Dramalj

Dramalj je mjesto smješteno izmedu mirnog Jadranova i dinamične Crikvenice s kojom je spojen obalnom šetnicom, a proteže se od Crnog mola do turističkog naselja Kačjak.

Mjesto se je počelo intenzivnije razvijati potkraj 19. stoljeća slijedeći turistički razvoj susjedne mu Crikvenice. Cijela je Crikvenička rivijera poznata po pješčanim plažama, pa se i Dramalj može pohvaliti plažom osobito prikladnom za djecu.

Dramalj nije nepoznanica ni naturistima, jer su poznate ovdašnje prekrasne nudističke plaže u nedirnutom prirodnom okolišu.

Klima

Za ovo područje klimatski je karakteristično da tu vlada vedro, suho, vruće ljeto i oblačna, kišovita, razmjerno blaga zima s karakterističnim sistemom vjetrova.

Na sjevernom Jadranu naročito na ovom dijelu Kvarnerske rivijere vlada mediteranska klima s kontinentalnom varijantom.

Prometna povezanost

Do Dramlja se cestovnim putem može stići u jednom danu iz gotovo svih dijelova Europe. Osim cestovnim, do Dramlja se može doći morskim ili zračnim putem. Nautičari će vez za svoja plovila pronaći u obližnjoj Crikveničkoj Gradskoj luci ili u nekoj od manjih lučica u Dramlju, a obližnja marina u Puntu na otoku Krku pruža usluge zimskog veza. Na otoku Krku nalazi se zračna luka Rijeka, koja je od Dramlja udaljena svega 20 kilometara.

Dramalj – turistička ponuda

Dramalj nudi smještaj u brojnim privatnim vilama, novosagrađenim zgradama i apratmanima i odmaralištima i dobrom hotelskom ponudom. Također valja spomenuti turističko naselje na poluotoku Kačjak sa bungalovima i paviljonima koje pruža brojne sadržje kao što su sportski tereni, disko-klubovi i restoran s divnom terasom s pogledom na otok Krk.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Dramalj preporučujemo prvenstveno obiteljima s djecom i ljubiteljima aktivnog odmora jer se ovdje osim šetnje, rolanja, trčanja i vožnje biciklom duž 3 km duge obalne šetnice, možete uspeti do planinskih predjela Gorskog kotara, posjetiti nacionalni park Risnjak i uživati u šumskim područjima Kapele i Plitvičkih jezera.

Gastronomska ponuda svakako uključuje mediteransku kuhinju od koje se ističu riblji specijaliteti kao što su riblja juha od trilja, brodet od žaba, ugora ili škarpina i tipične slastice – kroštule, puhanci, fritule i presnac od mladog ovčjeg sira.

Povijest i kulturne znamenitosti

Mjesto je zapravo bilo ribarska luka, puna maslinika, odnosno posjeda stanovnika iz tribaljske doline, a spominje se prvi puta tek početkom 18. stoljeća kada se trajno naseljava i mjesto dobiva naziv: Zagorje – Dramalj.

Župa Svete Jelene je osnovana 1809. godine. Župni dom i crkva Sveta Jelene sagrađeni su nakon 1812. godine. Crkva je sagrađena na mjestu stare kapelice za koju je 1796. godine oltar izradio poznati riječki kamenorezac G. Capovilla. U 19. stoljeću je uređena unutrašnjost crkve, 1837. propovjedaonica, a 1845 glavni oltar. Mjesto ubrzo mijenja naziv u ime Sveta Jelena po istoimenoj crkvi. Po završetku drugog svjetskog rata mjesto opet dobiva staro ime Dramalj.

U neposrednoj blizini crkve se nalazi i Dom kulture gdje se ujedno nalazila i prva pučka knjižnica osnovana 1939. godine.

Dramalj događanja 2023

U srpnju bi svakako trebalo izdvojiti u Jadranovu ‘boćanje sa gostima‘ i Dane mjesta ‘Jakovlje’, koje je bogato kulturnim programom, raznim koncertima klasične glazbe i klapa.

U srpnju u Crikvenici počinje kulturno-zabavna manifestacija ‘Ljeto u Crikvenici‘ koja uključuje brojne koncerte, glazbeno-scenske predstave, književne večeri i sportska događanja, sa domaćim i stranim gostima.

Svake godine turistima posebnu pozornost privlači dugogodišnji običaj udičarenja s gostima, kada domaći ribari u svoje barke primaju sve znatiželjne turiste i zajedno s njima odlaze u ribolov s povrazima. Nakon cjelodnevnog boravka na moru kod povratka slijedi proglašenje pobjednika s najvećim ulovom i naravno, fešta.

Događanja srpanj 2023.

06. srp. 2023. 12. Melodije s okusom mora u Dramlju

11. srp. 2023. Večer klapske pjesme

20. srp. 2023. 12. Melodije s okusom mora u Dramlju

Događanja kolovoz 2023.

03. kol. 2023. 12. Melodije s okusom mora u Dramlju

08. kol. 2023. Večer klapske pjesme

17. kol. 2023. 12. Melodije s okusom mora u Dramlju

Događanja rujan 2023.

09. ruj. 2023. Pozdrav ljetu