Živogošće

Živogošće se smjestilo ispod planine Biokovo, na samom jugu Makarske rivijere. Čine ga tri manja i udaljena naselja – Porat, Mala Duba i Blato. Stanovništvo se bavi poljoprivredom i ribarstvom, a zadnjih četrdesetak godina razvilo se u pravo turističko središte.

Biokovo ga čuva od prodora hladnih utjecaja s kontinenta, pa posjeduje blagu mediteransku klimu.

Prometna povezanost

Živogošće je smješteno pored jadranske magistrale, tako da je odlično povezano sa unutrašnjošću. Izgradnjom autoceste A1 značajno je skraćeno vrijeme dolaska do mjesta.

Najbliža željeznička postaja nalazi se u 13 kilometara udaljenim Pločama, dok je najbliža zračna luka u stotinjak kilometara udaljenom Splitu. Najbliža trajektna luka je 10 kilometara udaljeni Drvenik, koja povezuje kopno sa otokom Hvarom.

Živogošće – turistička ponuda

Mjesto se ponosi svojim skoro desetak kilometara dugim pojasom povezanih šljunčanih plaža, koje krase nasadi maslina i borova šuma.

U Živogošću za turiste postoji privatni smještaj u brojnim odlično sređenim obiteljskim kućama i pansionima. Za turiste koje više vole boraviti u prirodi tu je kamp u predjelu Dole, koji je komforno opremljen od restorana, trgovina, tržnice, do teniskih terena i boćališta, kao i svime što Vam treba za dobar odmor. Prirodna hladovina i vlastita šljunčana plaža njegovi su glavni aduti. Za nautičare tu su dvije male lučice za prihvat i vezivanje brodica.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Također, možete se smjestiti i u luksuznim hotelima sa otvorenim i zatvorenim bazenima i vlastitim sportskim terenima.

Od brojnih mogućih izleta u okolicu, preporučamo da posjetite Park prirode Biokovo. Poseban je po svojoj raznolikoj vegetaciji i endemskoj vrsti ‘biokovsko zvonce’. Na njegovom području obitavaju i rijetke životinjske vrste od bjeloglavog supa do divokoza i muflona. Možete pronaći i različite oblike krša, pećina i dubokih jama, a staze su uređene za pravi planinarski doživljaj, a uređene su i biciklističke staze.

U nekoj od konoba svakako kušajte primorsku pašticadu, a od slastica ‘rafiole’ ili tortu ‘Makaranu’.

Povijest i kulturne znamenitosti

Kao naselje, Živogošće se prvi put spominje sredinom 15. stoljeća.

Međutim, područje je naseljeno još od ilirskog i rimskog doba. Iz tog vremena na vrhu brda Suzine nalaze se grobovi i ostaci vila rustika u Maloj Dubi i Blatu.

Također, u živoj stijeni iznad izvora Pokrivenice na obali mora uklesan je ‘Licinijanov epigram’, koji slavi izvor slatke vode, a datira iz 474. godine prije Krista.

Od sakralnih objekata tu je uz crkvu sa zvonikom i franjevački samostan iz 18. stoljeća, koji posjeduje staru biblioteku i arhivu.

Živogošće događanja 2023

U Živogošću se cijelo ljeto organiziraju brojne pučke veselice na otvorenom.

Svakako posjetite i ostala mjesta makarske rivijere koja nude zabavni program. Tako se slavi Sv. Stjepan u Brelima, Sv. Nikola u Baškoj Vodi, a Sv. Klemet u Makarskoj.

U obližnjoj Podgori se organizira Ribarska noć, a poznata je i proslava Sv. Vicenca – zaštitnika grada, u čiju čast se i slavi Dan grada Podgore.

Također, Makarska kao centar rivijere nudi manifestaciju ‘Makarsko kulturno ljeto’ koje uključuje Ribarske noći, Ljetni karneval i Noć Kalelarge kada su na rasporedu nastupi poznatih klapa i folklornih društava iz zemlje i inozemstva.