Trogir

Trogir je pitoreskni gradić smješten na zapadnom ulazu u Kaštelanski zaljev. Nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a leži na malenom otočiću između kopna i otoka Čiova. S kopnom i Čiovom je povezan mostovima. Klima je karakteristična za jadranski tip mediteranske klime s jako povoljnim mikroklimatskim elementima, koji ga štite od jakih vjetrova te mu daju epitet jednog od najtoplijih dijelova obalnog pojasa srednje Dalmacije.

Prometna povezanost

Do Trogira se može doći svim oblicima prijevoza. Autocestom A1 je povezan sa unutrašnjošću i cijelom Dalmacijom, dok je najbliža željeznička postaja Split, od kojeg je Trogir udaljen svega 20-ak kilometara. Zračna luka Split udaljena je svega nekoliko kilometara od Trogira. Brodskim je linijama Trogir povezan sa Drvenikom i Splitom, dok redoviti javni prijevoz upotpunjava odličnu prometnu povezanost Trogira.

Trogir – turistička ponuda

Trogirska rivijera obiluje mnogim uvalama, zaljevima i rtovima. Od šljunčanih, kamenitih i pjeskovitih plaža u uvali Stari Trogir, pa do uvala Saldun, Racetinovac i Kancelirovac, koje se nalaze na zapadnom dijelu Čiova. Smještajna ponuda je bogata sadržajem, tako da se u Trogiru nude sve vrste smještaja, od luksuznih hotela i vila, pa sve do apartmana, pansiona i kampova koji su smješteni u ugodnom ambijentu bujne vegetacije. Zbog brzog širenja nautičkog turizma, na području Trogira izgrađene su dvije suvremene marine, sa mogućnošću prihvaćanja do 500 brodova.

Grad obiluje sportsko-rekreativnim terenima. Osim toga, tu je još i bogata ponuda ostalih sadržaja, od već klasičnih iznajmljivanja plovila, pa do mogućnosti iznajmljivanja koča, padobrana, a tu je i ronilačka škola.

Gastronomska ponuda je tipična za ovaj dio Dalmacije, tako da će gosti moći uživati u autohtonim jelima od svježe ribe, ili pašticade s njokima, a sve to zaliveno sa vrhunskim vinima kako iz ovoga kraja, tako i iz cijele regije.

Trogir – izdvojena događanja 2023

Tijekom tradicionalne manifestacije ‘Trogirsko ljeto‘ posjetitelj može uživati u folklornim plesovima, koncertima klasične i zabavne glazbe, a manifestacija traje od kraja lipnja do početka rujna.

Povijest i kulturne znamenitosti

Tragurion, što je grčko ime za današnji Trogir, utemeljili su starogrčki trgovci tijekom 3. stoljeća prije Krista. Do dolaska Rimljana, Tragurion je bio jedna od najznačajnijih luka na ovom području, no razvojem rimske Salone, tadašnji Tragurion gubi značaj. Od 9. stoljeća Trogir je pod hrvatskom vlašću, a u početkom 12. stoljeća razoren je od strane Saracena. Trogirska srednjovjekovna jezgra okružena zidinama objedinjuje dobro sačuvan dvorac i kulu, te brojne građevine i palače iz romaničkog, gotičkog, renesansnog i baroknog perioda, te je stoga upisana u UNESCO-ov registar spomeničke baštine.

Na ulazu u grad smjestila se Palača Garagnin – Fanfogna, koja je ujedno i muzej grada Trogira, a tu su i sjeverna gradska vrata koja su nastala između 17. i 18. stoljeća. Na glavnom gradskom trgu smjestili su se Gradska vijećnica – knežev dvor, koja se spominje prvi puta u 13. stoljeću, a temeljito je obnovljena tijekom 19. stoljeća. Palača Ćipiko, velika i mala, nastala je povezivanjem romaničkih zgrada. Katedrala sv. Lovre (sv. Ivana Trogirskog) nastala je u 13. st., a krasi je Radovanov portal iz 1240. godine. Najljepši prostor crkve predstavlja kapela bl. Ivana, nastala u 15. st.

Na rivi nalazimo crkvu sv. Nikole koja je nastala na temeljima starijih crkvica, te južnih vrata antičkog Traguriona, a u njoj se nalazi i bogata umjetnička zbirka sačuvanih umjetnina i knjiga, a osobito je poznata zbirka hrvatskih književnih tekstova ‘Vartal’ – Petra Lucića iz 16. stoljeća. Samostan i crkva sv. Dominika, nastao je između 14. i 15. stoljeća. Tvrđavu Kamerlengo sagradio je majstor Marin Radoj između 14. i 15. stoljeća, a preko puta nje se nalazi okrugla crkva sv. Marka iz 15. stoljeća, koja je danas ‘Kuća dalmatinske glazbe’.