Stari Grad

Stari Grad je mjesto koje se smjestilo na srednjodalmatinskom otoku Hvaru. Nalazi se na njegovoj sjeverozapadnoj strani i najstarije je naselje na otoku. Smjestilo se u uvali dugoj 6 kilometara i okruženo je prekrasnim poljima lavande, specifičnima za mjesto, kao i nadaleko poznatim vinogradima.

Klima je tipična mediteranska sa blagim zimama i suhim ljetima, ali ublažena utjecajima mora i planina s kopna, sa rashlađujućim maestralom, koji ljetne vruće noći čini podnošljivima.

Prometna povezanost

U Stari Grad se najlakše dolazi tako da doputujete autom, autobusom ili vlakom do Splita, iz smjera Zagreba Jadranskom magistralom ili novom autocestom A1. Iz Splita se stiže u Stari Grad redovnim trajektnim linijama.

Postoji i mogućnost da doputujete do Drvenika kod Makarske odakle na otok Hvar vozi trajekt do Sućuraja, koji je pak sa Starim Gradom povezan lokalnom otočnom cestom.

Također, tijekom ljetne sezone postoje i trajekte linije koje povezuju otok Hvar sa Anconom u Italiji, kao i dužobalna linija Rijeka-Dubrovnik, koja usputno staje u Hvaru.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Najbliže zračne luke otoku Hvaru nalaze se u Splitu i Dubrovniku.

Stari Grad – turistička ponuda

Smještaj se nudi u centru Starog Grada u adaptiranim kamenim obiteljskim kućama, dok se s južne strane zaljeva nalaze kuće u osami sa raskošnim vrtovima koje potječu iz austrougarskog doba. Ostali privatni smještaj dostupan je sa sjeverne strane zaljeva, u podnožju brežuljka Glavice. Naselje Borić, koje se nalazi s južne strane u borovoj šumi, najviše je privlačno zbog blizine gradskog kupališta Lanterna. Tu je još i gradska plaža Banj, koja je dijelom šljunčana, a dijelom pokrivena betonskim pločama, kao i pješčana uvala u blizini trajektnog pristaništa.

Na poluotoku Kabal ima šljunčanih i kamenitih plaža, a more je na tom području idealno za podvodni turizam. Hotelski smještaj moguć je u kompleksu ‘Helios Faros’, koji sadrži još i bungalove i brojne sportske sadržaje. U centru grada se nalazi još i obiteljski autokamp sa plažom od kamenih ploča.

Starogradska uvala jedna je od najatraktivnijih na Jadranu za brojne domaće i strane nautičare, sa sidrištem za jahte sjeveroistočno od rta Fortin.

Restorani i konobe nude široku i kvalitetnu ponudu domaćih ribljih specijaliteta, kao i bogatu ponudu čuvenih hvarskih vina. Od slastica svakako kušajte tradicionalne kolače – ‘starogrojske paprenjake’, koji se prave od meda, začina, šafrana, brašna, prošeka i maslinovog ulja.

Stari Grad događanja 2023

Od srpnja do rujna u gradu traje ‘Starogradsko ljeto‘, a turistima se nudi velik program kulturnih događanja koji uključuje niz koncerata ozbiljne i zabavne glazbe, predstave i pučke fešte. Od sportskih događanja tu je ‘Faros maraton‘, koji okuplja domaća i strane plivače u daljinskom plivanju, a održava se u prve nedjelju u rujnu.

Povijest i kulturne znamenitosti

Stari Grad, kao najstarije naselje na otoku, potječe još iz doba antike iz 4. stoljeća prije Krista. U to vrijeme postojao je kao nezavisni polis Faros. Mnogi povijesni ostaci iz tog vremena ostali su još dan danas zatrpani pod zemljom. Jedino što svjedoči o tom vremenu su sačuvani ostaci desetak metara dugačkog grčkog zida i ostaci zidina pored crkve Sv. Ivana, koja se nalazi na mjestu bazilike iz ranokršćanskih vremena.

Od ostalih sakralnih objekata tu su srednjovjekovna crkvica Sv. Jerolima, crkva Sv. Nikole iz 14. stoljeća, ostaci crkve Sv. Lucije koja je srušena u 16. stoljeću za vrijeme turskih osvajanja. Crkva Sv. Roka, ujedno i zaštitnika grada, sa deseterolisnom rozetom i zvonikom na preslicu, datira iz 16. stoljeća i smještena je kraj Tvrdalja, dvorca slavnog Petra Hektorovića. U cijelom kompleksu najviše se ističe ribnjak s boćatom vodom, a okružuje ga prekrasan perivoj.

Na južnom rubu grada, tu je još i crkva Sv. Petra s Dominikanskim samostanom u kojem se danas nalazi muzej s vrijednim eksponatima.