Otok Brač

Otok Brač je treći po veličini jadranski otok (površina mu je 394,6 km2). Na otoku živi gotovo 14.000 stanovnika. Otok je nastanjen još od mezolitika, a najstariji poznati stanovnici bili su Iliri. Ime otoka vjerovatno potječe od ilirskog naziva za jelena (brentos), naime u to doba na otoku je bilo jelena. Klima je tipična mediteranska te se Brač, po broju sunčanih sati (2.700 godišnje), ubraja među najsunčanija jadranska mjesta.

S kopnom je povezan dvjema trajektnim linijama i jednom brodskom prugom (Split-Milna-Bol-Hvar). Na otoku postoji i zračna luka (Bol).


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Najpoznatija turistička mjesta su Bol, Supetar, Sumartin, Milna, Sutivan, Postira i Povlja.

Na Bolu je vrijedan spomenik hortikulture iz XVII stoljeća, a to su ostaci perivoja obitelji Martinis – Marchi. U središtu Bola je barokna crkva Gospe od Karmela sa svecima. Najvrijedniji spomenički kompleks otoka Brača su dominikanska crkva i samostan na rtu Glavici, na istočnoj strani Bola. Dva kilometra sjeverno od bolske luke nalazi se jedinstvena plaža ne samo u Bolu već i na cijelom Jadranu – Zlatni rat (zaštićen kao geomorfološki spomenik prirode). U okolici Bola jedna od zanimljivih stvari za pogledati je i Drakonjina špilja (Zmajeva pećina). Zanimljiva je i predromanička crkva Sv. Luke iz XI/XII stoljeća blizu Supetra. Turističke agencije nude izlete u brojne destinacije na Jadranu: posjet Dubrovniku, rafting na rijeci Cetini, Split, otok Vis i Modra špilja, Međugorje i druga mjesta.