Labin

Labin je srednjovjekovni grad koji se smjestio na brežuljku iznad Rapca, svega 5 kilometara udaljen od mora. Sastoji se od dva odvojena dijela, staroga grada na brdu s kojeg se pruža prekrasan pogled prema Rapcu, Kvarneru, Gorskom kotaru i Velebitu, te novoga dijela naselja Podlabina. Smješten je na vapnenačkom brdu koje se naglo spušta u dolinu Rabačkog potoka i prema morskoj obali. Labin je rijedak savršen spoj bogate kulture, pa se prije svega preporučuje gostima koje interesira kulturni turizam i ljubiteljima starina.

Prometna povezanost

Labin se nalazi na magistralnoj prometnici Rijeka – Pula, pa je cestovnim prometom odlično povezan sa svih strana Europe. Tako iz smjera zapada možete od Trsta preko Buzeta prema Labinu. Zatim preko Ljubljane i Kopra također do Buzeta, pa nastavite već spomenutim smjerom, a iz Zagreba idete preko Gorskog Kotara do Rijeke, pa uz more do Plomina, pa prema Labinu ili zaobilaznicom Rijeke, kroz tunel Učku, Vozilići, pa prema Labinu. Najbliže željezničke stanice se nalaze u Rijeci, Pazinu i Puli, koje su dobro povezane Zagrebom, a time i s ostatkom Europe. Zračna luka Pula udaljena je svega nekoliko desetaka kilometara.

Turistička ponuda

Gosti se mogu smjestiti u brojnim privatnim apartmanima i sobama.

Kako je Labin zbog svoje bogate kulturne ponude svojevrsni muzej, tako je i ponuda za turiste prilagođena tome da ne narušava cijeli ugođaj grada. Šetajte gradom i uživajte u njegovoj povijesnoj arhitekturi, a iskoristite ga i kao idealno polazište za dnevne izlete predivnom i netaknutom istočnom istarskom dolinom ili putevima koji razotkrivaju središnju Istru i koji vode do srednjovjekovnih gradića i utvrda, a ukoliko se zaželite kupanja spustite su u obližnji Rabac.

Lovcima na divljač se preporuča lov pogodan u okolnim šumovitim brežuljcima i dolinama.

Povijest i kulturne znamenitosti

Labin je kao središte istočnog dijela Istre, mijenjao puno vlasti, od ilirski, rimske, do mletačke. Svatko od njih ostavio je svoj trag u identitetu grada koji i danas svojom ljepotom privlači veliki broj turista. Njegova povijest usko je vezana uz iskorištavanje podzemnih nalazišta kamenog ugljena. Crno zelena boja, rudarska lampa i čekić zaštitni su znakovi prepoznavanja Labinštine. U stari grad Labin se ulazi pokraj kule ‘torjona’ i dolazi do slikovitoga trga s gradskom ložom koja ljeti postaje središte zabava i predstava. Top iz doba Austrije na Torjon po drugi put je postavljen 1995. godine.

Od znamenitosti svakako treba izdvojiti gradska vrata ili ‘Porta Sanfior’ koja datiraju iz 1587. godine. Iznad njih nalazi se labinski grb i mletački lav, a i danas su zadržala svoj izvorni izgled.Tu je još i Palača Battiala- Lazzarini u kojoj je danas smješten Narodni muzej grada sa svojim arheološkim, etnografskim i rudarskim postavom, te galerijom, kao i Palača Franković-Vlačić u kojoj je postavljena stalna izložba posvećena teologu Mathiasu Flaciusu Illyricusu (Matija Vlačić Ilirik, 1520-1575) jednom od najistaknutijih zagovornika protestantske reforme. Razgledajte i Crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije podignutu u 11. stoljeću, na čije je pročelje 1604. godine postavljen venecijanski lav s kuglom u ustima – simbol priznavanja Mlečana u Labinu. U Crkvi Sv. Marije Tješiteljice, izgrađene 1426. godine iznimno je vrijedan ciklus od 15 skulptura u drvetu i 9 ulja na platnu iz 17.stoljeća.

Događanja

Svake treće srijede u mjesecu posjetite labinski sajam. Zabavu možete pronaći u bogatom programu Labin Art Republike, koja traje od početka srpnja do kraja kolovoza – to je najmlađa republika na svijetu i ulični tetar, kultura i turizam, a cijelo područje starog grada postaje scena. Na programu su klape, klasika, street art, klaunerija, zborovi, orkestri, folklor, te iznenađenja za djecu.

Od 11.08. – 17.08. traje fešta za dan grada Labina.