Matulji

Matulji su općina koja predstavlja “Vrata Kvarnera” i mjesto u kojem se nalazi željeznička postaja iz 1873. godine čija je izgradnja omogućila turistički razvoj Opatijske rivijere.

Matulji su malo mjesto udaljeno samo dva kilometra od Opatije, na granici Kvarnera i planinskog dijela Hrvatske. Ovo je mjesto spoj Kvarnera i planinskog zaleđa, pa gostima osigurava lak san u prohladnim ljetnim večerima.

Prometna povezanost

Dva granična prijelaza Rupa i Pasjak, cesta E 65 prema Ljubljani i Trstu povezuju Kvarner sa Slovenijom, Italijom, Austrijom, te željeznička stanica Opatija-Matulji, isto kao i blizina zračne luke Rijeka, čine regiju lako dostupnom turističkom destinacijom.

Matulji – turistička ponuda

Matulji se smatraju idealnim mjestom gdje ćete svoj odmor provesti u jedinstvenom spoju mora, prirode i rekreacije.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


U blizini se nalazi autokamp Preluk smješten uz istoimeni zaljev u kojem postoje idealni uvjeti za bavljenje svim sportovima na vodi, posebice windsurfingom.

Volite li planinarenje, biciklizam, lov, foto safari ili ste običan šetač željan svježeg zraka, istražite Park šumu Lisina i njegove visove i nepoznate jame. Na ovom malom prostoru postoje mnoge označene planinarske staze i vrhovi s kojih se pruža prekrasan vidik na Kvarner, Kastavštinu i dio Istre. Tu ćete naići i na divljač trofejnih značajki: mrkog medvjeda, lisicu, srnu, jelena i kunu.

Matulji izdvojena događanja 2023

Posebna atrakcija ovog kraja je karneval koji se održava tijekom siječnja i veljače, čiji je glavni događaj “Smotra zvončara“. Zvončari, naslijeđe najvjerojatnije još iz poganskih vremena, okupljaju se u Matuljima tijekom siječnja i veljače i pobuđuju poseban interes svojim specifičnim maskama, kretnjama i zvonjavom, simbolizirajući dolazak proljeća i plodnosti.

Noćni život se uglavnom odvija u Opatiji, u kojoj se nalaze brojne diskoteke, cocktail ili lounge barovi.

Kulturne znamenitosti

Župna crkva Krista Kralja izgrađena 1934. nosi neostilska obilježja, kao i nekoliko javnih građevina. U Matuljima se nalazi i skulptura Linné, rad akademskog kipara Siniše Majkusa.

Za obilazak kulturnih znamenitosti preporučujemo odlazak u neka od obližnjih mjesta poput Opatije, Ičića, Mošćenica ili Lovrana.