Makarska

Makarska je smještena u srednjoj Dalmaciji. Nalazi se u podnožju planinskog masiva Biokovo. Grad Makarska se razvio oko prirodne luke koju štite poluotok Sv. Petar i rt Osejava. Makarska zauzima središnji položaj u Makarskom primorju koje se još naziva i Makarska rivijera.

Prometna povezanost

Makarska je, zbog svoje blizine sa Splitom, jako dobro povezana. Povezana je sa svim većim europskim gradovima preko zračne luke u Splitu. Automobilom ili autobusom je moguće doći autocestom do Splita a dalje magistralom do Makarske.

Makarska – turistička ponuda i događanja 2023

Makarska je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta hrvatskog Jadrana. Moguće je odsjesti u hotelima koji nude izvrsnu uslugu i opremljeni su otvorenim i zatvorenim bazenima, saunama, fittnesom i teniskim igralištima. Bogat je izbor i smještaja u privatnim apartmanima. U gradu je mnoštvo restorana koji nude vrhunsku hranu a posebno mediteranska jela. Dobru hranu i dalmatinska vina možete pronaći i u konobama. Makarska je noću živahan grad. Tijekom ljeta Kačićev trg, koji se nalazi u središtu grada, je prepun ljudi koji uživaju u zabavnim i kulturnim sadržajima. Kafići, restorani i disco-barovi su sve puniji kako noć odmiče.

Makarska je bogata sportskim terenima za različite sportove. U jugoistočnom dijelu Makarske je poznati sportsko-rekreacijski centar koji je poznat i u inozemstvu. Zbog pogodne klime njega tokom cijele godine koriste strane sportske reprezentacije za pripreme prije važnih natjecanja. Teniski centar Makarska ima devet otvorenih teniskih igrališta i dva zatvorena. Ako ste ljubitelj ekstremnih sportova, u Makarskoj se možete okušati u paraglidingu, sportskom penjanju na stijenama, gorskom planinarenju, brdskom biciklizmu itd. Iz Makarske su organizirani i izleti brodom na otoke Hvar, Brač i Korčulu te busom u Split, Dubrovnik, Mostar, Imotski i Međugorje.

Povijest i povijesne znamenitosti

Sredinom II stoljeća prije Krista pokraj današnje Makarske bilo je naselje koje su Krećani koristili kao postaju kad su plovili Jantarskim putem na gornji Jadran. U ilirsko doba makarsko primorje je bilo uključeno u širi savez plemena pod vodstvom Ardijejaca. 228. godine prije Krista Rimljani su pobijedili Ardijejce. Svoje islužene vojnike naseljavali su u naselju Makar koje se nalazilo na najnepristupačnijem dijelu planine Biokova. To naselje se prvi put spominje 533. godine. 548. godine Makar je srušen u borbi ostrogotskog kralja Totila i Bizanta. U VII stoljeću to područje naseljavaju Hrvati. Oni su postali vrsni pomorci i gusari. Bizantski car Konstantin Porfirogenet ih naziva Arentanima, a njihovu državu Paganija.

Tijekom stoljeća u Makarskoj se izmjenjivala vlast hrvatskih i bosanskih velikaša te Venecije. 1499. godine Makarsko primorje pada pod tursku vlast. Tada,1502. godine, prvi se put spominje naselje pod imenom Makarska. Makarska, pod drugom vladavinom Venecije, 1695. godine dobiva biskupiju. Nakon pada Venecije, 1797. godine u Makarsku ulazi austrijska vojska. No samo šest godina kasnije Francuzi ulaze u Makarsku. U to vrijeme dolazi do napretka. Grade se ceste i otvaraju škole. Nakon 1813. i pada Napoleona opet dolaze Austrijanci. Oni provode talijanizaciju. Makarska je među prvim mjestima uvela hrvatski jezik kao službeni-1865. godine.

U središtu grada nalazi se Kačićev trg. Župna crkva sv. Marka nalazi se sa sjeverne strane. Sagrađena je polovicom XVIII stoljeća, a u XIX stoljeću je sjedište biskupa. U crkvi je srebreni oltar Bogorodice od ruzarija. Mramorni glavni oltar je venecijanski iz XVIII stoljeća. S južne strane crkve nalazi se mletačka česma. Na središtu trga se nalazi spomenik Andriju Kačiću Miošiću, franjevcu i prosvjetitelju. Spomenik je izradio kipar Ivan Rendić. U blizini trga se nalazi i palača Ivanišević, najljepša barokna zgrada u gradu.

Franjevački samostan se nalazi u istočnom dijelu luka. 1496. godine su ga srušili Turci no ponovno je izgrađen u XV stoljeću. U podrumu samostana se nalazi Malakološki muzej. On ima najbogatiju zbirku školjaka i puževa na svijetu i zbirku fosila makarskog područja. Prikazana je uporaba školjaka u povijesti kao hrane, sredstva plaćanja i ornamenata. U samostanu se nalazi bogat arhiv, biblioteka i zbirka slika i drugih umjetnina.

Na obali kralja Tomislava je crkva Sv. Filipa Nerija. Ona je sagrađena u XVIII stoljeću.

Poluotok Sv. Petar se nalazi u južnom dijelu grada. Oko njega vodi cesta. Ostaci crkve sv. Petar su nasuprot hotela «Biokovo».

Spomenik maršalu Marmontu, upravitelju ilirskih provincija, podignut je u spomen njegovih zasluga u gradnji cesta kroz Biokovo. On je bio postavljen kraj samostana no kada Austrija preuzima vlast premješten je te mu je izmjenjen natpis. Posvećen je boravku cara Franje Josipa u Dalmaciji.

Spomenik antifašističkim borcima podignut je na Glavici iznad Makarske. Makarska je bila jako središte antifašističke borbe za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U zaleđu Makarskog primorja proteže se veličanstvena planina Biokovo. Za turističko upoznavanje planine najbolje je posjetiti botanički vrt te biokovskom cestom doći do planinarskog doma pod Vošcem i vrha Sv. Jure. Cestom od Makarske za Biokovo i Zagoru na drugom kilometru skrenemo ulijevo i vozimo se još kilometar i evo nas u botaničkom vrtu. U njemu se nalazi i nekoliko endema-endemična zečina, patuljasto zvonce itd. Najviši vrh Biokova je Sv. Jure. Do njega se dolazi biokovskom cestom koja je u cijelosti asfaltirana. Vidik sa vrha Vošac se ubraja među najljepše vidikovce na Jadranu.