Cavtat

Cavtat je grad i luka u južnom dijelu Župskoga zaljeva, smješten je na južnim padinama poluotoka Rat i 20 km jugoistočno od Dubrovnika. U antici poznat pod imenom Epidaurum, danas se razvilo u kulturno i turističko središte. Gradić Cavtat zahvaća prostorno širok dio priobalja, sa dva poluotoka Rat i Supetar koji zatvaraju dvije luke.  Naselja Obod i Zvekovica s novonastalim naseljima Poluganje i Mećajac tvore, sa starom urbanom jezgrom Cavtata, gradsku administrativnu cjelinu.

Prometna povezanost

Cavtat je uskom i zavojitom lokalnom cestom dugačkom 2 km, kod mjesta Zvekovica povezan sa Jadranskom turističkom cestom.

Preko 20 kilometara udaljenog Dubrovnika i Zračne luke ‘Čilipi’, Cavtat je dobro povezan s glavnim prometnim središtima, a lokalnim brodovima i autobusima s bližom okolicom.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Cavtat – turistička ponuda

Vrlo povoljna klima, bujna vegetacija i lijepa obala pravi su mamac za turiste. Prirodne ljepote, kvalitetne smještajne mogućnosti u uređenim hotelima i privatnom smještaju, uz bogatu sportsko-rekreacijsku, kulturnu, zabavnu i gastronomsku ponudu čine ga prepoznatljivim i rado posjećivanim turističkim odredištem. Više od 7 km plitke obale, čisto more, pješčane plaže i uvale, lijepi novi hoteli visoke i de lux kategorije učinili su Cavtat jedan od najtraženijih i najposjećenijih turističkih mjesta dubrovačkog područja.

Šipun, špilja kod Cavtata, interesantna je zbog gotovo u potpunosti zacrnjenih stijena, te pronađenih dijelova keramičkog posuđa. Unutar spilje nalazi se malo jezero. Bogata i raznolika kulinarska ponuda konavoskog kraja svakako je jedan od važnijh faktora turističke ponude. Zdrav i kvalitetan zalogaj dobro je zaliti odličnim vinima poluotoka Pelješca i otoka Korčule.

Cavtat izdvojena događanja 2023

Od stalnih manifestacija ističe se Cavtatsko ljeto (srpanj-kolovoz) s brojnim kulturnim večerima klapa, folklora i sportskim (vaterpolskim) turnirima. Ipak, najsvečanije je za blagdan Gospe od Snijega (5. kolovoza), kada se uz vjersku svečanost slavi i Dan domovinske zahvalnosti. Za vrijeme održavanja karnevalskih svečanosti (siječanj/veljača) ističe se Mali karneval-fest.

Povijest i kulturne znamenitosti

Cavtat je antički jadranski Epidaurum; Civitas Vetus – preteča Dubrovnika, srednjevjekovni je gradić što se po urbanističkom planu izgradio na južnim padinama poluotoka s dvije, duboko pristupačne uvale. Stoljećima je građen po kanonima dubrovačkog sklada i u svim je povijesnim razdobljima imao stvaratelje čija su djela istinska vrijednost. Kulturna i povijesna priča jedinstvenih i prirodnih ljepota čita se i priča u neprekidnom slijedu.

Iz vremena Rimljana očuvali su se ostaci rimskoga kazališta, grobovi te ostaci ceste iznad današnjega mjesta. Antički grad razoren je početkom 7. st. za prodora Avara i Slavena. Iz 15.-16. st. očuvani su ostaci gradskih zidina prema kopnu i renesansni knežev dvor, rad domaćih graditelja. Barokna župna crkva ima drvene oltare. U župnom dvoru nalazi se pinakoteka. U gotičko-renesansnoj franjevačkoj crkvi čuva se poliptih (početak 14. st.), rad Vicka Lovrina, a u samostanu umjetnička zbirka.

Zbirka Baltazara Bogišića ima brojne grafičke radove domaćih i stranih umjetnika, etnografske predmete i mali arheološki lapidarij, a u njegovoj velikoj biblioteci čuva se i nekoliko osobito vrijednih knjiga. U kući Vlaha Bukovca nalazi se zbirka njegovih slika i uspomena. Na groblju je mauzolej obitelji Račić, rad Ivana Meštrovića (1920.-30.), a u naselju spomenik Baltazaru Bogišiću.