Jelsa

Jelsa se smjestila u središnjem dijelu otoka Hvara. Jelsu omeđuju dva najviša otočka vrha: na zapadu Sv. Nikola, a na istoku Hum.

Jelsa, kao i cijeli otok Hvar, ima bogato razvedenu obalu, mnoštvo uvala i rtova gdje možete pronaći mir. Klima je tipična mediteranska.

Prometna povezanost

Automobilom ili autobusom, iz Austrije ili Mađarske preko Zagreba ili iz Italije preko Rijeke, možete doći do Splita. Zatim možete trajektom do Staroga Grada ili hidrogliserom do Jelse. Isto vrijedi za avion ili željeznicu.

Jelsa – turistička ponuda

U Jelsi se nudi raznovrsna mogućnost smještaja. Imamo nekoliko hotela i hotelsko naselje ‘Fontana’. Uz privatni smještaj u apartmanima smještaj se nudi i u kampovima. Kamp ‘Grebišće’ udaljen je kilometar i pol od Jelse. Kamp ‘Mina’ je od Jelse udaljen pola kilometra. Okružuju ga stjenovite, šljunčane i pjeskovite plaže. Kamp ‘Holiday’ je smješten u prekrasnoj uvali, osamsto metara od Jelse.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Uvale rtovi te kristalno čisto more pružaju nezaboravan užitak kupanja i sunčanja. Za one koji vole aktivan odmor pruža se niz mogućnosti: biciklizam, planinarenje, ronjenje, jedrenje, skijanje na vodi, veslanje, odbojka, košarka, nogomet, tenis i boćanje. Glisere, bicikle, motocikle i automobile može se unajmiti u odgovarajućim agencijama. Organizirani su i različiti izleti u Humac, Zavalu, Zlatni rat na otoku Braču.

Jedna od posebnih ponuda je i panoramsko razgledavanje otoka. S male zračne luke kod Vrbanja organizira se razgledavanje panorama otoka sportskim avionima. Organizirana je i šetnja Hvarom radi upoznavanja ljekovitog bilja.

Jelsa nudi raznovrsnu gastronomsku ponudu od restorana i konoba do pizzeria i fast-foodova.

Povijest i povijesne znamenitosti

Jelsa se prvi put spominje u XIV stoljeću kao pristanište obližnjeg sela Pitve. Krajem XIV i početkom XV stoljeća mjesto naseljavaju izbjeglice iz Bosne. U XVII stoljeću naseljavaju se došljaci iz makarskog primorja. Mjesto je bilo močvarom podijeljeno na dva dijela. Močvara je isušena tek u XIX stoljeću. U XVIII stoljeću Jelsa postaje najznačajnije brodograditeljsko sjedište otoka. Stoljeće kasnije Jelsa sa svoja 142 trgovačka broda stječe materijalnu osnovu za važno središte otoka.

Najstarija građevina u mjestu je župna crkva Sv. Fabijana i Sebastijana. Ona se 1331. godine spominje kao crkva Sv. Marije. Današnji oblik s utvrđenom apsidom dobila je u XVI stoljeću. Ona je poslužila kao zaklon stanovništvu prilikom turske provale 1571. godine. Na glavnom oltaru nalazi se drvena skulptura ‘Gospa Stomorena’ donesena 1529. iz Čitluka kraj Sinja. U južnom dijelu grada je Crkva Sv. Ivana podignuta u XV stoljeću. Oko nje je trg.

Na brdu se nalazi Tor – dobro očuvani ostaci grčke promatračnice iz IV i III stoljeća prije Krista.

Najveće naselje je trajektna luka Sućuraj. U sakristiji crkve sv. Jurja čuvaju se kaleži koje je crkvi darovao papa Grgur XV. Na putu iz Jelse za Sućuraj nalazi se selo Zastražišće koje je od svog postanka imalo stražarsku funkciju. Na južnom dijelu otoka nalazi se Zavala, samo pet kilometara udaljena od Jelse. Posebno je zanimljiva zbog svojih brojnih žala. Zavala je i polazište za otok Svetu Nedjelju. Na tom otoku se nalazi i špilja u kojoj su augustinci u XV stoljeću izgradili crkvu.

U crkvi Sv. Spiridona, izgrađenoj u XIX stoljeću, nalazimo značajne umjetnine: ‘Raspeće’ Jurja Plančića, slika ‘Sv. Jeronim i sveci’ i ‘Madona sa djetetom’ nepoznatog venecijanskog slikara. Između Zavale i Sv. Nedjelje je Grapčeva špilja – jedan od najpoznatijih arheoloških lokaliteta Hrvatske.