Kaštela

Kaštela su slikoviti grad srednje Dalmacije u Kaštelanskom zaljevu, koji se nalazi na desetak kilometara između Splita i Trogira. Nastala su od sedam spojenih manjih mjesta uz obalu, a od sjevera prema jugu to su redom – Štafilić, Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica i Sućurac. Sa zaleđa ih štite planine Mosor i Kozjak. Blaga mediteranska klima pogoduje ranom uzgoju mediteranskih kultura, kao i odličnom razvoju turizma.

Prometna povezanost

Kaštela se nalaze na putu prema Splitu, tako da su u blizini sve važnije prometnice, kojima su povezani s tim dijelom Dalmacije, kao i kontinentalnom Hrvatskom. Jadranska magistrala iz pravca Rijeke prolazi van naselja, dok je ovim područjem prolazi i nova autocesta Zagreb-Split, a silazite na čvoru Prgomet i Vučevica. Također, u Kaštelima se nalazi i usputna postaja željeznice koja ide iz Zagreba prema Splitu, a zračna luka povezuje Zagreb i Split nekoliko puta dnevno, a postoje i letovi prema mnogim drugim gradovima u Europi.

U obližnjem Splitu, dužobalnim trajektnim linijama područje je povezano sa cijelom jadranskom obalom i otocima, a postoje i brze i trajektne linije prema susjednoj Italiji.

Povijest i kulturne znamenitosti

Povijest Kaštela počinje još u prapovijesno doba koje je ostavilo trag koji se vidi u brojnim grobnim gomilama i ostacima utvrda. Tijekom ranog srednjeg vijeka brojnim tadašnjim naseljima na obroncima danas svjedoče samo crkvice sa grobljima. Zatim, padaju pod vlast Venecije, a nisu ih obišla ni turska osvajanja na ovom području, kada stanovništvo bježi sa obronaka i naseljava se na obali. Od oko dvadesetak kaštela nastaju današnjih sedam naselja – Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac, Kaštel Lukšić, Kaštel Stari, Kaštel Novi i Kaštel Štafilić. Svako naselje u Kaštelima prepoznatljivo je po svom zvoniku.

Riječ kaštel, potječe od latinske riječi castellum, a označava utvrđeni dvor, zamak, tvrđavu, kulu ili bedem.

Kaštel Štafilić poznat je po zaštićenom spomeniku prirode – maslini. Specifična je zbog svog obujma krošnje od 18 metara i obujma debla oko 6 metara, a navodno potječe sa Krfa ili južne Italije. Uz obrambene bedeme sela bio je izgrađen kaštel, koji Turci nisu nikad osvojili. Postoje crkva Sv. Jurja u Žestinju i crkva Sv. Nofra. Razgledajte i Kulu Nehaj, koja se nalazi zapadno od Štafilića i potječe iz 16. stoljeća.

Kaštel Novi dao je sagraditi Pavao Cipiko u 16. stoljeću. U mjestu se nalazi crkva Sv. Roka iz 16. stoljeća, crkva sv. Petra od Klobučca, kao i crkva sv. Bogdana Leopolda Mandića u Rudinama. Muzej grada smješten je u kuli Cipiko.

U Kaštel Starom nalazi se starohrvatska crkva Sv. Jurija od Raduna iz 10. stoljeća, kao i barokna crkva Sv. Ivana Krstitelja. Prvobitni kaštel stradao je u požaru u 15. stoljeću, kraj kojeg se danas nalazi Brce, odnosno trg. Tu je još i crkva Sv. Josipa s kraja 17. stoljeća, kao i župna crkva Sv. Ivana Krstitelja iz 16. stoljeća.

Kaštel Lukšić ponosi se svojim renesansnim dvorcem, poznatim po nesretnoj ljubavi Dobrile i Miljenka. Valja još spomenuti i crkvu Gospe od Uznesenja iz 16. stoljeća u kojoj se čuva izvorni sarkofag blaženog Arnira, jedno od najpoznatijih kiparskih djela Jurja Dalmatinca.

Kaštel Kambelovac ima dva kaštela koja su sagradila braća Cambi u 16. stoljeću. Crkvica Sv. Martina od Kruševika nalazi se na padinama Kozjaka, kao i srednjovjekovna crkvica Sv. Mihovila.

Kaštel Gomilicu izgradile su u 16. stoljeću splitske benediktinke. Tu je i crkva Sv. Kuzme i Damjana iz 12. stoljeća.

Kaštela događanja 2023

Grad Kaštela tijekom ljetnih mjeseci organizira već tradicionalno ‘Kaštelansko kulturno ljeto‘ i ‘Kaštelansko zabavno ljeto‘ – sa kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima. Za ljubitelje klapskog pjevanja tu su ‘Večeri dalmatinske pisme – Kaštela‘.

Uputite se i u obližnji Trogir, gdje od lipnja do početka rujna traje ‘Trogirsko ljeto’, dok se zabavni život Splita svrstava u sam vrh turističke ponude na Jadranu. Na programu su: Splitsko ljeto, brojne kazališne predstave, koncerti ozbiljne glazbe,festivali zabavne glazbe, Marulićevi dani, Knjiga Mediterana, kao i tradicionalne manifestacije proslava blagdana.

Kaštela – turistička ponuda

Nađite smještaj u nekom od hotela ili kampova, a pruža se i kvalitetan privatni smještaj u brojnim apartmanima. U Kaštel Gomilici, nalazi se jedna od najnovijih marina na Jadranu.

Najljepša plaža nalazi se u Kaštel Lukšiću i poznata je po finom šljunku, dok Kaštel Gomilica posjeduje uređenu pješčanu plažu, idealnu za malu djecu. Prošećite uređenom obalom, uputite se na obronke Kozjaka i svakako posjetite botanički vrt OŠ ‘Ostrog’.

Ukoliko se zaželite aktivnog odmora na raspolaganju su tereni za tenis, košarku, nogomet i odbojku, a mogu se iznajmiti i plovila i rekviziti za aktivnosti na vodi. Možete se priključiti i nekom od organiziranih izleta.

Uz tradicionalna jela dalmatinskog kraja, svakako kušajte staru i gotovo zaboravljenu sortu vina – Kaštelanski Crljenak.