Komiža

Komiža je mali ribarski gradić koji se nalazi u podnožju brda Hum na zapadnoj strani otoka Visa, jednog od udaljenijih otoka srednjodalmatinskog arhipelaga. Mjesto je poznato po svojim ribarima, poznati po svojoj razvijenoj trgovini ribom diljem cijele obale Jadrana, kao i po svijetu, čak do Kalifornije.

Osim ribarstva, Komižani su poznati i po vinogradarstvu i uzgoju autohtonih sorti vina, kao i uzgoju voća, naročito rogača. Svemu tome, kao i razvoju turizma pogoduje blaga mediteranska klima. Turiste oduševljava svojim prekrasnim prirodnim krajolikom i mirnom atmosferom.

Prometna povezanost

Komiža je redovnim lokalnim autobusnim linijama povezana s gradom Visom. Nadalje, iz grada Visa svakodnevnim je trajektnim i katamaranskim linijama povezana sa Splitom, do kojeg se lako stiže iz svih krajeva Hrvatske cestovnim, željezničkim ili zračnim prometom.

Tijekom ljetne sezone iz smjera Italije do grada Visa moguć je dolazak brzim trajektnim linijama iz Ancone, Pescare i Galianove.

Komiža – turistička ponuda

Smještaj je omogućen u hotelu na samoj obali okruženim borovom šumom, kao i privatnim apartmanima i sobama. Sve to je u neposrednoj blizini centra mjesta, što gostima omuogućava da su im na dohvat ruke svi turistički sadržaji, pa nisu ovisni o svojim automobilima. Cijeli komiški zaljev skriva prekrasne šljunčane plaže, kao što su Gusarica, Nova pošta, Velo žalo, specifične po izvorima pitke vode.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Od sportskih sadržaja birajte između padobranskog jedrenja, jahanja, šetnji po prirodi i ronjenja. Kako je cijela okolica otoka Visa bogata lokacijama s potopljenim avionima, jedrenjacima, podmornicama i ratnim brodovima, idealna je za ljubitelje ronjenja. Otok Biševo udaljen ja samo pola sata vožnje brodom, na kojem turiste očekuju pješčana plaža Porat i špilje, od kojih su najpoznatije Medvidina i Modra špilja. Također, možete i obići nekoliko pučinskih otoka: Brusnik, Sv. Andrija, Jabuka, Palagruža, od kojih su neki poznati kao staništa sredozemne medvjedice.

Od gastronomskih specijaliteta treba izdvojiti komišku pogaču od prostog tijesta nadjevenog slanom ribom, rajčicom, lukom, kaparom i maslinama. Tu je i velika ponuda morskih plodova, kao i jela ispod peke, srdele na ražnju, fažola i manistra na brujet, uz autohtona vina – vugavu i plavac mali.

Komiža događanja 2023

Tijekom ljeta u Komiži se održava ‘Komiško ljeto‘, kada se u konobama može čuti pjesma komiških klapa. Prve subote u kolovozu održava se ‘Komiška ribarska večer‘.

U obližnjem gradu Visu se održava ‘Kulturno ljeto‘ koje nudi bogat program za svaki ukus. Na programu su brojni koncerti, od tradicionalne klapske glazbe do žestokih rock koncerata. Ljubitelji ozbiljne glazbe mogu uživati u programu koji se održava u dvorištu tvrđave Batarije, kao i na malim trgovima i crkvama.

Povijest i kulturne znamenitosti

Komiža se prvi put spominje u jednom dokumentu iz 12. stoljeća. Bogatu povijest ribarstva u Komiži možete pogledati u Ribarskom muzeju koji se nalazi u staroj mletačkoj renesansnoj kuli na rivi iz 16. stoljeća, zvanoj Komuna. U njemu su izloženi tradicionalni ribarski alat, a posebno su ponosni na repliku komiške gajete falkuše koja je predstavljala hrvatsku baštinu na svjetskoj izložbi EXPO 1998.godine u Lisabonu.

Od sakralnih objekata tu je samostan i najstarija jezgra romaničke crkve Sv. Nikole iz 13. stoljeća s polukružnom apsidom, poznatiji kao Muster. Nalazi se na brdu iznad Komiže, a od 14.-16. stoljeća postaje peterobrodna crkva, a iz 17. stoljeća potječe barokno svetište. Zaštitnik putnika, pomoraca i ribara – Sv. Nikola je ujedno i zaštitnik grada, povodom čijeg blagdana koji se slavi 6. prosinca se ispred crkve pali žrtveni brod. Sačuvane su i dvije četvrtaste romaničke utvrde, od kojih je jedna pretvorena u zvonik u 18. stoljeću.

Crkva Gospe Gusarice je nastala od tri jednobrodne crkve koje su u unutrašnjosti spojene lukovima. Srednja i najstarija je iz 15. stoljeća, dok su bočne iz 17. i 18. stoljeća. U Crkvi se nalazi barokni oltar, orgulje i vrijedan srebrni reljef Gospe od Ružarija iz 17. stoljeća.

Tu su još i crkva sv. Roka i crkva Gospe od Sedam žalosti iz 18. stoljeća.