Dubrovnik

Dubrovnik je srednjovjekovni grad izuzetne ljepote koji se nalazi na samom jugu Jadrana. Smjestio se na rubu južnih padina i u samom podnožju brda Srđ. Zbog svih svojih ljepota i bogate turističke ponude, upisan je u UNESCO-ov registar svjetske kulturne baštine i jedan je od najprivlačnijih odredišta na cijelom Sredozemlju, ali i u svijetu!

Krase ga prekrasni krajolici sa zaljevima i strmim stijenama u savršenom skladu sa mediteranskim raslinjem od čempresa, borova, maslina, vinograda, plantaža agruma, aromatičnog bilja, kao i egzotičnih palmi i kaktusa. Naravno, svemu tome pridonosi blaga mediteranska klima.

Prometna povezanost

Do Dubrovnika se lako može doći svim prijevoznim sredstvima, osim željezničkim, jer se zadnja željeznička postaja nalazi u stotinjak kilometara udaljenim Pločama.

Autobusnim prometom povezan je s međunarodnim i svakodnevnim međugradskim linijama sa svim važnijim gradskim središtima u državi.

Dubrovnik ima i zračnu luku, preko koje je povezan sa ostalim zračnim lukama u zemlji, kao i brojim važnim međunarodnim središtima. Također, svi letovi kod dolaska imaju organiziran prijevoz autobusom do Dubrovnika.

Trajektnim prometom odlično je povezan sa ostalim većim lukama, kao što su Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Korčula. Također, u ljetnim sezonama postoje i linije prema nekim lukama u Italiji.

Za nautičare tu je odlično opremljena ACI marina Dubrovnik u Dubrovačkoj rijeci, sa 450 vezova na moru i stotinjak na kopnu, a otvorena je tijekom cijele godine.

Dubrovnik – turistička ponuda

Na poluotoku Lapadu kraj Starog grada, smještaj se nudi u brojnim, vrhunski opremljenim hotelima. Tu je i hotelsko naselje ‘Dubrava’ sa svim potrebnim sadržajima za kvalitetan i bezbrižan odmor. Također, možete se smjestiti i u brojnim kampovima u okolici, kao i u privatnim sobama i apartmanima. Valja spomenuti da je u nekoliko luksuznih hotela razvijen i kongresni turizam.

Područje Dubrovnika krase lijepe stjenovite, betonske, šljunčane i pješčane plaže. Tako su u okolici grada uglavnom stjenovite plaže, dok na otoku Lopudu možete uživati na dugoj pješčanoj plaži Sunj do koje se dolazi pješke, ali se svakako isplati trud. Na sredini otoka se nalazi i jezerce u kojem se također možete okupati. Ukoliko pak želite vrhunski osjećaj kupanja, posjetite šljunčanu plažu ispod gradskih Zidina – jednu od najljepših u Europi.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


U sportsko-rekreativnu ponudu ubrajaju se tereni i rekviziti za sve moguće sportove na kopnu i vodi. Zatim, tu su i fitness-centri s bazenima, saunama, masažom, aerobikom i solarijima. Upišite tečaj ronjenja, jedrenja ili jahanja u nekom od specijaliziranih klubova, krenite u ribolov, kao i u istraživanje prekrasnog krajolika biciklističkim stazama ili se uputite u šetnje brojnim pješačkim stazama, a nikako ne propustite ni šetnju Gradskim zidinama ili se uputite na obližnje brdo Srđ.

U brojnim dubrovačkim restoranima i konobama uživajte u specijalitetima domaće kuhinje. Na jelovniku se nalaze dalmatinski pršut i domaći sir, slane srdele i salate od mekušaca ili riblje marinade, a sve uz dodatak nezaobilaznih maslina. Također, poznate su i sirove stonske kamenice, kao i brudet od ribe, rižoto s morskim plodovima ili dalmatinska pašticada. Od slastica, tu je čuvena dubrovačka rožata – slasna krema od jaja, prelivena karamelom, kao i kontonjata, mantala i arancini uz što odlično prija neka aromatična travarica i lozovača ili čaša odličnog vina Konavle ili Dubrovačke malvazije.

Za živahan noćni život u gradu, zadužene su brojene diskoteke i kafići.

Dubrovnik događanja 2023

Dubrovnik je svjetski poznato turističko odredište, stoga tijekom cijeli godine obiluje mnogim interesantnim događanjima za turiste.

Tako u Dubrovniku možete proslaviti doček Nove godine na otvorenom, kada se na pozornici na Stradunu odvija pravo glazbeno događanje gdje gostuju poznata imena domaće glazbene scene.

Zatim, 3. veljače tradicionalno se već više stotina godina slavi blagdan svih stanovnika Dubrovnika i zaštitnika grada – blagdan Sv. Vlaha. Fešta se obilježava misnim slavljem, svečanom procesijom i simboličnim puštanjem golubica.

Posebno mjesto tijekom ljeta ima festival svjetskog karaktera ‘Dubrovački ljetni festival‘, koji se tradicionalno održava od 10. srpnja do 25. kolovoza. Prezentira kazališne, glazbene i folklorne programe, koji se održavaju na mnogim otvorenim lokacijama u gradu, kao što su Gundulićeva poljana, Držićeva poljana, Lovrijenac, Revelin ili u prekrasnim ambijentima građevina, kao što su Knežev dvor, klaustri i crkve. Svakako treba istaknuti folklorne izvedbe domaćih i stranih folklornih skupina.

Od ostalih festivala valjda još spomenuti Glazbeni festival ‘Julian Rachlin i prijatelji’, Filmski festival Libertas i Dubrovački međunarodni filmski festival.

Također, tijekom cijele godine održavaju se brojne likovne izložbe.

Povijest i kulturne znamenitosti

Početak povijesti Dubrovnika povezuje se sa dolaskom Hrvata na ovo područje u 7. stoljeću, nakon što propada obližnje naselje Epidaurum, odnosno današnji Cavtat. Naziv grada izveden je od riječi ‘dubrava’, što i dan danas označava hrastove šume ovog kraja.

U razvoju Dubrovnika kao značajnog središta, imali su Križarski ratovi u 12. i 13. stoljeću, kao i kasnije odvajanje od Venecije u 14. stoljeću. Sva ta stoljetna događanja prethodila su nastanku slavne Dubrovačke Republike u 16. stoljeću koja je trajala sve do početka 19. stoljeća kada se Bečkim kongresom cijela regija pripaja ostatku Dalmacije i Hrvatske.

Od kulturnih spomenika i danas najviše dominira ‘Kula Minčeta’- simbol grada iz 14. i 15. stoljeća. Utvrda ‘Bokar’ građena je u svrhu zaštite gradskih vrata, dok danas njeni prostori služe za održavanje priredbi. Tvrđava Sv. Ivana iz 14. stoljeća čuvala je gradsku luku, dok je velika tvrđava ‘Revelin’ u obliku nepravilnog četverokuta dignuta izvan zidina i jedna je od monumentalnijih i impresivnijih građevina, dok njezini prostori danas također služe za održavanje brojnih predstava.

Tvrđava ‘Lovrijenac’, također je jedna od impresivnih građevina van bedema. U prošlosti je imala je zadatak da zajedno sa utvrdom Bokar čuva luku. Tijekom stoljeća mijenjala je svoju funkciju, dok je danas već tradicionalno pozornica Shakespearova ‘Hamleta’.

Od sakralnih objekata ističu se zavjetna crkva Sv. Spasa sagrađena 1520. godine, kao i barokna isusovačka crkva Sv. Ignacija građena krajem 17.stoljeća sa prekrasnim baroknim stepeništem. Tu je još i katedrala Uznesenja Marijina sa velikom kupolom. Svakako treba spomenuti i samostan Sv. Klare sagrađen na prijelazu s 13. na 14. stoljeće, a nalazi se uz Veliku Onofrijevu fontanu, koja je podignuta 1438. godine u znak završetka radova na novom vodovodu. Pod bedemima Minčete nalazi se franjevački samostan Male braće, koji je zajedno sa Dominikanskim samostanom koji se nalazi u bedemima Revelina, ostavština Dubrovačke Republike. Tu je još i Mala Onofrijeva fontana, zgrada Glavne straže, gradski zvonik i Lužara – stara zvonara iz 15. stoljeća.

Također, treba spomenuti još i dubrovački Arhiv smješten u palači Sponza, koji čuva brojne vrijedne rukopise iz slavne povijesti Dubrovačke Republike, kao i novije povijesti grada.

Nadalje, Knežev dvor pak se ističe svojom gotičko-renesansnom jednostavnošću i harmonijom. Najdraže šetalište domaćeg stanovišta i turista je čuveni Stradun, odnosno Placa iz 17. stoljeća, sagrađen nakon potresa.

I na kraju, ono što Dubrovnik čini prepoznatljivim u cijelom svijetu su čuvene Gradske zidine, čiji opseg zidina u današnjem obliku potječe iz dubrovačkog zlatnog 14. stoljeća.