Novalja

Novalja je turističko središte otoka Paga. Razvila se u blagom zaljevu sjeverozapadnog dijela otoka. Posebnu atraktivnost daju joj njezine prekrasne pješčane i šljunčane plaže kojima je okružena.

Idealan zemljopisni smještaj na važnim kopnenim i pomorskim putevima od sjevernog prema južnom Jadranu omogućuje joj odličnu prometnu povezanost s kopnom. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, Novalja ima 3.335 stanovnika dok su smještajni kapaciteti daleko veći i ljeti znaju doseći preko 40.000 stanovnika zajedno sa smještajnim kapacitetima okolnih naselja

Prometna povezanost

Novalja je u prometnom smislu lako dostupna.

Zahvaljujući općenito izuzetno povoljnom zemljopisnom i prometnom položaju otoka Paga, kao i njenom položaju na samom otoku, Novalja se našla na važnim kopnenim i pomorskim putovima od sjevernog prema južnom Jadranu, odnosno od Kvarnera prema Dalmaciji, što joj omogućuje odličnu prometnu povezanost s kopnom.

Na južnoj strani, otok je mostom povezan s kopnom što dodatno poboljšava njegovu prometnu povezanost. Najbliža zračna luka je Zemunik u Zadru iz koje se do otoka stiže za sat vremena vožnje.

Novalja – turistička ponuda

Novalja je turistički centar i središnja luka otoka Paga te županije Ličko-senjske. Ugodna mediteranska klima, bogata kulturno-povijesna baština, raznovrsna kulturno-umjetnička, zabavna i sportsko-rekreativna ponuda, domaća kuhinja te odlična prometna povezanost s kopnom i tijekom ljeta, s obližnjim otocima, čine Novalju vrlo poželjnom i traženom destinacijom za odmor. Za svoj odmor u Novalji turisti mogu birati smještaj u suvremeno uređenim sobama i apartmanima u privatnim kućama, hotelima ili u jednom od najvećih i najljepših autokampova na Jadranu – autokampu Straško.

Osim pješčanih i šljunčanih plaža kojima je otok okružen, turistička ponuda obiluje i ostalim sadržajima, pogotovo za one koji ovdje žele provesti aktivan odmor.

Od svega što se nudi za aktivni odmor, valjalo bi izdvojiti trekking, biciklizam i planinarenje kao samo neke od aktivnosti za koje Novalja kao destinacija ima idealne uvjete i u njima možete uživati na kopnu, a na moru su tu plivanje, jet-ski i naravno ronjenje, kao i razni oblici nautičkog turizma.

Novalja – izdvojena događanja 2023

Plaža Zrće i zabava u klubovima na otovorenom osigurala je Novalji prepoznatljivo mjesto na karti svjetske party scene.

Isto tako, na otoku se cijele godine odvijaju interesantna događanja kao štu su karneval koji se održava od sredine siječnja do Mesopusta tj. do početka korizme, zatim tu je i Uskrsni doručak koji se priređuje na Uskrsni ponedjeljak u prijepodnevnim satima na glavnom gradskom trgu.

Od ljetnih događanja tu je tradicionalno Novaljsko kulturno ljeto koje započinje uoči Antonje – Dana Grada Novalje (blagdan sv. Antona, 13. lipnja) i obiluje višednevnim kulturno-umjetničkim, zabavnim i sportskim priredbama.

Povijest i povijesne znamenitosti

O tisućljetnoj prošlosti i burnim vremenima kroz koje je prolazila Novalja, govore brojni arheološki nalazi i ostaci među kojima se svojom jedinstvenošću ističe antički rimski vodovod iz 1. st., jedini objekt takve vrste na hrvatskoj obali Jadrana. Prošlost otoka seže od mlađeg paleotolika, kao najstarijih tragova života, pa sve do nedavnih otkrića amfora na koja je 2004. godine upozorio g. Dražen Peranić koji je na moskom dnu otkrio skupinu od preko stotinu amfora i ostatke antičkih sidara.

Brojni arheološki nalazi sačuvani su na raznim lokalitetima. Treba istaknuti monumentalni relikvijar pohranjen pored “bazilike urbane”, zatim brojne ulomke crkvenog namještaja koji se danas čuvaju u arheološkoj zbirci “Stomorica”.

Za ljubitelje nerazjašnjenih fenomena, tu je i nadaleko čuveni “Paški trokut” koji se nalazi na vrhu ‘Tusto čelo’. Trokut je istokračan, veličine 32x32x22 metara i ima oblik otiska glačala. Posjet ovom lokalitetu zahtijeva malo spretnosti u hodanju po kamenjaru jer utabane staze nema. Iako fenomen nije do kraja rasvijetljen i istražen, njegov nastanak neki povezuju s pojavom NLO-a nad cijelim paškim područjem u prošlim vremenima.