C, a u srpnju 26 °C. Trpanj je iz mjesta ribara i težaka prerastao u turističku oazu ovog djela Mediterana.

Prometna povezanost

Dolazak u Trpanj morskim putem, trajektom iz Ploča s jedne strane, te turističkom cestom uzduž cijelog poluotoka preko Stona, s druge strane, jedna je od bitnih prednosti Trpnja kao turističkog odredišta. Osim s krajnjim jugom i sjeverom hrvatskog Jadrana, Korčula, Split i Dubrovnik brzim su brodskim prugama povezani i sa talijanskim lukama. Najbliže zračne luke su Split (240 km) i Dubrovniku (120 km).

Trpanj – turistička ponuda

Trpanj nudi posebno lijepe, najčešće šljunčane plaže, na koje često na jednodnevne izlete dolaze i kupači iz udaljenijih turističkih mjesta na poluotoku Pelješcu. Mediteranska izvornost i netaknuta priroda aduti su kojima Trpanj mami goste svih uzrasta. Na svim plažama i kupalištima može se, osim na suncu, uživati u hladu borova, palmi, tamarisa i drugog mediteranskog raslinja.

Posebno odvojeno nudističko kupalište i skrivene romantične uvale samo su neke od posebnosti koje se nude u ovom mjestu.

Smještaj se može pronaći u hotelima, lijepo uređenim i moderno namještenim apartmanima kao i u autokampu.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Trpanj svojim gostima pruža mogućnost uživanja u vodenim sportovima kao što su veslanje, sandoline, pedaline, skijanje na vodi. Okolica Trpnja je idealna za pješačenje i vožnju biciklom. Posebno lijepe su šetnica “oko mora” koja u dužini od 2 km sa sjeverne strane obilazi Trpanj kroz pitoreskno okružje morske obale i mediteranske vegetacije.

Trpanjska uvala Blace obložena je ljekovitim muljem. Trpanjski mulj posjeduje mehaničke i kemijske osobine koje ga svrstavaju u grupu ljekovitog mulja, tzv. peloide. Primjena ovog mulja je u liječenju različitih reumatskih oboljenja i oboljenja ženskih genitalnih organa.

Gastro ponuda je poznata po kvalitetnoj ponudi ribljih specijaliteta, a osobito po kamenicama i dagnjama iz peljeških uzgajališta, a obilazak ‘Vinske ceste’ omogućuje posjetu vinogradima i vinarima na otoku, kao i degustacije vrhunskih i nadaleko čuvenih peljeških vina Dingač i Postup.

U dometu jednodnevnih izleta su i neki od bisera Hrvatske, Korčula, Nacionalni park Mljet Dubrovnik pa možda i 200 km udaljeni Split, a u relativnoj blizini je i svjetski poznato katoličko svetište Međugorje.

Povijest i kulturne znamenitosti

Na padinama brežuljka Gradine koji dominira pristaništem, nađeni su primjerci prethistorijske keramike prostoručne izrade koji, uz tragove suhozidina, ukazuju da je tu bilo pretpovijesno naselje gradinskog tipa. Na trpanjskoj obali rimski osvajači zatekli su naselje ilirskih Plerejaca.

Trpanj, kao staro mjesto, u svojoj dugoj povijesti ima znamenitu kulturnu baštinu od kasnoantičke utvrde Gradine do crkava, kapelica i spomenika.

U kulturno-povijesnu baštinu uključuje se crkva Gospe od Karmela (izgrađena 1695. godine), crkva sv. Petra i Pavla (nalazi se na brežuljku gdje se pruža prekrasan vidik na Trpanj i Neretvanski kanal), stara jezgra grada Trpnja, gradsko groblje (etnološki spomenik kraja), kapelica s baroknim drvenim oltarom, ruševine srednjovjekovne tvrđave nad lukom, te arheološko nalazište Gradina.

Trpanj kulturna događanja 2023

Trpanj tradicionalno slavi blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, kada se u mjestu odvijaju razni kulturno-zabavni sadržaji, popraćeni raznim sportskim događanjima, te tradicionalna pučka zabava.

Početkom kolovaza održava se još i Večer dalmatinskih vina gdje se uz angažman stručnog osoblja nudi degustacija vrhunskih dalmatinskih vina.