Rijeka

Rijeka je grad i najveća luka u Hrvatskoj, a smjestila se u središtu Kvarnerskog zaljeva. Okružena je s jedne strane planinskim vrhovima Gorskog kotara, a s druge morem. Zbog idealnog položaja tijekom burne povijesti postala je pravo kulturno, ali i prometno središte.

Sam se grad više usredotočio na uspješan razvoj industrije koja cvjeta, ali zato njegova okolica pruža prave blagodati za razvoj turizma.

Svemu ovome nadodat ćemo i to da Rijeka posjeduje blagu mediteransku klimu, što ju sa svim zajedničkim karakteristikama čini idealnim odredištem za zahtjevnije goste širokog spektra interesa.

Prometna povezanost

Rijeka kao jedno od najznačajnijih prometnih središta i najveća luka u zemlji, nudi mnoge mogućnosti i načine dolaska.

Cestovnim pravcima preko državnih cesta jednostavno se stiže iz smjera Zagreba, Splita, ali i iz Ljubljane ili Trsta, a time i iz raznih krajeva Europe.

Željezničkim prometom Rijeka je povezana preko Glavnog željezničkog kolodvora ‘Rijeka’.

Ukoliko dolazite zrakoplovom, najbliža zračna luka udaljena je tridesetak kilometara i nalazi se na otoku Krku, dok sam grad Rijeka posjeduje manji sportski aerodrom.

Trajektne linije povezuju mnoge gradove na hrvatskoj obali, a postoje i međunarodne linije iz i prema Grčkoj, Italiji i Albaniji.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Rijeka – turistička ponuda

Za svog boravka u Rijeci, možete se smjestiti u nekom od kvalitetno opremljenih hotela, dok se za mlade se nudi smještaj u hostelu, a na raspolaganju je i brojni privatni smještaj.

Ukoliko se želite smjestiti van centra grada, tu je autokamp ‘Preluk’, dok se nautičari mogu smjestiti u obližnjoj marini u Opatiji, a za veća i luksuznija plovila, pogodnija je marina u Ičićima.

Od gradskih plaža svakako moramo posebno izdvojiti javnu plažu za invalide. Ostalih plaža u samom centru Rijeka ne posjeduje, ali zato se u njenoj bližoj okolici nalazi nekoliko kilometara udaljena stjenovita i šljunčana plaža Kostrena, kao i plaže u Opatiji.

Za rekreativce Rijeka nudi brojne klubove i terene sa kompletnim klasičnim sadržajima za sve sportove na vodi i kopnu, dok terene za bavljenje nekim sportovima, kao što su biciklističke, motorističke, skijaške ili planinarske staze možete pronaći u blizini grada.

Tako se u blizini Rijeke nalazi i poznati motodrom Grobnik, a svakako posjetite neke od auto utrka koje se održavaju u Matuljima. Ljubitelji prirode mogu posjetiti PP Učka ili parkove Risnjak i Bjelolasicu u Gorskome kotaru.

Uz standardnu internacionalnu ponudu jela u brojnim restoranima, Rijeka nudi i pravu primorsku kuhinju koja se bazira na laganim jelima od riba, školjaka, rakova spremljena na brojne načine uz domaće uzgojeno i zdravo povrće začinjeno maslinovim uljem. Obavezno kušajte marune i vina ovog kraja.

Rijeka događanja 2023

Rijeka tijekom cijele godine nudi program bogat raznim kulturnim događanjima. Uz programe kinematografa, kazališta i koncerata ozbiljne glazbe, međunarodno je poznat ‘Riječki karneval‘ – najveći takav u zemlji, a održava se u veljači.

Od početka lipnja do kraja srpnja traju ‘Riječke ljetne večeri‘, kada se na lokacijama Trsata, Starog grada i katedrale Sv. Vida održavaju glazbeno-dramske priredbe domaćih i stranih izvođača.

Krajem lipnja sudjelujte na festivalu zabavne glazbe ‘Melodije Istre i Kvarnera‘.

15. lipnja se slavi blagdan Sv. Vida – zaštitnika grada Rijeke, dok se 15. kolovoza na Trsatu slavi blagdan Velike Gospe.

Glazbeno-scenska manifestacija ‘Zajčevi dani‘ održava se u studenom, s namjerom da promovira djela Ivana pl. Zajca.

Povijest i kulturne znamenitosti

Povijest grada Rijeke obilježile su česte promjene vlasti. Još u rimsko doba postojalo je naselje Tarsatica na mjesto gdje se danas nalazi Trsat, a prvi se put spominje još 180. godine prije Krista.

Od 5. stoljeća Rijeka je pod vlašću Franaka, a zatim i Mađara. U 15. stoljeću pada pod vlast Habsburgovaca, gdje i ostaje sve do 1. svjetskog rata. Za vrijeme tog razdoblja značajno je spomenuti dva važnija događaja. Prvi je taj da krajem 18 stoljeća, za vrijeme vladavine Marije Terezije dobiva autonomnost, uz podređenost austrijskoj kruni. Drugi je kada ban Josip Jelačić krajem 19. stoljeća okupira Rijeku i utemeljuje Riječku Županiju. Tek nakon 2. svjetskog rata pripada Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji.

Današnje ime Rijeka je dobila po rijeci Riječini koja protječe gradom.

Uže središte grada bogato je kulturnim znamenitostima. Krenite s razgledavanjem palače ‘Municipija’, Sveučilišne knjižnice u kojoj se nalazi stalna izložba glagoljice, Modernu galeriju Rijeke, kao i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Zatim, nastavite s Guvernerovom palačom u kojoj se nalazi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzejom grada Rijeke, Prirodoslovnom muzeju, kao i Sudbenoj palači. Tu su i Stara vrata ‘Rimski kuk’, Palača komuna, odnosno – Stara Gradska vijećnica, kao i Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc.

Od sakralnih objekata posjetite crkvu Sv. Vida sa Kalvarijom i grobljem Kozala. Dalje prema zapadu smjestila se crkvica Sv. Sebastijana, kao i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije sa tzv. Kosim tornjem, odnosno zvonikom. Na putu prema Trsatu razgledajte i središte Sušaka s reprezentativnim palačama Gradske štedionice, Prve hrvatske štedionice i Hotela Kontinetal.

Trsat se odlikuje svojim stubama kojima prolazite do franjevačkog samostana – slavnog hodočasničkog središta. Uz samostan i crkvu tu je i vrijedna riznica koju posjeduju. Nemojte zaobići ni Trsatske gradine nekadašnjeg frankopanskog kaštela prema zapadu, kraj kojeg se nalazi i crkva Sv. Jurja.