Krnica

Krnica je malo mjesto na istočnoj obali poluotoka Istre koje se nalazi unutar općine Marčana na nadmorskoj visini od 195 m. U njemu živi jedva tristotinjak stanovnika, pa je idealno za one koji traže odmor s potpunim mirom u šarmantnom okruženju.

Prometna povezanost

Blizina Pule omogućuje dobru prometnu povezanost Krnice s ostalim turističkim središtima Istre, pa tako i s ostatkom zemlje. U Puli se nalazi zračna luka, željeznički kolodvor, kao i trajektna luka. Na regionalnoj je prometnici Šišan – Križište s magistralnom prometnicom 6 kilometara sjeverno od Marčane. Lokalnom je prometnicom povezana s nekoliko kilometara udaljenim turističkim naseljem Duga uvala u krničkoj luci. Sa Istarskog ipsilona dolazi se krakom Učka-Kanfar na izlaz Žminj prema Barbanu i Puli.

Krnica – turistička ponuda

U mjestu se nalazi pošta, trgovina i nekoliko kafića.

Zanimljiva obala i podmorje idealni su za ronjenje i Krnica je idealna početna destinacija za ronilačke ture po okolnom akvatoriju. U blizini je nekoliko idiličnih mjesta Rakalj, Mutvoran, Peruški, Kavran, Barban, Gologoricki Dol i Marčana, također pogodnih za izlete i razgledavanja, kao i izleti u unutrašnjost Istre u Hum, Buzet, Motovun, Grožnjan, Pulu, dolinu rijeke Raše i Labin.

U 3 kilometara udaljenoj uvali Vinjole izgrađeno je apartmansko turističko naselje Duga uvala sa plitkom 300 m dugom šljunčanom plažom. Tamo se nudi smještaj u brojnim apartmanima, kao i luksuznom hotelu.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Na raspolaganju su sportski tereni za tenis, boćanje, minigolf, bilijar, nogomet, rukomet, odbojku, a može se iznajmiti i oprema za sportove na vodi, kao što su sandoline i pedaline ili ići na ribarenje. Posebno se razvija zdravstveni turizam, zahvaljujući službama koje djeluju u sklopu hotela – dijagnostika, fizijatrija i rekreacijski programi.

U turističkom kompleksu Duga Uvala postoje raznovrsni ugostiteljski sadržaji od kavane, pizzerije, do restauracije, a zabavi su namijenjeni diskoklub i plesna terasa.

Ovo je mjesto idealno za ljubitelje lovnog turizma, jer na ovom području živi brojna divljač, prepelice, šumske šljuke, fazani, zečevi i srne, a sezona lova traje od kolovoza do veljače.

U neposrednoj blizini Marčane u mjestu Loborika nalazi se konjički centar sa raznim ponudama rekreativnog jahanja, a na rijeci Mirni udaljenoj kojih 25 kilometara možete uživati u ribolovu i vožnji kanuom, kao i paraglidingom s litica nedaleko od doline rijeke.

Od gastronomske ponude, pored standardne ponude istarske kuhinje, probajte i škampe, za koje se tvrdi da su u Krnici najbolji na Jadranu. Kušajte i istarsku supu sa prženim kruhom u crnom vinu uz dodatak malo šećera, maslinovog ulja i papra, koji se poslužuje u tradicionalnom istarskom vrču za vino – bukaleti, kao i razne domaće proizvode kao što su med, razne vrste rakija i vina.

Povijest i kulturne znamenitosti

Mjesto je nakon raznih epidemija u 16. stoljeću osnovalo stanovništvo prebjeglo iz Dalmacije sa područja Zadra i nazvali ga Sveta Marija Krnička, a zatim Krnica. Luka Krnica – Porat njen je obalni produžetak. U Krnici se ističe lijepo zdanje s baroknim elementima, kao i župna crkva Sv. Roka iz 1631. godine.

U obližnjoj Marčani i okolnim selima nađena je antička dekorativna plastika i ploča s pleternim ukrasom, dok se zapadno od sela nalaze ostaci antičkih grobova. Ističu se crkva Sv. Antuna Padovanskog čiju unutrašnjost krase drveni barokni kipići i drveni ‘zlatni’ oltar. Tu je još i župna crkva Sv. Petra i Pavla iz 15. stoljeća.

U naselju Mutvoran desetak kilometara od Krnice razgledajte obrambene zidine, porušenu kulu i ulaz s trojnim vratima, a obratite i pozornost na arhitekturu kuća sa renesansnim pročeljima. Putujući cestama kroz ovo područje, u poljima obratite pažnju na ‘istarske kažune‘ – autohtone poljske kućice rađene u suhozidu, koje su služile ljudima kao zaklon od lošeg vremena i za odlaganje alata prilikom rada u polju.

Krnica događanja 2023

16. kolovoza se u Krnici slavi ‘Rokovo‘ kada se održava pučka ulična fešta. Međutim, cijeli kraj tijekom ljeta organizira razne pučke fešte, tako da možete posjetiti i obližnja naselja Marčanu koja 29. lipnja slavi Petrovo i Mutvoran koji 22. srpnja slavi blagdan Marije Magdalene, dok se 8. rujna održava fešta ‘Svetica’ u Raklju.