Bol

Bol se nalazi s južne strane otoka Brača. Brač je jedan od najvećih jadranskih otoka. Klima je tipična mediteranska te se Brač, po broju sunčanih sati, ubraja među najsunčanija jadranska mjesta.

Bol obiluje prekrasnim plažama i kristalno čistim morem. Kad se tome doda i bogata turistička ponuda jasno nam je zašto je Bol jedno od najznačajnijih turističkih središta Hrvatske.

Prometna povezanost

Bol se nalazi na najbolje prometno povezanom jadranskom otoku – Braču. Odlična povezanost s Splitom čini sva mjesta na Braču vrlo pristupačnim. Bol je tokom ljeta povezan sa svim većim europskim gradovima. Zračna luka Brač udaljena je od Bola samo desetak kilometara. Tijekom ljeta trajekti između Splita i Supetra voze svakog sata.

Bol – turistička ponuda i događanja 2023

Bol nudi uistinu bogatu turističku ponudu. Na Bolu se nalazi nekoliko hotela i pansiona. Također je moguć i privatni smještaj u apartmanima te i u mnoštvu kampova. Otvorene su mnoge trgovine, restorani i konobe. U konobama uz autentičan otočki ugođaj možemo pronaći i bračke specijalitete kao što su janjci i kozlići te brački sir. Za one koji vole izlazak nudi se mnoštvo kafića, barova i diskoteka.

Ono što Bol čini iznimnim je bogata sportska ponuda. Tenis centar “Potočine” ima dvadeset tenis igrališta. U Bolu su održana mnoga državna, regionalna i svjetska prvenstva. Na neki način možemo reći da su teniski turniri proslavili Bol. Osim tenisa Bol je idealno mjesto i za windsurfing. U njemu se okupljaju surferi iz cijeloga svijeta. Morski kanal između otoka Brača i Hvara te vjetar koji u njemu puše stvaraju idealne uvjete za taj sport. U Bolu imamo čak četiri surf centra. Svake godine se održavaju i brojna natjecanja.

Bol pruža mogućnost za užitak i u drugim vodenim sportovima – vožnje na bananama i kolutovima te brzim vodenim skuterima. Ako želite uživati u pogledu iz zraka tada morate probati vožnju padobranom kojeg povlači gliser. A ako želite istraživati dubine pruža vam se mogućnost ronjenja.

Turističke agencije nude izlete u brojne destinacije na Jadranu: posjet Dubrovniku, rafting na rijeci Cetini, Split, otok Vis i Modra špilja, Međugorje i druga mjesta.

Povijest i povijesne znamenitosti

U IX stoljeću Saraceni su opustošili Bol, međutim naselje se brzo obnovilo. Uz gat se nalazi gotički dvorac iz XVII stoljeća s lomljenim lukovima prozora i kamenim biforama. Na obali nalazimo Kaštel iz XVII stoljeća. Na Bolu imamo i vrijedan spomenik hortikulture iz XVII stoljeća, a to su ostaci perivoja obitelji Martinis – Marchi. U središtu Bola je barokna crkva Gospe od Karmela sa svecima. Istoimena slika se nalazi na glavnom oltaru, a rad je domaćeg slikara iz Supetra Feliksa Tironija.

Najvrijedniji spomenički kompleks otoka Brača su dominikanska crkva i samostan na rtu Glavici, na istočnoj strani Bola. Na mjestu samostana se nalazi već u XII stoljeću palača hvarsko-bračkih biskupa. U XV je u biskupskoj zgradi osnovana dominikanska zajednica u Bolu. Ona podiže samostan i crkvu Gospe od Milosti u kasnorenesansnom – baroknom stilu. Crkva je izgrađena kao jednobrodna građevina s gotičkim svodom, a 1636. godine proširena je još jednim brodom. 1751. godine dovršen je zvonik. U crkvi i samostanu nalazi se vrijedno kulturno – povijesno blago. Crkvena oltarska pregrada iz XVI stoljeća te pobočni mramorni oltari, posebno oltar Gospe od Ružarija, ubrajaju se među najljepše na otoku.

U Muzeju nalazimo arhivsku građu, crkveno srebro, drvenu skulpturu, liturgijsko ruho te spomenike s glagoljskim obilježjima. Tu ćemo pronaći i ulomke pletene ornamentike iz crkvice svetog Ivana i Tudora. Muzej ima zbirku bogatu prapovijesnim nalazima, numizmatičkim izlošcima, povijesnim i kamenin arheološkim spomenicima, obrednim knjigama i vrijednom pinakotekom. Posebnu važnost ima mletačka oltarna pala Tintorettove škole Madona s djetetom i svecima iz 1563. godine. Kraj groblja i samostana nalazi se crkvica Sv. Ivana i Tudora. Ona predstavlja vrijedan starohrvatski spomenik X/XI stoljeća. Sadašnji oblik dobila je pregradama od X do XV stoljeća. Pred crkvom je pronađena kasnoantička dvorana koja se najvjerovatnije nalazi na rubu znatno većeg sakralnog objekta iz VI stoljeća. Taj kasnoantički sakralni sklop koji je posvećen svetom Ivanu i zaštitniku bizantske vojske Sv. Tudoru, smješten je uz nekadašnju utvrdu gdje je bila biskupska rezidencija.

Za ljubitelje slikarstva i kiparstva, važno je istaknuti da se u zapadnom dijelu starog Bola nalazi galerija slika Branko Dešković. Galerija je dobila ime po kiparu Branislavu Deškoviću koji je djelovao na prijelazu XIX u XX stoljeće. Osim njegovih djela galerija sadrži bogat fundus od 300 slika i skulptura. Tu se nalaze djela Ignjata Joba, Ljube Ivančića, Josipa Planćića i Ive Rendića.

Dva kilometra sjeverno od bolske luke nalazi se jedinstvena plaža ne samo u Bolu već i na cijelom Jadranu – Zlatni rat. Uzak sprud pruža se u more u dužini od 634 metra. Njegov šiljasti kraj, pod utjecajem morskih struja, pomiče se po nekoliko metara s istoka na zapad. Zlatni rat je zaštićen kao geomorfološki spomenik prirode.

U okolici jedna od zanimljivih stvari za pogledati je i Drakonjina špilja. Ona se još naziva i Zmajeva pećina zbog reljefa zmaja koji se nalazi u njoj. U XV stoljeću redovnici naseljavaju pećinu i u njoj grade kapelicu. U pećini nalazimo uklesane ljudske likove i ptice iznad gnijezda. To nas upućuje na pretpostavku da je tu bilo kršćansko svetište s tragovima poganskih vjerovanja.

Vidova gora, sa svojih 780 metara nadmorske visine, predstavlja najviši vrh jadranskog otočja. Uspon do vrha je moguć planinarskim putem. Traje dva sata. Polazi se od crkve Gospe od Karmela u središtu Bola. Stotinjak metara od vrha nalaze se ostaci starohrvatske kapelice. No prije pokrštavanja Hrvata smatra se da je tu bilo slavensko svetište boga Svetovida.