Medulin

Medulin je malo slikovito mjesto s karakterističnom i prepoznatljivom panoramom župne crkve s bijelim i vitkim zvonicima. Nalazi se desetak kilometara jugoistočno od Pule, na sjeveroistočnoj strani razgranatoga Medulinskog zaljeva, u zaštićenom zaljevu Kašteja s pješčanom plažom, borovom šumom, s ostacima rimskih vila, ali i pretpovijesnih iskopina na rtu Fižule.

Nekada selo poljoprivrednika i ribara, danas je Medulin jedno od značajnih turističkih mjesta južne Istre. Medulinska obala je niska, pjeskovita i razvedena. Posebnu prirodnu atraktivnost ima medulinski arhipelag od deset otočića i obalni fenomen zvan primošten ili tombolo, zatim bujna vegetacija te izuzetno povoljni klimatski uvjeti.

Prometna povezanost

Medulin se nalazi na regionalnoj prometnici Pula-Pomer-Medulin-Ližnjan, a sva mjesta na Medulinskoj rivijeri povezana su zračnim, željezničkim, autobusnim i brodskim prometom preko Pule i Zagreba sa svim većim europskim gradovima.

Medulinska je luka veoma plitka (0,9-2,5 m) i pristupačna samo za manje brodove.

Medulin – turistička ponuda

Smještaj se nudi za svačiji ukus, tako možete birati između kampova, vrhunskih hotela ili privatnih apartmana i soba.

Plaža ima raznolikih, pa možete izabrati one pješčane ili stjenovite. U nekoliko uvala u miru možete uživati u hladu borove šume koja Vas štiti od podnevnog sunca. Za obitelji s malom djecom preporuča se plaža Bijeca, a ostali mogu posjetiti Kamenjak ili neke od otočića Ceja, Bodulaš ili Levan.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Od sportskih aktivnosti gostima se nudi šest travnatih nogometnih terena, atletska staza, bacalište za disk i kuglu, skakalište udalj i uvis, teretana i 14 kilometara trim-staza. Također, možete uživati u parasailingu, skijanju na vodi, iznajmiti skuter, kanu ili sandolinu, a održavaju se i tečajevi surfanja i ronjenja, gdje možete iznajmiti i opremu, kao i škola jahanja.

Od ponuđenih organiziranih izleta izaberite posjet antičkoj Puli, u Vodnjanu Istarske mumije ili u Nacionalni park Brijuni, kao i u sva ostala slikovita mjestašca u cijeloj Istri.

U restoranima zatražite neka od domaćih istarskih jela. Kušajte crni rižot od sipa ili rakovice pripremljene na salatu, a dobar su izbor i neke od brojnih vrsta školjaka na buzaru ili uz tjesteninu, a vrhunac je svakako jastog s rezancima. Tu su još i domaće tjestenine s gulašom – fuži, makaruni ili njoki serviraju se s žgvacetom od divljači, teletinom ili s kokošjim gulašom. Također, nemojte propustiti probati slavne tartufe. A nakon dobrog jela probajte kvalitetna vina istarskih podrumara, koji uz riblja jela preporučaju malvaziju, pinot i chardonnay, a uz mesni meni – teran i merlot, a izuzetne je arome slatki istarski muškat.

Za mlade preporučujemo veliku poznatu medulinsku diskoteku, dok je mjesto poznato i po održavanju kvalitetnih koncerata ozbiljne glazbe, koji se održavaju u ljetnim mjesecima.

Povijest i kulturne znamenitosti

Prvi turistički početci na obalama Medulinskog zaljeva javljaju se koncem 19. i početkom 20. stoljeća, kada je Medulin bio samo prateći sadržaj pri obilasku grada Pule, ali ubrzo su se stvari počele mijenjati i osnivanjem društva za proljepšavanje Medulina, uz preteče prve turističke organizacije, u mjestu su se pojavili i prvi boravišni turisti. 1958. godine osnovano je Turističko društvo Medulin, a 1968. god. osnovano je poduzeće Medulinska rivijera.

Na području Medulina otkriveno je mnoštvo arheoloških nalazišta. Pretpovijesne gradine iz srednjeg brončanog i željeznog doba pronađene su na brdu Vrčevanu i poluotoku Kašteji.

Na poluotoku Ižula ostaci su rimske ladanjske vile i antički grobovi.

Jedinstven je primjer župna crkva sv. Agneze koja jedina u Istri ima dva zvonika, a u njoj se čuva posrebreni procesijski križ iz 15. stoljeća. Također, jedinstveni su ostaci mlinova vjetrenjača iz 19. stoljeća, a ima i drugih graditeljskih vrijednosti, kao što su crkva Sv. Foške, Sv. Antona i Majke Božje od Zdravlja. Obratite pozornost i na kamene klupe pored ulaza u kuće, kao i specifične nadstrešnice i pročelja kuća.

Posljednjih godina 20. stoljeća prilikom iskapanja temelja za hotel Arcus pronađeno je također antičko groblje, a na brežuljku Sv. Petra nađeni su ulomci predromaničke skulpture.

Medulin kulturna događanja 2023

U mjestu se tijekom ljeta organiziraju brojne manifestacije glazbenoga, sportskoga i zabavnoga karaktera. U srpnju se slavi Dan sv. Jakova Apostola zaštitnika Medulina ili tzv. Medulinska noć – sprema se brodet kojeg na rivi spremaju političari i javne osobe.

Zatim, tijekom srpnja i kolovoza, tu je i Kup Šanpjero – tradicionalno sportsko natjecanje mladeži iz pet mjesta općine Medulin u igrama spretnosti i brzine.

Također, mjesto je poznato i po održavanju kvalitetnih koncerata ozbiljne glazbe, koji se održavaju u ljetnim mjesecima.

U obližnjoj Puli možete prisustvovati nekom od atraktivnih koncerata inozemnih imena na pozornici poznatog amfiteatra – Vespazijanove Arene.