Njivice

Njivice su turističko mjesto i luka na zapadnoj obali otoka Krka. Smještene su u uvali Beli Kamik. Njivice se prvi put spominju u darovnici kneza Ivana Frankopana 1474. godine, no naselje je puno starije. Početak turizma u Njivicama obilježilo je otvorenje prvog hotela 1930.

Njivice krase uređene šljunčane i kamene plaže okružene bujnom mediteranskom vegetacijom. Blaga mediteranska klima omogućuje trenutke odmora i opuštanja. U Njivicama postoji i nudistička plaža.

Prometna povezanost

Otok Krk je povezan Krčkim mostom s kopnom, pa je jednostavan dolazak automobilom. Može se doći i avionom jer je na otoku riječka zračna luka. Njivice su od aerodroma udaljene svega desetak km.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Turistička ponuda podrazumijeva smještaj u hotelima, apartmanima, bungalovima i kampu. Od sportskih i rekreativnih sadržaja izdvajaju se tereni za tenis, košarku, boćanje, odbojku na plaži i minigolf. Od zabave na moru tu su skijanje na vodi, jedrenje na dasci, let padobranom, vožnja gliserom i skuterom. Uz samo more, prema Malinskoj, uređena je šetnica i biciklistička staza. U mjestu postoji nekoliko restorana, konoba i kafića koji nude kvalitetnu ponudu jela i pića za trenutke opuštanja i predaha.

Gastronomija i događanja Njivice 2023

Tradicionalna jela ovog podneblja koja vrijedi kušati su svakako razni riblji specijaliteti, zatim sirevi, krčka janjetina te brudet s palentom. Uz dobro jelo ide i kvalitetna kapljica: krčka vina su nadaleko poznata (posebno autohtona žlahtina), a probati valja i domaće rakiju medicu, smokovaču i lozovaču.

Najpoznatija događanja u ljetnim mjesecima u Njivicama su brojne ribarske fešte i folklorni plesovi.

Kulturno-povijesne znamenitosti

Okolica Njivica je vrlo zanimljiva. Fulfinum – stari rimski grad iz 5/6.st. udaljen je svega 6 km od Njivica (prema Omišlju). Preporučljiv je i odlazak na istočnu stranu otoka: u uvali Soline su ljekovite blatne kupke, te plitka pješčana plaža pogodna za djecu i neplivače. Nedaleko od uvale, malo izvan sela Rudine nalazi se špilja Biserujka koja obiluje kraškim ukrasima, raskošnom dvoranom i galerijom. Ovo je jedina špilja na otoku Krku koja je otvorena za posjetitelje. Poseban je doživljaj posjet gradu Krku – glavnom otočkom središtu bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa.

Povijest Njivica

Nedavna arheološka iskapanja su pokazala da su Njivice bile naseljene još u rimsko doba. Naime, na području Njivica pronađeni su ostaci rimske vile iz 5. st. Kontinuitet življenja na ovom području pokazuju arheološki nalazi iz 9. st. 1710. godine se spominje naselje ‘Villa di sasso bianco’ – Beli Kamik koje je bilo smješteno uz Njivice. Proteklih stoljeća Njivice su bile malo mjesto čiji su se stanovnici bavili ribarstvom, maslinarstvom, šumarstvom i stočarstvom.