Split

Split leži na poluotoku između istočnoga dijela Kaštelanskoga zaljeva i Splitskoga kanala. Na zapadnom dijelu poluotoka smjestilo se brdo Marjan, dok sa sjevera i sjeveroistoka Bila Kozjak i Mosor odvajaju poluotok od zaleđa.

Smješten u srednjoj Dalmaciji, grad Split je jedan od najtoplijih gradova na Jadranskoj obali sa prosječno 2700 sunčanih dana godišnje, te se tako ubraja u jedno od najsunčanijih mjesta u Europi. Split je centar Dalmacije, kako industrijski, tako i sveučilišni, te gospodarski.

Prometna povezanost

Split je izvanredno povezan sa cijelom Europom. Autocestom A1 Zagreb-Split iz Zagreba se stiže za 3-4 sata, a Jadranskom magistralom iz pravca Rijeke stiže se za nekih otprilike 5 sati. Dužobalnim linijama Split je povezan sa cijelom Jadranskom obalom i otocima, a postoje i brze i trajektne linije prema susjednoj Italiji. Željeznicom je Split povezan sa Zagrebom, iz kojeg se može stići na bilo koje drugo odredište u Europi, a zračna luka povezuje Zagreb i Split nekoliko puta dnevno, a postoje i letovi prema mnogim drugim gradovima u Europi.

Split – turistička ponuda

U samom centru Splita smjestile su se Bačvice, jedno od najpopularnijih mjesta u Splitu koje svojom pješčanom plažom privlači Splićane svih generacija. Nedaleko od centra, nalaze se Firule, dok su ostale plaže nešto udaljenije od centra grada i uglavnom su šljunčane, te pogodne za odmor obitelji sa malom djecom.

Smještajna ponuda je bogata sadržajem, tako da se u Splitu nude sve vrste smještaja, od luksuznih hotela i vila, pa sve do apartmana, pansiona i kampova, a postoji i mogućnost sidrenja u nekoj od četiri marine u gradu. U samom gradu postoji mogućnost bavljenja skoro svakom vrstom sporta, od planinarenja i streljaštva, pa do skijanja na vodi i veslanja.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Gastronomska ponuda obiluje konobama i restoranima u kojima se mogu kušati sve delicije središnje Dalmacije. Park šuma Marjan zelena je oaza grada Splita koju svakako vrijedi posjetiti, a udaljen je svega nekoliko minuta šetnje od grada. Tamo se nalaze brojne pješačke, biciklističke i trim staze, igrališta, vidikovci, te splitski zoološki vrt. Splitu ne nedostaje kulturnih sadržaja, tako da postoji mogućnost posjete jednom od četiri splitska kazališta, kao i posjet kinematografima. Zbog svoje odlične povezanosti sa svim srednje dalmatinskim otocima, jednodnevni izleti javnim prijevozom ne predstavljaju nikakav problem.

Split – izdvojena događanja 2023

Bogat kulturno zabavni život Split svrstava u sam vrh turističke ponude na Jadranu. Središnji kulturni događaj je ‘Splitsko ljeto‘, od polovice srpnja do polovice kolovoza, kada se održavaju brojne kazališne predstave, koncerti ozbiljne glazbe, a sve to pod vedrim nebom, na nekom od splitskih trgova ili portuna. Održavaju se još i festivali zabavne glazbe, Marulićevi dani, Knjiga Mediterana, a kao tradicionalne manifestacije tu su i blagdan Sv. Križa, Sajam cvijeća, Bal Splićana, sajam vina, nautički sajam Croatia Boat Show i dr.

Dan grada slavi se 7. svibnja, na blagdan Sv. Duje – zaštitnika grada.

Povijest i kulturne znamenitosti

Split se intenzivnije razvija oko 300. godine (prije je tu bila grčka kolonija Aspalathos), kada je tamo rimski car Dioklecijan podigao svoju raskošnu palaču. Pretpostavlja se da je Salona nastala na temeljima starogrčkog grada Aspalathos.

Danas je njegova palača pod zaštitom UNESCO-a. U sklopu palače danas se nalazi i katedrala Sv. Duje, a sagrađena je na temeljima mauzoleja cara Dioklecijana i nalazi se na istočnoj strani palače. U sredini južnog pročelja su Mjedena vrata (Porta Aenea), lijevo od njih je ulaz u podrume Dioklecijanove palače s nizom hodnika i dvorana ispod južnog dijela palače koji su uređeni za posjet. Ulazom na istočnom zidu palače dolazi se do Srebrnih vrata – Porta Argentea, nasuprot kojih je crkva Sv. Dominika, koja se spominje od 13. st. U crkvi se nalaze barokni oltari, slike ‘Čudo u Surianu’ (Jacopo Palma ml.) i ‘Prikazanje u hramu’ (Palmina škola) i drveno gotičko raspelo. Kroz Srebrna vrata dolazi se na Poljanu kralja Tomislava. Uz renesansnu crkvicu sv. Roka iz 1516. godine dolazi se na Peristil, središnji slobodni prostor palače.

Najstariji spomenici u palači su monumentalne drvene vratnice (reljefi s prizorima iz Kristova života), rad Andrije Buvine (1214.) i kamena propovjedaonica iz 13. st.

Ispod katedrale je kripta, a na nju se naslanja zgrada sa sakristijom i riznicom u kojoj se nalazi zbirka zlatarskih predmeta i crkvenog ruha iz doba romanike, gotike i baroka.

Nasuprot mauzoleju je mali hram koji je u ranom srednjem vijeku pretvoren u krstionicu (sačuvao se samo zatvoreni dio hrama), a u njoj se nalazi sarkofag, po tradiciji prvog splitskog nadbiskupa Ivana Ravenjanina iz 7. stoljeća. U palači se nalazi i Muzej grada Splita.

Ispred krstionice je renesansni sarkofag iz 1533. godine. U temelju zgrade pred krstionicom je kameni luk s motivom astragala iz 7. stoljeća, najstariji poznati spomenik srednjovjekovnoga Splita. Od Peristila prema sjeveru Dioklecijanova ulica vodi do Zlatnih vrata, a u blizini je smještena i palača Papalić, nastala u 15. stoljeću, najznačajniji spomenik gotičke arhitekture u Splitu, a nedaleko od palače smješten je i poznati spomenik Grguru Ninskom postavljen 1957. godine, rad Ivana Meštrovića. U malom parku, nadomak spomeniku, nalaze se ostaci crkve Sv. Eufemije, koja se spominje od 1069. godine, a koja je stradala u požaru 1877.

Osim palače, grad Split obiluje kulturnim znamenitostima, kao i muzejima, te galerijskim prostorima.