Mošćenice

Na brdu visokom 173 metra, 2 kilometra iznad Mošćeničke Drage smjestile su se Mošćenice – povijesno naselje ilirskog plemena Liburna po kojima je cijela regija dobila ime. Zbog prekrasnog pogleda na cijeli Kvarnerski zaljev, Mošćenice su omiljeno izletište brojnih grupa turista ali i polazište ljubitelja pješačenja i planinarenja na putu prema starim, napuštenim selima (995 m) planine Učke do kuda vodi pješačka staza.

Prometna povezanost

U neposrednoj blizini Mošćeničke Drage, Mošćenice se nalaze na magistralnoj prometnici (M2, E751) što joj jamči dobru povezanost sa ostatkom Hrvatske, dok blizina zračne luke Rijeka, jamči odličnu prometnu povezanost sa cijelom Europom.

Mošćenice – turistička ponuda

Mošćenice su danas izletište mogih turista koji osim posjeta Muzejskoj zbirci, Tošu i crkvi, imaju prilike kupiti suvenire u obližnjoj suvenirnici i galeriji, ili okusiti pravo domaće vino ili rakiju od ljubaznih domaćina.

U samo 2 km udaljenoj Mošćeničkoj Dragi nudi se smještaj od hotela, soba, apartmana, kampova, te poznata 2 km duga šljunkovita plaža, kao i drugi sportsko rekreacijski sadržaji.

Od sportskih aktivnosti u vidu zabave tu su sportovi na vodi, iznajmljivanje brodica, jet-ski, stolni tenis, tenis, itd.

Pješačka staza vodi kroz mjesta Vojvodiće, Detane i Trebišća do naselja Učka, odakle se stiže na vrh Učke (1401 m). Mošćenice su zadržale karakteristike malog istarskog mjesta: uske uličice, nekoliko crkva, zvonik, mali trg, a u sve to uklopio se turizam i iznajmljivanje apartmana i soba.

Mošćenice događanja 2023

Dan Sv. Marine je jedna od najvažnijih fešti, a ujedno predstavlja i dan obližnje Mošćeničke Drage pa je stoga i najbogatija, najveselija i najsvečanija. Isto tako, preporučaju se multimedijalni happeninzi u starim jezgrama Mošćenica, Brseča, te na plaži u Mošćeničkoj Dragi gdje nastupaju mnogi strani i domaći umjetnici, a predstavlja se klasična, jazz, blues i etno glazba, te poezija, pjesma, projekcije fotografija, kratki filmovi i izložbe slika, te Ex tempore.

Spaljivanje pusta u Mošćeničkoj Dragi specifičan je spektakl koji postoji gotovo 35 godina, odnosno približno od datuma odlaska čovjeka na Mjesec, pa se stoga “živi” pust pali u dvadesetmetarskoj raketi na mulu, a kojoj prethodi dobro izrežirano suđenje pustu “koji je kriv za sve”, a pravo ime mu je Gobo.

Kalendar događanja srpanj 2023.

07.- 09.07. Smotra i Regata tradicijskih barki na jedra, Mošćenička Draga

15.07. Koncert povodom „Marinine”, NENO BELAN & Fiumens, Mošćenička Draga


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


21.07. Blues festival, Mošćenička Draga
Nastupaju: Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band (HR), Katie Henry Blues Band (USA/GB)

22.07. Teatrino pod zvijezdama, Brseč

26.07. – 30.07. Dani brazilske kulture, Mošćenička Draga

29.07. 20:00 Flora i fauna podmorja Brseča i Kvarnerskog zaljeva – More promjena
Galerija Eugen K., Otvorenje izložbe, Brseč

Kalendar događanja kolovoz 2023.

05.08. Koncert grupe CAMBI, Mošćenička Draga

11.08. Hitanje loprani od karti – ki će daje, Mošćenice

12.08. Zabava uz Coffee Shop Acoustic, Mošćenička Draga

15.08. Obilježavanje V.Gospa, Kraj

20.08. VS Mareta & prijatelji, Mošćenička Draga

26.08.-31.08. Međunarodna likovna kolonija, Mošćenice

Kalendar događanja rujan i listopad 2023.

02.09. Malonogometni turnir „3 na 3″, Brseč
Nastup Maria Lipovčeka – Battifiaca, Dražena Turine – Šajete i grupe Gustafi

08. – 10.09. Outdoor vikend, Mošćenička Draga

08.09 MTB – Mala školica brdskog bicikliranja

09.09. 10. UČKA TRAIL SEBO Memorial, Mošćenička Draga
Start: 9:00, Mošćenička Draga, riva

09.09. Dvorana općinske zgrade, Barba Rike 5a
Predavanje: „Nebo puno Himalaje”, Darko Berljak

10.09. MTB & Gravel Učka Climb 2023. utrka
Start: 11:00, Mošćenička Draga, riva

30.09. Ča čitalnica, Kraj

28.10. Obilježavanje 153. godina rođenja V.C.Emina, Kraj

Povijest i kulturne znamenitosti

Mošćenice su grad s prošlošću koja seže u prapovijesno vrijeme. Na ovom području sjeveroistočne Istre, u prapovijesno doba živjeli su Liburni, jedno od ilirskih plemena.

Prvi autentični podatak o Mošćenicama, kao samostalnoj komuni u posjedu Kastavske gospoštije, seže u 1374. godinu, u oporuci pisanoj na njemačkom jeziku grofa Ugona iz Duina, ali i u glagoljskom pisanom dokumentu iz 1395. godine, kojim su se određivale granice između Mošćenica i Košljaka. Vlasnici Mošćenica su bili poljski biskupi, grofovi iz Duina te grofovi Walsee. U drugoj polovici XV. st. grofovi Walsee ustupaju svoj posjed u Liburniji caru Fridrihu III Habsburškom.

Sačuvale su karakter srednjovjekovnoga utvrđenoga naselja. Na mjestu najlakšega prilaza, uz liburnijsku cestu, nalaze se gradska vrata, obnovljena 1642. Pred vratima je loža, tzv. Stražnica. Na vrhu brijega, kamo radijalno vode prilazi, dominiraju masivni zvonik (dobio kupolu 1658.) i trobrodna župna crkva sv. Andrije. Na glavnom se oltaru nalazi pet kamenih kipova Jacopa Contierija (XVIII. st.); bogato rezbarene korske klupe pripisuju se Michaelu Ziereru (1699.-1704.). U crkvenom je lapidariju kamena pučka plastika iz XVII. st. Orgulje iz 1847. djelo su Petera Rumpela. Reprezentativno obrađena pročelja imaju kuće Negovetić-Dešković iz XVI. st. i Negovetić iz 1770. Kraj grada su crkvice s karakterističnim lopicama (trijemovima): Sv. Sebastijan iz 1501. i Sv. Bartol iz 1628.