Nerezine

Lijevo od glavne ceste, podno brda Osoršćice, smještene su Nerezine, prvo mjesto na koje nailazimo na otoku Lošinju

Mjesto je poznato po bujnoj vegetaciji i lijepom čistom moru. S brda Osoršćice iznad Nerezina puca pogled na Lošinj, pučinu i okolne otoke: Cres, Susak, Srakane, Unije; do vrha vodi uređena staza. Nerezine su mjesto koje se postupno iz težačke i pastirske jezgre razvilo u ribarsko i pomorsko naselje s brodogradilištem poznatim po svojim majstorima i izradi brodova od drva. Stari škver još uvijek radi, a izgrađena je i nova marina koja će obogatiti turističku ponudu mjesta.

U ljetnim mjesecima vrijeme je sunčano i stabilno a zima je blaga. Vjetrovi se često izmjenjuju, tako da imamo vjetar jugo i jugoistočnjak koji donose kišu i vlagu te stvaraju visoke i duge valove. Bura donosi suše vrijeme sa manjim ali oštrijim valovima. U ljetnim mjesecima puše vjetar maestral koji puše od mora prema kopnu te donosi ugodno osvježenje.

Prometna povezanost

Iako otočna turistička destinacija, dodatni poticaj za dolazak na otok predstavlja njegova dobra prometna povezanost sa kopnom, kao i blizina europskih emitivnih turističkih tržišta. Otok Cres povezan je s kopnom dvjema trajektnim linijama. Trajektnom linijom Porozina – Brestova povezan je s Istrom, dok je trajektnom linijom Merag – Valbiska povezan s otokom Krkom. Vožnja trajektom traje 20-tak minuta. Otoci Cres i Lošinj povezani su mostom. Lošinjski sportski aerodrom (900 m asfaltirane piste) osposobljen je za međunarodni promet (policija i carina) i drugi je aerodrom u Hrvatskoj po apsolutnom broju slijetanja (iza Zagreba).


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Nerezine – turistička ponuda

Nerezine su poznate po bujnoj vegetaciji i lijepom čistom moru, a u ponudi ovog mjesta nalazi se još i mogućnost bavljenja jedriličarstvom, kao i raznim podvodnim aktivnostima. Turističko naselje Bučanje, između uvala Galboka i Studenca, gotovo je spojilo Nerezine sa Svetim Jakovom.

Dva turistička naselja, dva kampa, dva nova malena obiteljska hotela, kao i velik broj privatnih soba i apartmana nude ugodan smještaj, a restorani odličnu kuhinju. Isto tako, cijeli otok Lošinj je turistička destinacija kojoj se određuje budućnost u skladu potpuno očuvane okoline i sklada sa stilom života koji asocira na zdrav život i prostor koji takav mora i ostati. Naglašava se važnost očuvanja prirode i dodatne valorizacije povijesnog nasljeđa koje je atraktivno turistima. Prednost je otoka, što unatoč ranom i snažnom turističkom razvoju, nije uništena njegova prirodna ljepota.

Nerezine – izdvojena događanja 2023

Tijekom turističke sezone u Nerezinama se odvijaju razni kulturno-zabavni programi. Miomirisna fešta, tradicionalno je događanje na cijelom otoku Lošinju koji brojne znatiželjnike na razne načine podučava o iznimno bogatoj flori otoka.

Tradicionalna je i proslava dana Velike Gospe, 15. kolovoza, a mještani još posebno slave i blagdan sv. Ane kada se mještani zajedno sa svojim gostima tradicionalno penju na vrh Osoršcice, gdje se služi misa u kapeli sv. Nikole.

Povijest i kulturne znamenitosti

Lijepe zidane katnice potječu iz doba gospodarskoga napretka (promet jedrenjaka u XIX. st.). Izvan naselja je franjevačka jednobrodna crkva i samostan s klaustrom, izgrađeni 1509-1515; trokatni renesansni zvonik s biforama je iz 1590.

Franjevački samostan s crkvom i klaustrom, zadužbina je osorske obitelji Kolana Draža. Renesansni zvonik sagrađen je oko 1600. godine. U crkvi je oltarna pala Girolama di Santacrocea i slika “Bogorodice s djetetom” nepoznatog venecijanskog majstora iz 15. stoljeća.

Na oltaru je slika sv. Franje sa sv. Gaudencijem, sv. Nikolom, sv. Klarom i sv. Bonaventurom (vrijedan rad iz XVI. st.). Na vrhovima u okolici (Halmac, Berdo) ima više prapovijesnih gradina; antički nalazi na lokalitetu Halmac ukazuju na postojanje rimske ladanjske vile. Na padinama Osoršćice iznad sela nalaze se ruševine romaničke crkvice sv. Magdalene (XIII. st.). Izvan naselja u polju sagradili su u XV. st. osorski patriciji Draž kulu za zbjeg.